Μαΐου 14, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προέτρεψε τις αρχές του Βελιγραδίου να επιμείνουν το Κοσσυφοπεδίου να παραμένει μέρος της Σερβίας και να απορρίψει οποιαδήποτε εδαφική ανταλλαγή. « Το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, με τα 1.500 σερβικά Ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια, τις εκκλησίες,
τα κληροδοτήματα και τα μνημεία του Σερβικού πολιτισμού, αντιπροσωπεύει ένα αναπαλλοτρίωτο, κεντρικό μέρος της Σερβίας» ανέφερε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι μίλησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ενημερώθηκε για την σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της παρέλασης του «Συντάγματος των Αθανάτων στη Μόσχα», στην οποία μετείχε και ο Σέρβος Πρόεδρος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεργαστεί με το Δικαστήριο για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ και ότι θα ήταν καλό αν μερικοί από τους εγκληματίες τιμωρηθούν , αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο , Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι ο νεος εισαγγελέας του Δικαστήριου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να ενημερωθεί , πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες απαγγελίες κατηγοριών δεν θα εκδοθούν νωρίτερα. Ο κ. Ντρέτσουν είπε ακόμα ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί την «τράμπα» των αμερικανών για ένταξη του Κοσσόβου στον ΟΗΕ με αντάλλαγμα τη συγκρότηση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ισλαμολόγος καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Βελιγράδιου Μίρολιουμπ Γέφτιτς είπε ότι «το κύριος παρακλάδι του ισλαμικού κράτους στην Ευρώπη είναι μεταξύ των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και ότι η υποτιθέμενη εκκοσμίκευση των Αλβανών είναι μια απάτη παγκοσμίων διαστάσεων.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προσκάλεσε την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία στις εκδηλώσεις για τα 1000 χρόνια της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας που θα γίνουν στην Αχρίδα στις 27 και 28 Μαΐου.

ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE ζήτησε επείγουσα συνάντηση της ηγεσίας υπό τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, για να ενημερωθεί για τι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας εκτάκτως συνηλθε και συζήτησε την προσφυγική κρίση . Το υπουργικό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την διαμονή των μεταναστών στη Σερβική Δημοκρατία .Η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε μετά από μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι Σερβικη Δημοκρατία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση του Συμβούλιου Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που αφορά σε ορισμένα μέτρα στη επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας χωρίς τη συναίνεσή της. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι Σέρπσκα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της, τον τρόπο ζωής τους, και την ιδιοκτησία, από την εισροή μεταναστών. Ο Ντόντικ επανέλαβε ότι η Σέρπσκα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της από την εισροή μεταναστών, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει στο μέλλον η δομή του πληθυσμού της.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, (SDA), Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στο Σεράγεβο την επόμενη εβδομάδα προτείνει ένα μοντέλο για τη χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγράδι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, που συζήτησε «τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την περίοδο 2018-2020», ότι τώρα είναι η πιο κρίσιμη περίοδος» και κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν την μάχη της καταπολέμησης της διαφθοράς και του εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα . «Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει ισχυρά επιχειρήματα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων και για τνα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας . Η Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ως στόχο μέχρι το 2020 να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Ο Χαραντινάι δέχτηκε και αντιπροσωπεία από την Αιόβα και δήλωσε: «Ο Θεός να ευλογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Θεός να ευλογεί την Αϊόβα, και ο Θεός να ευλογεί τη φιλία μας». Ο Χαραντινάι, αφού έλαβε το τιμητικό δίπλωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι «το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει καλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αιόβα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Κοσσυφοπεδίου και η Ισλαμική Κοινότητα υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή ιμάμηδων στο πρόγραμμα «αποριζοσπαστικοποίησης» των μουσουλμάνων που έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αβελάρδος Ταχίρι είπε ότι «η Ισλαμική Κοινότητα θα βοηθήσει στην αποριζοσπαστικοποίηση εκείνων που έχουν επιστρέψει από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ». Οι κληρικοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία εξέτασης από την Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου