Μαΐου 15, 2018

Στη Σόφια θα γίνει «ανακεφαλαίωση»

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, ζήτησε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον Νίκο Κοτζιά, και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο Πρόεδρος ζήτησε να του διαβιβαστούν οι φάκελοι για τη συνάντηση του Ζαάεφ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου, τα υπομνήματα του Υπουργείου Εξωτερικών για το σχεδιο Συμφωνίας και τα αντίστοιχα Ελληνικά κείμενα και τις εκθέσεις σχετικά με τις διμερείς συνομιλίες Ντιμιτρόφ-Κοτζιά. Πρόεδρος Ιβάνοφ θεωρεί επίσης ότι πρέπει επίσης να ενημερώνεται ο λαός για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κριστιάν Μισκόσκι κάλεσε σε γεύμα εργασίας τους προέδρους και τους εκπροσώπους των κομμάτων του συνασπισμού «Για μια καλύτερη Μακεδονία» και από κοινού ζήτησαν ενημέρωση και τόνισαν ότι , «ο πρωθυπουργός δεν έχει το μονοπώλιο για να φέρνει μια λύση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».
Ο Ντιμιτρόφ, μετά το Σούνιο πήγε σε επίσκεψη εργασίας στην Ολλανδία.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που παραβρέθηκε μαζί με τον υπουργό Συγκοινωνιών Γκόραν Σουγκαρέφσκι στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της μήκους 23 χιλιομέτρων εθνικής οδού Πρίλεπ-Γκράντσκο, δήλωσε ότι η προσεχής συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργού, στη Σόφια «δεν αποσκοπεί στην επίτευξη συγκεκριμένης συμφωνίας περί του ονόματος». Όπως είπε, «κατά τη συνάντηση της 17ης Μαΐου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Σόφιας, οι δυο πρωθυπουργοί θα κάνουν μια ανακεφαλαίωση όσων έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής και θα αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν». « Θα ήθελα να δω μια λύση σχετικά στο θέμα του ονόματος μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα αποφασιστεί από την ΕΕ, η ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη» δήλωσε ο Ζάεφ, και είπε ότι είναι έτοιμος να καθίσει με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να τους ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου