Μαΐου 04, 2018

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι. Η διχοτόμηση είναι πάνω στο τραπέζι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ντρίτον Σελαμανάι είπε ότι δεν γνωρίζει τις συνομιλίες του Πρόεδρου Χασίμ Θάτσι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. «Έχουμε τακτικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Θάτσι και δεν μου έχει αναφέρει τίποτα περί συζητήσεων σχετικά με τη διχοτόμηση», είπε ο Χαραντινάι που αποκάλυψε ότι, «κατά τη διάρκεια συναντήσεων με διαφορετικούς εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας», άκουσε ότι υπάρχει «η επιλογή για τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου »
Ο Χαραντινάι διευκρίνισε ότι «ο ίδιος είναι αντίθετος με τη διχοτόμηση», είπε ότι «θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις κατά τη διαδικασία της επίλυσης των διαφωνιών με τη Σερβία», ότι «το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό με τις συνομιλίες», που πρέπει, «να μπουν στην τελική φάση και να καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του «για την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, ειδικά μετά τη σύλληψη του προϊσταμένου του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Τζούριτς στις 26 Μαρτίου», και κάλεσε και τις δύο πλευρές «να αποφεύγουν την προκλητική ρητορική και δηλώσεις και να προωθήσουν τον διάλογο».
«Ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση αδιέξοδου. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πλευρές να ωθήσουν διάλογο προκειμένου όλες οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα να εφαρμοστούν», ανέφερε στη δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου