Μαΐου 04, 2018

Ο Ζάεφ περιμένει λύσει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν αλλά στις Ευρω-Καλένδες
ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στην διαφορά με την Ελλάδα , «πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του Ιουνίου», «που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».
Ο Ζάεφ τόνισε ότι «έχει σημασία και οι δυο πλευρές να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα τους», και εξήγησε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν «πριν από την ένταξή στην ΕΕ», «όταν δηλαδή, η κυριαρχία παραδίδεται στις Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε ο Τηλεοπτικός Σταθμός «Τέλμα», το 60,7% των «σλαβοφώνων» δεν δέχεται καμιά αλλαγή στο Σύνταγμα της Χώρας ενώ το 41,8% των Αλβανών συμφωνεί με την αλλαγή του Συνταγματικής Ονομασίας. Το 47,1% , αδιακρίτως εθνικής καταγωγής δεν επιθυμεί αλλαγή του ονόματος. Το 14,4% θα δεχόταν άλλο όνομα για διεθνή χρήση και άλλο για το εσωτερικό της χώρας. Μόνο το 14,1% αποδέχεται το «έργκα όμνες».
Το συνθετικό «Γκόρνα» είναι αποδεκτό από τους περισσότερους (17,1%) και το «Βαρντάρσκα» από τους λιγότερους.(5,9%).
Η Κεντρική Τράπεζα που αναμένει τον νέο διοικητή της προέβλεψε παχιές αγελάδες και αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% φέτος, και 3,5% για το επόμενο έτος. Η Τράπεζα λέει ότι η ανάπτυξη θα υποστηριχτεί από τις εξαγωγές , τις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών.
Για το τρέχον έτος παραμένει πληθωρισμό περίπου 2%, αλλά κρούει τον κώδωνα για τους κίνδυνους που συνδέονται με τις εισαγόμενες τιμές, και αναμένει αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 6,4 % .

Η Ραντμίλα, που γύρισε από τα «Κεντρικά», δήλωσε ότι, «με βάση τις πρόσφατες και τις προηγούμενες συναντήσεις», που είχε, πιστεύει ότι «με υπευθυνότητα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις εγχώριες μεταρρυθμίσεις».
Το «Μακεδονικό Κοινοβούλιο» του οποίου συνεχίζεται η 40η ενέκρινε την Εθνική στρατηγική για τον πολιτισμό .
Ο υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο που είναι υπεύθυνος για την Επικοινωνία, και τη διαφάνεια, Ρόμπερτ Ποπόφσκι, εόρτασε την 3η Μαίου «σε μια δημοκρατική, ελεύθερη και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπου «για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια» οι επικρίσεις στον Τύπο για την κυβέρνηση είναι περισσότερες από τους επαίνους» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου