Μαΐου 02, 2018

Η Επέτειος της επιχείρησης «Αστραπή», των Κροατών, στη Δυτική Σλαβονια

Η πρωτομαγιά συνέπεσε με την 23η επέτειο της γενοκτονίας της Δυτικής Σλαβονίας με την επίθεση Αστραπή των Κροατών που εκδηλώθηκε σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ και τον Μιλόσεβιτς.

Μνημόσυνα για τα 283 θύματα της επίθεσης των Κροατών , έγιναν, στο Βελιγράδι, στη Γκράντισκα στη Σερβική Δημοκρατία, και στο Οκούτσανι στην Κροατία. Στο Βελιγράδι το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στο Οκούτσανι έγινε στο Ναό του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Πάκρατς και Σλαβονίας Γιόβαν που τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το πογκρόμ, και να προσδοκούμε την Ανάσταση όλων των αθώων ψυχών.

Στην Γκράντισκα όπου σκοτώθηκαν και οι περισσότεροι άμαχοι προσπαθώντας να περάσουν τη «γέφυρα της σωτηρίας» στον ποταμό Σάβα, το μνημόσυνο έλαβε πολιτικές διαστάσεις. Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι στόχος της επιχειρησης «Αστραπή» ήταν ο «εθνικός Καθαρμός»,
ότι από τους 15000 Σέρβους της Δυτικής Σλαβονίας μόλις 1500 έχουν απομείνει σήμερα και τόνισε ότι κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.
Ο Πρόεδρος Ντόντικ είπε ότι οι Σέρβοι πρέπει να αγωνιστούν για να κρατήσουν ελεύθερα τα δυο τους κράτη . Τη Σέρπσκα και τη Σερβία. «Αν δεν έχουμε Κράτος, δεν θα είμαστε Ελεύθεροι. Μπορούμε να το δούμε καλύτερα με ότι τραβάνε οι Σέρβοι στην FBiH, τη Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Μπουγιουρουμού και το Κοσσυφοπέδιο» .

Η επικεφαλής του Συλλόγου των εκτοπισμένων Σέρβων της Δυτικής Σλαβονίας, Κρίστα Ζάρκοβιτς είπε ότι είναι εξαιρετικά απαράδεκτο το γεγονός ότι μετά από 23 χρόνια, κανείς δεν έχει κριθεί υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την εκδίωξη των Σέρβων, ενώ οι εναπομείναντες Σέρβοι σε άλλα μέρη της Κροατίας, εξακολουθούν να υφίστανται καταπίεση.

Η επίθεση του Κροατικού Στρατού με 16000 άνδρες κατά του θύλακα της Δυτικής Σλαβονίας έγινε ενώ βρισκόταν υπό την προστασία του ΟΗΕ. Οι Δυνάμεις των Κυανοκράνων αποσύρθηκαν, αφήνοντας όσους έπρεπε να προστατεύσουν στο έλεος του επιτιθέμενου. Μεταξύ των Σέρβων που σκοτώθηκαν, υπάρχουν τα ονόματα από 9 μωρά, 11 ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών και 75 άνω των 60 ετών. 56 γυναίκες, ήσαν γυναίκες, και 11 αστυνομικοί. Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί οι σοροί μόνο 150 ατόμων και 133 θεωρούνται αγνοούμενοι. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν και 37 εθελοντές μαχητές από τη Σερβική Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου