Μαΐου 24, 2018

Η 24η Μαΐου στην ιστορία

919. Οι ευγενείς της Φραγκονίας και της Σαξονίας εξέλεξαν τον Ερρίκο Α' τον Ορνιθοθήρα ως αυτοκράτορα της Ανατολικής Φραγκίας. 

979. Ήττα του στρατηγού Βάρδα Σκληρού από το Βάρδα Φωκά (στρατηγό του Βασιλείου Β΄) στην πεδιάδα της Παγκάλειας.

1086. Εκλογή του Πάπα Βίκτωρα Γ.

 1153. Ο Μάλκολμ Δ΄ εγινε βασιλιάς της Σκωτίας.

 1218. Οι Σταυροφόροι της Ε' Σταυροφορίας αναχώρησαν από την Άκρα για την Αίγυπτο.

1276 . Ο Μάγκνους Λαδούλας στέφτηκε βασιλιάς της Σουηδίας στον καθεδρικό Ναό της Ουψάλα.

 1328. Οι στρατιώτες του Ανδρόνικου Γ' μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη και
 ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' αποσύρθηκε και εκάρη μοναχός με το όνομα Αντώνιος. 

1337. Ο Φίλιππος ΣΤ΄ της Γαλλίας συνεδρίασε στο Παρίσι με το Μεγάλο Συμβούλιό και αποφασίστηκε ότι το Δουκάτο της Ακουιτανίας, και η Γασκώνη, θα περνούσαν πίσω στην Κατοχή του Φιλίππου ΣΤ΄, λόγω του ότι ο Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας είχε παραβεί τις υποχρεώσεις του ως υποτελής του και είχε δώσει καταφύγιο στο «θανάσιμο αντίπαλο» του Γάλλου βασιλιά, Ροβέρτο του Αρτουά. 
Ο Εδουάρδος Γ΄ απάντησε στην κατάσχεση της Ακουιτανίας προκαλώντας το δικαίωμα του Φιλίππου ΣΤ΄ στο γαλλικό θρόνο. Έτσι άρχισε ο εκατονταετής Πόλεμος. 

1370.
Υπογράφηκε η συνθήκη του Στράλσουν ανάμεσα στον βασιλιά της Δανίας Βάλντεμαρ Δ΄ και τις 77 πόλεις της «Χάνσα» με την οποία ο Βάλντεμαρ Δ΄ αναγνώρισε τη Χάνσα, της εγγυήθηκε ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς.



1487. Ο απατεώνας Λάμπερτ  Σιμνέλ στεφτηκε στο Δουβλίνο ως  βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ΣΤ.

1565. Οι Οθωμανοί υπό τον Καρά Λαλά Μουσταφά Πασά άρχισαν την πολιορκία της Μάλτας με τον βομβαρδισμό του  φρούριο  Σανξ Ελμο.

1571. Οι Τάταροι της Κριμαίας υπό τον Ντεβλέτ Γκεράι, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα προάστια της Μόσχας. 

1667. Ο γαλλικός στρατός του Λουδοβίκου ΙΔ υπό τις διαταγές του Henri de La Tour D'AUVERGNE διάσχισε τα σύνορα με τις ισπανικές Κάτω Χώρες, αρχίζοντας τον Πόλεμο της Επανάκτησης. 

1689 . Tο αγγλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πράξη της Ανοχής, η οποία προστάτευε τους Προτεστάντες αλλά απέκλειε τους Ρωμαιοκαθολικούς. 

1798. Εξέγερση των Ιρλανδών εθνικιστών υπό τον Θεοβάλδο Γουόλφ και απόπειρα κατάληψης του Δουβλίνου. 

1810. Η Αργεντινή ξεσηκώθηκε κατά της Ισπανικής Κατοχής.

1814. Θριαμβευτική είσοδος στη Ρώμη του Πάπα Πίου Ζ ο οποίος ήταν φυλακισμένος Φονταινεμπλώ από τον Ναπολέοντα και απελευθερώθηκε στις 19 Μαρτίου.
 
1854. Η Αγγλογαλική κατάληψη των Αθηνών 

1873. Ο Στρατάρχης Πατρίς Μορίς Μακ Μαόν, μετά την πτώση του Αδόλφου Τιέρς ,εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από τις δυνάμεις της Δεξιάς που επεδίωκαν να προετοιμάσουν την παλινόρθωση της μοναρχίας.

1886 . Έληξε ο αποκλεισμός των ελληνικών λιμένων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου, λόγω της άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας. 

1917 .Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ, έφτασε στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ. Οι Σύμμαχοι αποβίβασαν αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα. Εξόρισαν στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαίτησαν την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχθηκε να μεταβεί στην Ελβετία. 

1942. Οι Σοβιετικοί μετά από αντίσταση 15 ημερών εκκένωσαν τη χερσόνησο Κερτς. 

1943. Ο ναύαρχος Καρλ Ντένιτζ διέταξε την διακοπή των επιχειρήσεων γερμανικών των υποβρυχίων στο βόρειο Ατλαντικό λόγω των μεγάλων απωλειών.Στη Γερμανία, η ΡΑΦ βομβάρδισε το Μουλχάιμ στο Ρουρ.
1941. Το Γερμανικά θωρηκτό «Βίσμαρκ» βύθισε το βρετανικό θωρηκτό καταδρομικό «Χούντ». Από τα 1.422 μέλη του πληρώματος μόνο τρείς διασώθηκαν. Κοντά στην  ακτή των Συρακουσών βρετανικό υποβρύχιο με δύο τορπίλες βύθισε το ιταλικό πλοίο "Conte Rosso". 2300 νεκροί. 

1964 .Σε έναν αγώνα ποδοσφαιρικό αγώνα στην πρωτεύουσα του Περού, ανάμεσα στις Εθνικές Περού και Αργεντινής για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ της ομάδας του Περού, άρχισαν επεισόδια που επεκτάθηκαν και εκτός γηπέδου. Σκοτώθηκαν 320 άνθρωποι και άλλοι 1.000 τραυματίστηκαν. 

 1968 . Κατά τη διάρκεια τoυ πραξικοπήματος της Cia στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ πρότεινε δημοψήφισμα. Οι «φοιτητές» έκαψαν το χρηματιστήριο του Παρισιού. 

1980. Η Κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

 1981. Πρόεδρος του Εκουαδόρ Τζέιμι Ρόλντος και άλλοι επτά σκοτώθηκαν όταν στο αεροπλάνο που επέβαιναν εξερράγη βόμβα. Στην Ελεύθερη Κύπρο έγιναν βουλευτικές εκλογές. Έλαβαν: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%. 

1982. Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ο στρατός του Ιράν ανακατέλαβε το λιμάνι του Χοραμσάρ, στο νότιο Ιράν, το οποίο είχαν καταλάβει οι Ιρακινοί πριν από 20 μήνες. στρατεύματα επέστρεψε έλεγχο των Khorramshahr, που έγιναν πριν 20 μήνες. 

1992. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσαν γενικές εκλογές. Οι αρχές της Σερβίας κήρυξαν τις εκλογές παράνομες, αλλά δεν τις παρεμπόδισαν. 

1993 . Η Ερυθραία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία μετά από 30 χρόνια πολέμου. Στο Θιβέτ ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις κατά της κινεζικής κυριαρχίας. 

1998 .Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.

 2002 . Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν στη Μόσχα συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου