Μαΐου 09, 2018

Ρουμανία: Πρόστιμο στον Γιοχάνις που υποστηρίζει το κράτος Δικαίου

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων επεβαλε στον πρόεδρος Γιοχάνις πρόστιμο 2000 λέει επειδή χαρακτήρισε «εγκλημετίες» για ανθρώπους των οποίων οι υποθεσεις εκκρεμούν ενωπιον της δικαιοσύνης και «παραβίασε το δικαίωμα τους σε δίκαιη δίκη». Το Συμβούλιο αποφάσισε το πρόστιμο με 5 ψήφους υπέρ, και 4 κατά. Δελτίο τύπου από την Προεδρία, ανέφερε ότι ,«ο Πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρεί ότι αυτή είναι μια πολιτική απόφαση και θα την προσβάλει στο δικαστήριο».
Ο Πρόεδρος Γιοχάνις χρησιμοποίησε την δεξίωση «για την ημέρα της Ευρώπης» για να επιτεθεί στους λαϊκιστές ευρωσκεπτικοστές που αμφισβητούν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενώσης και ενώ αποσιωπούν εσκεμμένα τα τεράστια οφέλη, λένε ότι θα ήταν καλύτερα εκτός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Υπάρχουν φωνές στη Ρουμανία που κατηγορούν την Ευρώπη και τις Βρυξέλλες για σχεδόν τα πάντα οτιδήποτε, επειδή τους ενοχλούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό που ξεχάσω να αναφέρω είναι ότι χωρίς δημοκρατία, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς σωστούς νόμους, δεν υπάρχει ευημερία για την πλειοψηφία των πολιτών. Προνόμια θα υπάρχουν μόνο για μια μικρή ομάδα στην εξουσία», είπε ο Γιοχάνις τονίζοντας ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου παραμένουν βασικές του προτεραιότητες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση της για την οικονομία της Ρουμανίας προβλέπει ανάπτυξη 5.1% για το 2018 και ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 3.3% του ΑΕΠ. Η έκθεση επισημαίνει ότι η «συνεχής αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να διευρύνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 4,3%, και ο Πληθωρισμός αναμένεται να ανέβει περίπου στο 5%.
Η Διεύθυνση Διερεύνησης του οργανωμένου εγκλήματος έκανε χθες 68 έρευνες σε όλη τη Ρουμανία ερευνώντας υποθέσεις διαφοράς στα νοσοκομεία. Η γενική εισαγγελέας της Διεύθυνσης καταπολέμησης της διαφθοράς Λάουρα Κοβέσι , παράλληλα με δηλώσεις της αναφέρθηκα σε υποθέσεις διαφθοράς που ανακάληψαν οι εισαγγελείς της.Οι συνδικαλιστές στην Δημόσια Υγεία μετά την ανακοίνωση αυξήσεων στους μισθούς από την υπουργό Εργασίας, Λία Βασιλέσκου ματαίωσαν την προγραμματισμένη για τις 11 Μάιου γενική απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου