Μαΐου 28, 2018

Στο Τζουκανοβιστάν η Κάλπη έβγαλε και πάλι νικητή τον Μίλο

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε και πάλι τη μεγάλη νίκη του στις δημοτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε 11 πόλεις και στις οποίες φέρονται ότι ψήφισαν 310.000 ψηφοφόροι. Στις περισσότερες από τις πόλεις , η προσέλευση ήταν πάνω από 50% τοις εκατό. Στην Ποντγκόριτσα, η προσέλευση έφτασε το 64% , όπως και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα. 

Τις εκλογές δεν τις παρακολουθούσαν διεθνείς παρατηρητές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν εκατοντάδες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και επιθέσεις κατά των υποψηφίων τους, ιδίως στην Ποντγκορίτσα.

 Η αντιπολίτευση κατέβηκε σε δυο βασικούς συνασπισμούς . Ο ένας ήταν ο φιλο-ευρωπαϊκός από τους Δημοκράτες και το Κίνημα Πολιτών, (URA), και ο άλλος από τους αντί-νατοϊκούς, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και του Δημοκρατικού Μετώπου. Ξεχωριστά κατέβηκαν οι ο κ. Κριβοκάπιτς και το «ΝΤΕΜΟΣ». 

Η σημαντικότερη πολιτικά αναμέτρηση ήταν στην πρωτεύουσα Ποντογκορίτσα , όπου το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS), σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα συγκέντρωσε το 47,9% των ψήφων, και θα εκλέξει του 32 από τους 61 συμβούλους στο τοπικό κοινοβούλιο .
Ο συνασπισμός της φιλο-ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, «Ποντγκόριτσα για τον 21ο αιώνα», πήρε το 25,5% και θα έχει 17 έδρες ενώ ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και του Δημοκρατικού Μετώπου θα έχει μόνο οκτώ.

 Ο άρχων του Μαυροβουνίου στην επινίκια συνέντευξη έχοντας δίπλα του τους Ηρακελίς του καθεστώτος , Ντούσκο Μάρκοβιτς και ο Ταρζάν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «το Εθνικό συμφέρον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ρόλο του DPS» και ότι «Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα να εκλεγεί ο καλύτερος δυνατός δήμαρχος για Ποντγκόριτσα». Η δήλωση ερμηνεύτηκε από τους καλά πληροφορημένους ότι αφήνει το παράθυρο ανοιχτό για τον Ντάγκαν Μπόκαν τον ιδιοκτήτη της «Μπουντούτσνοστ».

 Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, ήρθε πρώτο σε δέκα από τους 11 δήμους και εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία σε πέντε. Στο Σάβνικ, το Ζάμπλιακ, το Ντανίλοβγκραντ, το Μπιέλο Πόλιε και την Πλέβλια. Στους περισσότερους δήμους, η αντιπολίτευση τα πήγε χειρότερα από ό, τι στις προεδρικές κάλπες του Απριλίου και στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2016. 
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Αλέξα Μπέτσιτς ισχυρίστηκε ότι οι τοπικές εκλογές διεξήχθησαν σε αντιδημοκρατική ατμόσφαιρα και ο αγώνας δεν ήταν ίσος. 

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα», που ηταν προϊόν , «βίας και νοθείας», ότι «ο ανένδοτος αγώνας κατά του καθεστώτος και ένα ελεύθερο Μαυροβούνιο» συνεχίζεται» και ότι «η συμμαχία με το SNP είναι ακλόνητη». 

Η Εισαγγελία του Μαυροβουνίου, που είναι Κράτος Δικαίου ξεκίνησε προκαταρτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη στα εκλογικά τμήματα την Κυριακή. Η Αστυνομική Διεύθυνση ανακοίνωσε ότι καταγγέλθηκαν 21 περιπτώσεις βίας σε 11 δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου