Μαΐου 03, 2018

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας επισκέπτεται τη Βουλγαρία

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ .
Ο αυστριακός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τη Δήμαρχο της Σόφιας Ιορντάνκα Φαντάκοβα.
Αύριο θα επισκεφθεί την παραδουνάβια πόλη Ρούσε, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των προέδρων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, στην οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το μέλλον της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή, την ενέργεια και τη συνδεσιμότητα των μεταφορών στην περιοχή του Δούναβη.

ΣΟΦΙΑ. Με αφορμή το σχέδιο πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ την επικείμενη ο πρώην υπουργός οικονομικών, Μουραβέι Ράντεφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία πρέπει να επιμένει τα κονδύλια για αυτήν από τα Ταμεία Συνοχής, να μείνουν τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο, αν και πρέπει να αυξηθούν.
Ο κύριος Ράντεφ είπε πως ο τομέας, ο οποίος θα θιχτεί περισσότερο, είναι η Αγροτική Πολιτική, όπου αναμένεται μείωση δαπανών 6-8%. Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ο Τόμισλάβ Ντόντσεφ και ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, είπαν ότι τα συμφέροντα της Βουλγαρίας προστατεύονται επαρκώς και ότι δεν διαφαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή στο μέγεθος των κονδυλίων τα οποία θα χορηγηθούν στη Βουλγαρία. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εισφορά της Βουλγαρίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί, όχι λόγω αλλαγής του δημοσιονομικού πλαισίου , αλλά λόγω της αύξησης του Βουλγαρικού ΑΕΠ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των 116 θυμάτων της «σφαγής του Στούντιμε»,
το 1999 είπε ότι. «όλο και όλο που το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να δώσει στη Σερβία είναι ένα σύμφωνο ειρήνης», στο πλαίσιο της «τελικής διευθέτησης μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ, ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ».

ΣΚΟΠΙΑ. Στη χθεσινή 45η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, Ίλια Ντιμόφσκι του VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι η ασφάλεια του Κοινοβουλίου κοινοποιεί το ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων σε δημόσιες επιχειρήσεις που επισκέπτονται βουλευτές του VMRO-DPMNE, στους εργοδότες τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Η Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι χωρίς τροποποιήσεις για στον εκλογικό νόμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης η πραγματοποίηση των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της Κροατίας «αμφίσημες» και «αμφιλεγόμενες».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο απόστρατος στρατηγός Σλόμπονταν Πέτκοβιτς, ένα από τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση κρατικού φορέα της Σερβίας για την επιστημονική μελέτη των επιπτώσεων από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς είπε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια είναι ακόμη πιο τρομερή από ό, τι στην Κεντρική Σερβία.

Μρκόνιτς Γκραντ. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Βετεράνων της Σερβικης Δημοκρατίας Ντούσκο Μιλέτιτς δήλωσε ότι κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για τα ειδεχθή εγκλήματα του κροατικού στρατού εναντίον των Σέρβων στην περιοχή του Μρκόνιτς Γκράντ Grad το 1995, και ότι διοικητής της τέταρτης Ταξιαρχίας των κροατών που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα Νταμίρ Κριστίτσεβιτς , διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας της Κροατίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός για τους Πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους , Ράντοβαν Γκράγιτς δήλωσε ότι το παράρτημα Επτά της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον που αναφέρεται στην επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στη Βοσνία Ερζεγοβίνης εφαρμόζεται μόνο στη Σερβική Δημοκρατία, όπου το ποσοστό της επιστροφής είναι μεγαλύτερη από 70% , ενώ στην Κροατομουλμανική Ομοσπονδία η επιστροφή παραμένει μεταξύ του 3 και 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου