Μαΐου 22, 2018

Οι μουσουλμάνοι λαθροεισβολείς προκαλούν νεα βαθειά κρίση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες ότι το πολιτικό σύστημα στην Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι «σε μόνιμη κρίση και χωλαίνει η λήψη αποφάσεων και η ανάληψη ευθύνης». 
Ο Ντόντικ αφού τόνισε ότι στο έδαφος της Σερβικης Δημοκρατίας δεν υπάρχουν «Κέντρα Υποδοχής», και κάλεσε τους αρμόδιου φορείς να σταματήσουν την είσοδο των λαθρομεταναστών και λαθροπροσφύγων. Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, με όσα είπε στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Σεράγεβο «έκανε μια σαφή ένδειξη καλωσορίσματος για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή».
 Ο Κροάτης Υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Γιόζιπ Γκρούμπεσα δήλωσε ότι το Συμβούλιο Υπουργών δεν είναι αρμόδιο για να λάβει μια συγκεκριμένη απόφαση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών από το Σεράγεβο στο Σαλάκοβατς.
 Το Συμβούλιο «δεν συζήτησε συγκεκριμένες τοποθεσίες, και ούτε πρέπει το Συμβούλιο των Υπουργών να συζητήσει συγκεκριμένες τοποθεσίες», είπε ο Κροάτης Υπουργός. Σχολιάζοντας το επεισόδιο κοντά στο Κόνιιτς, όταν η αστυνομία του Καντονίου της Ερζεγοβίνης-Νερέτβα εμπόδισε τους μετανάστες να πάνε στο Σαλάκοβατς, ο κ. Γκρούμπεσα είπε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε Μόσταρ και τις γύρω περιοχές ήταν πολύ ανήσυχοι από το γεγονός ότι οι παράνομοι μετανάστες θα εγκατασταθούν στη γειτονιά τους.
 «Εκδηλώθηκε μεγάλος πανικός», είπε, και πρόσθεσε: «Έχοντας κατά νου όσα συνέβαιναν στην Ανατολή και ότι υπάρχουν άνθρωποι με ύποπτο παρελθόν ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, και άλλοι που έχουν προβλήματα υγείας, καταλαβαίνετε ότι η άφιξη τους δεν είναι αρεστή στην τοπική κοινωνία».
 Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε και για τις ευθύνες του υπουργού Ασφαλείας Ντράγκαν Μετκιτς λέγοντας ότι ,«οι Δράσεις πρέπει να έχουν συντονισμό» και ότι «οι αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται μονομερώς. Αυτό είναι ένα συστημικό πρόβλημα», είπε. Το Υπουργείο ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, απάντησε ότι τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, είναι στην αρμοδιότητα του και σε αυτό το πλαίσιο έλαβε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από το πάρκο κοντά στο Δημαρχείο του Σεράγεβο στο Κέντρο υποδοχής στο Σαλάκοβατς. 
Ο δικηγόρος του Κομισάριου Εσωτερικών στο Καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα Ίλια Λάσιτς, ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Υπουργού Ασφαλείας Ντράγκαν Μέτκιτς.
 Ο Μέτικιτς απάντησε ότι θα τον μηνύσει και αυτός. 
Εν τω μεταξύ το Δικαστήριο του Σεράγεβο καταδίκασε τον Εμίν Χόντζιτς, που γύρισε από τον πόλεμο στη Συρία σε δύο χρόνια στη φυλακή για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών.
 Ο Χόντζιτς που πολέμησε στη Συρία από το 2013 ως το 2016, είχε συλληφθεί στις 29 Νοεμβρίου 2017, υπέγραψε συμφωνία με την εισαγγελία του Καντονίου και συμφώνησε να εκτίσει δύο χρόνια στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου