Μαΐου 07, 2018

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Η Λαϊκή Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο» ξεκίνησε την προσπάθεια συλλογής 100.000 υπογραφών για να υποχρεώσει το Κοινοβούλιο να κηρύξει δημοψήφισμα για την «νομικά δεσμευτική συμφωνία» με την Πρίστινα. Η Μεγάλη Βρετανία ανέλαβε Πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για να πάψει να συζητείται στο συμβούλιο Ασφαλείας η κατάσταση στο Κόσσοβο, διότι εξέλιπαν οι λόγοι που το επέβαλαν. Ο κ. Βούστιτς, δήλωσε ότι αναμένει να κορυφωθούν οι πιέσεις προς το Βελιγράδι και ότι η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς έχει την πλήρη υποστήριξή του και την υποστήριξη του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος στον κυβερνητικό Συνασπισμό. Η κ. Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε την συγκρότηση επιτελικής ομάδας συντονισμού για να προλάβει τις κυρώσεις κατά της Σερβίας και να εφαρμόσει τις συστάσεις που εκδίδονται από την Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO). Ο υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Νέναντ Πόποβιτς, έλαβε πρόσκληση και θα πάει στη Μόσχα για να παραστεί στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του προέδρου Πούτιν.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (SDP) Νερμίν Νίκσιτς δήλωσε ότι η προεκλογική συγκέντρωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σεράγεβο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την κυριαρχία της, και ότι είναι μια απόδειξη της «πολιτικής τύφλωσης» του Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς. Ο πρώην διοικητής του 5ου σώματος στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ατίφ Ντουντάκοβιτς μπήκε για ιατρικές εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Σεράγεβο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων για παρακώλυση της δικαιοσύνης και για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Νταβόρ Ντραγκίσεβιτς και των ανθρώπων που τον ωθούν να επιτίθεται καθημερινά στην Αστυνομία για τον θάνατο του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς που ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η πολιτικοποίηση του θανάτου του Νταβίντ Ντραγκίτσεβιτς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι αυτό δεν έγινε με υπαιτιότητα της οικογένειας, αλλά της αντιπολίτευσης.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η αστυνομική υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου (KPS) συνέλαβε στην συνοριακή διάβαση Γιαρίνιε τον Ντέγιαν Σλάβιτς από το Όμπιλιτς με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσε στον Ερυθρό Αστέρα να μετάσχει σε φιλικό ανθρωπιστικό ποδοσφαιρικό αγώνα στην Γκρατσάνιτσα για την συγκέντρωση χρημάτων για την εκεί Γυναικολογική κλινική. Τα πρώτα κατηγορητήρια του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ πρέπει να αναμένονται από το φθινόπωρο δήλωσε ο δικηγόρος της Πρίστινα κ. Κότσι .
Ο αρχηγός της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς επισκέφτηκε τους Γκοράνι και τους ζήτησε να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους στα σπίτια τους, και τους είπε ότι μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των Σέρβων και της Σερβίας.
Οι Σερβοι του Οράχοβατς ανακοίνωσαν ότι συνεχίζεται η φυγή των νέων και η πώληση των ακινήτων στους Αλβανούς και, ότι σε δύο ή τρία χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε ένας Σέρβος εκεί.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του «Κινήματος για Αλλαγή» του Μαυροβουνίου, Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, δήλωσε ότι η εγκατάσταση Τούρκων επιχειρηματιών στο Μαυροβούνιο και η αυξανόμενη μετανάστευση Αλβανών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, έχει γεωστρατηγικούς στόχους, όχι οικονομικά κίνητρα λόγους, και ότι πρόκειται για εποικισμό και κατάληψη του Μαυροβουνίου με την μεταβολή της «εθνοτικής δομής της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου