Μαΐου 23, 2018

Ρουμανία: Η πολιτική νίκησε το παρακράτος της Κάθαρσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ροπυμανίας Αθώωσε τον Πρόεδρο της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου τον οποίο κατηγορούσε για ψευδορκία η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς. Η δίωξη είχε ασκηθεί τον Ιούλιο του 2016 και η εισαγγελία είθε ζητήσει την καταδίκη του Ταριτσεάνου σε τρία χρόνια φυλακή.

 Ο πρόεδρος της Γερουσίας ευτυχής δήλωσε ότι ο αγώνας ολόκληρου λαού για να απελευθερωθεί από τις χειροπέδες του παράλληλου κράτους συνεχίζεται» και ότι « η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν μπορεί να είναι το όχημα για τον έλεγχο της πολιτικής». «Υπάρχουν άνθρωποι που σύρονται σε δίκες, που κατηγορήθηκαν, διασύρθηκαν, ορισμένοι προφυλακίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αθωώθηκαν. Υπάρχουν άνθρωποι που είδαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και την υπόληψη τους να καταστρέφονται καθώς και οι οικογένειες τους» , είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας σχολιάζοντας το έργο της Λάουρας. 

Η γενική εισαγγελέας, Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, χθες μίλησε στη Νεα Υόρκη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για τα 15 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς (UNCAC).

 Η πρωθυπουργός απάντησε στην καταστροφολογία του Προέδρου Γιοχανις λεγοντας ότι υπάρχουν τα χρήματα για τις συντάξεις και τους μισθούς και τον κάλεσε να μην προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς. Σχετικά με το συνταξιοδοτικό η πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τις προτάσεις από διάφορες ανεύθυνες επιτροπές που επικαλείται ο πρόεδρος, ενώ για την χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων είπε ότι τα στοιχεί που επικαλείται ο Γιοχάνις αφορούν στην κυβέρνηση των τεχνοκρατών που ειχε διορίσει ο Πρόεδρος. Η Επιτροπή απέστειλε επιστολή προειδοποίησης προς την ρουμανική κυβέρνηση Και την Ουγγαρία σχετικά με την ύπαρξη σημαντικής απόκλισης από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου