Μαΐου 25, 2018

Βαλκανικό Δελτίο Επί τροχάδην

ΡΩΜΗ. Οι (εξάδελφοι) πρωθυπουργοί Ζάεφ και Μπορίσοφ έστειλαν «μήνυμα» «διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης», με τον κοινό εορτασμό του έργου του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη. «Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή φιλία μας και στείλουμε μήνυμα ότι η αποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου είναι ένα μήνυμα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης», τόνισαν ο Ζάεφ και ο Μπορίσοφ από τη Ρώμη. 

ΣΤΙΠ. Ο Μισκόσκι μετά την τηλεμαχία πήγε στο Στιπ από όπου έστειλε μήνυμα «νίκης».Είπε ότι το συλλαλητήριο της 2 Ιουνίου θα είναι η αρχή της πτώσης της κυβέρνησης της SDSM και του Ζάεφ και ότι το ВМРО-ДПМНЕ είναι πολιτικό κόμμα του μέλλοντας , και θα προσπαθήσει να προσφέρει λύσεις για τους πολίτες, που θα βελτιώσουν τη ζωή τους. 

ΑΧΡΙΔΑ. Ο Δήμος της Αχρίδας ζήτησε να μεταφερθεί εκεί το μνημείο του Τσάρου Σαμόιλ Που είχε στήσει ο Γκρουέφσκι στο πλαίσιο των έργων «Σκόπια 2014» , και που το απομάκρυναν οι σοσιαλδημοκράτες από τα Σκόπια. 

ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Μίλο του Τζουκονοβιστάν. 

ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο από την 1η Ιουνίου θα πάρει τη σκυτάλη της ετήσιας προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου από την Ιταλία.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Σωφρονισμός του παιδιού επέφερε το θάνατο του. Στο χωριό Καράτσεβο κοντά στην Κόσοφσκα Καμενίτσα ένας (Αλβανός) πατέρας, (60 ετών), έδειρε με βέργα τον 14χρονο γιό του επειδή του έκλεψε χρήματα. Μετα τον ξυλοδαρμό τον κλείδωσε στο δωμάτιο. Πέντε ώρες μετά διαπίστωσε ότι το παιδί παρέμενε ακίνητο στο πάτωμα, το μετέφερε στο νοσοκομείο της Καμενίτσα, κατά τα μεσάνυχτα , όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Πρωθυπουργός Ανα Μπρινάμπιτς συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και τον αμερικανό επιχειρηματα, Τιμ Κόλλινς και συζήτησαν για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς από την Κατάνια εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου θα αρχίσει να παρέχει κίνητρα για επενδύσεις προς όφελος όλων που συμμετέχουν σε αυτή και θα ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ο κ. Ντάτσιτς είπε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ότι η Σερβία πρέπει επειγόντως να προσλάβει μια εταιρεία στις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου , η οποία να έχει πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ/ ΜΟΣΧΑ .Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος και ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος πραγματοποίησαν Συλλείτουργο στον Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τον εορτασμό της Ημέρας της σλαβικής παιδείας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Άρχισε η συνέλευση των σερβοπαίδων ηλικίας 10-14 από τη Σερβική Δημοκρατία , την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και την πΓΔΜ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι πρέπει να απαγορευτεί το αλβανικό φεστιβάλ με τίτλο «Μερντίτα - Ντόμπαρ νταν», που ετοιμάζεται να γίνει στο Βελιγράδι στις 30 Μαΐου, γιατί είναι αντι-κρατική και αντι-συνταγματική, εκδήλωση.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο σχηματισμός Στρατού στο Κόσσοβο ένοπλες δυνάμεις θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο της Πρίστινα να αναλάβει τον έλεγχο των σημείων διέλευσης των συνόρων, είπε ότι ο Σερβικός στρατός παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να ανοίξει πέντε νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής « RZD», Σεργκέι Παβλόφ , εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ρωσικού δανείου για τον εκσυγχρονισμό των σερβικών σιδηροδρόμων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Επιτροπή της Βενετίας θα έχει στις αρχές Ιουνίου, συνάντηση με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων αφιερωμένη στις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου. Εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε ότι οι λύσεις για τις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της είναι στα χέρια των εθνικών αρχών, και ιδιαίτερα των βουλευτών οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν τις τροπολογίες. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Από σήμερα οι κατώτατες συντάξεις στην FBiH θα αυξηθούν κατά 3,1%. 

ΜΟΣΤΑΡ. Η Ασφάλεια σε κάθε Καντόνι είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των περιφερειακών Αρχών, ενώ οι διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστές στο μέγιστο βαθμό, συμφώνησαν ο ηγέτης των Κροατών Ντράγκαν Τσόβιτς και οι Κροάτες υπουργοί των καντονιών.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η βιομηχανική παραγωγή στη Σερβική Δημοκρατία αυξήθηκε κατά 3,4% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Με την ευκαιρία της ημέρας του σλαβικού αλφαβήτου παρουσιαστήκαν οι εκδόσεις του «Ευαγγελίου του Μίροσλαβ» και της «Χάρτας του Μπάνου Κούλιν» που είναι δύο ανεκτίμητα κοσμήματα της σερβικής Παιδείας από το τέλος του 12ου αιώνα. 

ΣΟΦΙΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζεφ Σέσανς που συμμετείχε στην συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών «ΕΕ – ΗΠΑ», δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις χώρες των Βαλκανίων για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και του οργανωμένου εγκλήματος, Σε συνάντηση με εκπροσώπους από την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία , είπε ότι η συνεργασία έχει ήδη δείξει καλά αποτελέσματα, αλλά σημείωσε ότι μπορεί να γίνουν πολλά ακόμα. «Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές απειλές από την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών , τη σωματεμπορία , το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου