Μαΐου 22, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ/ ΜΠΑΚΟΥ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν κατηγορεί τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για το Κοσσυφοπέδιο , αλλά, τόνισε ότι, «η εκκλησία δεν θα πρέπει να λαμβάνει στρατηγικές πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Βούτσις μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών που στηρίζουν ένας τον άλλον, σε ότι αφορά στη διατήρηση της εδαφικής τους ακεραιότητας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παίς», είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου διότι «έχει συσσωρευτεί πολύ μίσος». Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η Σερβία θα συνεχίσει τις προσπάθειές για μια συμβιβαστική λύση, αλλά πρόσθεσε ότι « η άλλη πλευρά δεν κάνει το ίδιο». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση θα κάνει δημόσια έκκληση προς τις τράπεζες να παρέχουν στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι πέρυσι καταγράφηκαν στην Κροατία 393 βίαιες επιθέσεις εναντίον των Σέρβων. Χθες, στη Λίκα πυρπολήθηκε, το σπίτι του Σέρβου, Ντούσαν Νοβάκοβιτς, ο οποίος επέστρεψε στο χωριό Ζαλούζνιτσα στη Λίκα, ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις των Προέδρων της Σερβίας και της Κροατίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, ανακοίνωσε ότι αγόρασε σπίτι στο χωριό Χέρτκοφτσι, όπου προτίθεται να εγκατασταθεί για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Το Δικαστήριο της Χάγης τον καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλακή για την ομιλία του στο χωριό αυτό της Βοϊβοντίνα στον Πόλεμο του 1990. 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα εμφάνισε τον συνομιλητή του Αργκόν Τζαφάι, του αδελφού του υπουργού, ο οποίος είναι γνωστός στον Αυλώνα ως «Μπάμπαλε». Ο Μπάμπαλε, κατά κόσμον Αλμπερτ Βέλιου, επιβεβαίωσε ότι η μαγνητοφωνημένη συνομιλία με τον αδελφό του υπουργού για την μεταφορά φορτίου Κάνναβης στην Ιταλία, την οποία ο Ράμα χαρακτήρισε πλαστή «βάσει τεχνικής έκθεσης» από το εξωτερικό , είναι αυθεντική. Η νέα επίθεση του Δημοκρατικού Κόμματος σύμφωνα με τις «δημοσκοπήσεις» που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης κλονίζουν τη εικόνα των σοσιαλιστών, αλλά εάν δινόντουσαν τώρα εκλογές ο Ράμα θα ήταν και πάλι πρώτος αλλά με λιγότερους βουλευτές.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσόβου, (LDK ) απάντησε στην «πρωτοβουλία Βέσελι» για διακομματική συνεννόηση, με την «πρωτοβουλία Χότι» για διακομματική συνεννόηση γα πρόωρες εκλογές. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της LDK Αμπντουλάχ Χότι δήλωσε ότι αν τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνήσουν στη σύσκεψη της 25ης Μαΐου σε μια ημερομηνία εκλογών, τότε το πρόβλημα θα λυθεί μέσω των «συνταγματικών μηχανισμών». Ο Ραμούς Χαραντινάι επιμένει έχει ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να λειτουργεί και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την απελευθέρωση των θεωρήσεων και τη δημιουργία του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο Σέρβος υπουργός για την επιστροφή των Προσφύγων , Ντάλιμπορ Γέφτιτς, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συχνές επιθέσεις και αρπαγές στα χωριά των Σέρβων εχουν προκαλέσει την πλήρη διακοπή της επιστροφής των εκτοπισμένων ατόμων».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Για πρώτη φορά από το 1999, άνοιξε στο Σερβικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Πρίστινα ομαδική εκθεση ζωγραφικής από επτά Σέρβων ζωγράφων.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς θα μιλήσει σήμερα στο όγδοο «Φόρουμ για την Ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια». Στο Φόρουμ θα μετάσχει και ο υπουργός Αμύνης της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ, που βρίσκεται σε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Πρεντράγκ Μπόσκοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η στατιστική υπηρεσία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι πέρσι καταδικάστηκαν 243 ανήλικοι δράστες ποινικών αδικημάτων. 
Η εγκληματικότητα των ανηλίκων σημείωσε αύξηση 3,4%. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σε νεόκτιστα διαμέρισμα ήταν 1.160 ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Μαυροβουνίου.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε χθες ότι το Κόμμα θα καταφύγει στο λαό και θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά, συνταγματικά, δημόσια και κοινωνικά μέσα έτσι ώστε να γίνεται σεβαστή η βούληση των πολιτών όπως εκφράστηκε στις κάλπες, σε περίπτωση που επιχειρηθεί «παράνομη» ανατροπή της κυβέρνησης και πραξικοπηματική άλωση της εξουσίας. Στο παρασκήνιο της πολιτικής κρίσης εξελίσσεται και η μάχη για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ αθωώθηκε πανηγυρικά από την κατηγορία της δωροληψίας. 
Ο ανασχηματισμός θα γίνει μάλλον σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου