Μαΐου 10, 2018

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται σήμερα και αύριο το Βελιγράδι .Σήμερα είχε συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Αναστασιάδης είπε , ότι « εφόσον είναι σε ισχύ το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας η ανακήρυξη μονομερώς της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι παράνομη».

Ο κ. Αναστασιάδης κάτοικος είπε ότι είναι πεπεισμένος πως η Σερβία ανήκει στην ΕΕ, και ότι το Βελιγράδι θα εχει την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου και κάθε βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης.

Οι δυο πρόεδροι αναφέρθηκαν και στις βαθιές ρίζες της φιλίας της Κύπρου με τη Σερβία, στο Κίνημα των αδεσμεύτων στους θρησκευτικούς δεσμούς, και στα αμοιβαία συμφέροντα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι κανείς στην Σερβία δεν αντιλαμβάνεται τη διάλεκτο των « τελεσίγραφων» και η Σερβία δεν φοβάται τις απειλές διότι σέβεται και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.  Πρόσθεσε όμως ότι « ο δρόμος για την ΕΕ είναι  ένα δύσκολο μονοπάτι λόγω του κεφάλαιου 35, που έχει να κάνει με το Κοσσυφοπέδιο», και τόνισε: «Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επιβληθεί τέτοια κατάσταση, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση».

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την υποστήριξη της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και για το ότι με σταθερότητα υποστηρίζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο και σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος Βούτσις απένειμε στον κ. Αναστασιάδη το Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας της Σερβίας και ο πρόεδρος της Κύπρου απένειμε στον κ. Βούτσιτς το Παράσημο του Τάγματος του Μακαρίου Γ .

Ο πρόεδρος Βούτσιτς δέχθηκε σήμερα και αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας με τους οποίους συζήτησε τις προωθούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις που αφορούν τη δικαστική εξουσία, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να δεχθεί τις συστάσεις της Επιτροπής και να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση του κράτους δικαίου.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε επίσης σήμερα με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών ο τέως Δήμαρχος Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι, και είπε ότι «δεν θα μάθουν οι βουλευτές τον νέο υπουργό από τις εφημερίδες», και ότι το όνομα του υπουργού θα το ανακοινώσει πρώτα στην Βουλή.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε δείγμα 1.201 ατόμων το 49.5% θα ψήφιζε υπέρ της προσχώρησης της Σερβίας στην ΕΕ .Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν την Κροατία ως το μεγαλύτερο εχθρό της Σερβίας και μεταξύ των Εθνών της ΕΕ διάλεξαν τη Γερμανία ως το μεγαλύτερο φίλο της Σερβίας μέσα στο μπλοκ.

Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στο Βελιγράδι Κάιλ Σκόττ ότι «ανησυχεί για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία», είπε ότι ο Σκόττ θα πρέπει να σταματήσει τις προσβολές προς τη Σερβία και να αρχίζει να ανησυχεί για τις ψευδείς ειδήσεις που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Λονδίνο . Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η σερβική Οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2.9 % και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3.5% . Η ταχύτερη ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την ενίσχυση της κατανάλωσης και τις επενδύσεις, αλλά θα αυξηθούν οι εισαγωγές. Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους από την διακοπή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου