Μαΐου 02, 2018

O Μάιος μας εφθασε εμπρός επί τροχάδην!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αμερικανός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ διορίστηκε νέος γενικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου ειδικών συμβουλίων και η ειδική εισαγγελική υπηρεσία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, λειτούργησε στο Πρίζρεν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κληρικολαϊκή Συνέλευση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία των κληρικών, των μοναχών και πιστών για τις όλο και συχνότερες επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις σχετικά με το τελικό καθεστώς για το Κοσσυφοπεδίου και το Μετόχι.


ΓΚΡΑΝΤΙΣΚΑ . Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του φακέλου για την σφαγή της οδού Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο εξαρτάται από τα δικαστικά όργανα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς απάντησε στον πρωθυπουργό της Κροατίας ότι «είναι αλήθεια πως το Ζάγκρεμπ και το Βελιγραδίου δεν είναι το ίδιο», επειδή, «η Σερβία δεν αμφισβητεί τα εγκλήματα, αλλά τιμωρεί τους εγκληματίες» Και « δεν αγωνίστηκε στο πλευρό του Χίτλερ».


ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ. Για την 19η επέτειο του βομβαρδισμού από το ΝΑΤΟ της πόλης Μουρίνο με αποτέλεσμα των θάνατο έξι ενήλικων πολιτών, και τριών παιδιών, έγινε μνημόσυνο, από το οποίο απείχαν οι κυβερνητικοί Νατοϊκοί και το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα» που κατηγόρησε που συμμετείχαν ότι προσπαθούν, «κλαίγοντας, να αποσπάσουν τσάμπα πολιτικά οφέλη», εις βάρος της μνήμης των θυμάτων.


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός οικονομικών, Ζόραν Τεγκέλτια , είπε ότι η βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τα πλεόνασμα των εσόδων για επενδύσεις κεφαλαίου. «Τουλάχιστον το 1% του ΑΕΠ από το προϋπολογισμό της Σερβικής Δημοκρατίας πρέπει να κατευθύνεται σε επενδύσεις κεφαλαίου, και το 1,5% του ΑΕΠ πρέπει να κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους», είπε.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Συνέλευσης του Βελιγραδίου Νίκολα Νικοντίγιεβιτς δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας είχε δώσει τα χέρια με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα σχετικά με τη συγκρότηση της νέας δημοτικής Αρχής και δεν χρειάζεται να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία .«Για εμάς ο λόγος μας αξίζει περισσότερο από ένα κομμάτι χαρτί,», δήλωσε στους δημοσιογράφους.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξάνταρ Πάβιτς εκτίμησε ότι η σύλληψη του Ατίφ Ντουντάκβιτς ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο είχε κατά κύριο λόγο στόχο τις επερχόμενες εκλογές.

ΤΟΥΖΛΑ . Η κυβέρνηση του καντονίου θα αναζητήσει την ενδεχόμενη ευθύνη όλων εκείνων που απέτυχαν να κάνουν τις προβλεπόμενες προληπτικές ενέργειες προκειμένου να μην καταρρεύσει το ανάχωμα στο Λουκάβατς.

ΝΤΟΜΠΟΙ. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Μίροσλαβ Τάνασιτς ανακοίνωσε ότι τα δείγματα νερού που ελήφθησαν από το ποταμό «Σπρέσα» και τον ποταμό «Μπόσνα» έδειξαν υψηλά ποσοστά μόλυσνης και το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέταρ Τζόκιτς, δήλωσε οτι το κόμμα υποστηρίζει τις προσπάθειες για να υπογραφεί μια γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 29η Απριλίου τρέχοντος έτους, οι αρχές ανακάλυψαν 1,239 πολίτες χωρών με υψηλή μετανάστευση, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν παράνομα τα συνόρα. Παράλληλα οι αστυνομικές αρχές του Μαυροβούνιου και της  Σερβίας συνέλαβαν άλλα 1.541 πρόσωπα που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ . Ένας μουσουλμάνος από τη Βοσνίας Ερζεγοβίνη ο Τζέκο Φετάχοβιτς 37 ετών , που κατηγορείται για εκμετάλλευση παιδιών, συνελλήφθη με ένταλμα της Ινερπόλ, ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στην Κροατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου