Μαΐου 12, 2018

Η 12η Μαΐου στην Ιστορία

996.Εγκαινιάστηκε στο παλιό Κίεβο η πρώτη πέτρινη εκκλησία των Ρως από τον Βλαντίμιρ Σβιατοσλάβιτς η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε από Έλληνες μηχανικούς στον τόπο του θανάτου του Πρωτομάρτυρα Βαράγκου Θεόδωρου και του γιου του Ιωάννη. Η εκκλησία καταστράφηκε το 1240 από τους Μογγόλους. 

1082.Στη μάχη του Μάιλμπεργκ, στην Αυστρία ο Χέρτζοκ (Δούκας) της Βοημίας Βράτισλαβ Β, με 8000 άνδρες νίκησε τον αντίπαλό του εκλέκτορα της Αυστρίας Λεοπόλδο Β που παρέταξε μόνο 3500.

1191. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγαρία της Ναβάρρας.

1328. Ο Αντίπαπας Νικόλαος Ε΄ χειροτονήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη από τον επίσκοπο Βενετίας .

1497. Μετά την «Πυρά της ματαιοδοξίας», ο Ισπανός Πάπας Αλέξανδρος 6ος Βοργίας, αφόρισε τον Δομινικανό μοναχό Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα που ήταν κυβερνήτης της Φλωρεντίας και «μεταρρυθμιστής» . Ο Πάπας Αλέξανδρος το 1498 ζήτησε την σύλληψη και θανάτωσή του. Ένα εξαγριωμένο πλήθος τον συνέλαβε στις 8 Απριλίου. Τον έκαψαν στις 23 Μαΐου 1498.

1525. Κατά την επανάσταση των Αγροτών στη Γερμανία διεξήχθη η πολύνεκρη και καταστροφική για τους αγρότες μάχη του Μπέμπλινγκεν , όπου σκοτώθηκαν πάνω από 3000 χωρικοί ενώ από τους μισθοφόρους της Σουηβικής Ένωσης λιγότεροι από 50.


1588. Η 12 Μαΐου 1588, είναι γνωστή ως «η ημέρα των οδοφραγμάτων» στο Παρίσι. Οι καθολικοί οπαδοί του ηγέτη της Ιεράς Λίγκας, Δούκα του Γκυζ, ή Ερρίκου της Λωραίνης , υπό τον συντονισμό του πρέσβη, της Ισπανίας Μπερναρντίνο ντε Μεντόζα, εξεγέρθηκαν και απέκλεισαν με πρόχειρα οδοφράγματα από καρότσια, ξύλα και πέτρες τα κυριότερα σημεία της πόλης, πολιορκώντας ετσι τον βασιλιά με τους Ελβετούς Φρουρούς του στο Λούβρο. Ο Δούκας του Γκυζ δέχθηκε το επείγον μήνυμα από τον βασιλιά και επέτρεψε την αναίμακτη απόσυρση των βασιλικών στρατευμάτων. Μαζί τους έφυγε και
ο Ερρίκος Γ΄, (γνωστός και ως Ερρίκος της Πολωνίας), που κατέφυγε στο Μπλουά.

1689. Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης, ως κυβερνήτης της Ολλανδίας και βασιλιάς της Αγγλίας, στο πλαίσιο του εννεαετούς Πολέμου συνομολόγησε τη Μεγάλη Συμαχία της Βιέννης με τον λεοπόλδο της Αυστρία, τον Κάρολο της Ισπανίας, τον Κάρολο της Σουηδίας και τον Εκλέκτορα Βαυαρίας εναντίον του Λουδοβίκου και της Γαλλίας.

1743. Η Μαρία Θηρεσία , μετά την κατάληψη του Μονάχου, της πρωτεύουσας του εκλέκτορα της Βαυαρίας Κάρολου Αλβέρτου, ο οποίος είχε καταλάβει την Βοημία και είχε λάβει το βοημικό στέμμα , στέφτηκε βασίλισσα της Βοημίας, τρία χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της Καρόλου ΣΤ.

1776.Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Τυργκό επειδή ήθελε να φορολογήσει τους αφορολόγητους και ήταν αντίθετος με τον υπέρμετρο δανεισμό της αμερικανικής επανάστασης.

1797. Παραιτήθηκε ο τελευταίος Δόγης της Βενετίας, ο Λουδοβίκος Μανίν , και το Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας έκανε την τελευταία του συνεδρίαση, ενώ τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη βρίσκονταν στις πύλες της Βενετίας. Στις 12 Μαίου 1797 σήμανε το τέλος της Γαληνοτάτης.

1804. Κατά την πρώτη Σερβική Επανάσταση απελευθερώθηκε το Ποζάρεβατς.

1815. Κατά τον Ναπολιτάνικο πόλεμο, τα αυστριακά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Φρίντριχ φον Μπιάνκι κατέλαβαν την Λ' Άκουιλα.

1821. Τη νύχτα της 12//24 Μαΐου ισχυρή δύναμη των Τούρκων από την Τρίπολη επιτέθηκε στους οχυρωμένους έλληνες επαναστάτες στο Βαλτέτσι. Η μάχη κράτησε 23 ώρες και οι Έλληνες κέρδισαν μία από τις λαμπρότερες νίκες της Επαναστάσεως. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και 500 τραυματίες.

1854. Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν τον Πειραιά και την Αθήνα και μεταδίδουν τη χολέρα που θέρισε το 10% των Αθηναίων.

1881. Η Τυνησία έγινε Γαλλικό προτεκτοράτο.

1912. Ιταλικά αγήματα αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν την Κάλυμνο, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Λέρο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο, την Πάτμο και την Τήλο.

1919. Η Εθνοσυνέλευση του Βερολίνου απέρριψε τους όρους των Συμμάχων

1925. Ο Πολ φον Χίντενμπουργκ ορκίστηκε ως ο δεύτερος Πρόεδρος της Γερμανίας . Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης ενέκρινε το πρώτο σοβιετικό Σύνταγμα.


1926. Στην Πολωνία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Στρατάρχη Iωσήφ Πιλσούντσκι εναντίον του πρωθυπουργού Βίτος.

1928. Με διάταγμα καταργήθηκε η διπλή νομισματική βάση Η χρυσή δραχμή έπαψε να κυκλοφορεί επίσημα ως μεταλλικό νόμισμα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκχωρήθηκε το δικαίωμα να κόβει και να εκδίδει μεταλλικά νομίσματα αξίας μέχρι 20 δραχμών.

1932. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί Τύπου. Στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ βρέθηκε νεκρός ο μικρός γιος του Τσαρλς Λίντμπεργκ, δέκα εβδομάδες μετά την απαγωγή του.

1937. Μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου Η , στις 10 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους , λόγω του σκανδάλου με την Γουόλις Σίμπσον,
ο Γεωργίος ΣΤ' στέφτηκε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.στο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

1940. Η ΡΑΦ με 35 αεροσκάφη βομβάρδισε το Μενχενγκλάντμπαχ στη Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλίας στοχεύοντας το εργοστάσιο όπλων Κρουπ.

1942. Στην ανατολική Ουκρανία ξεκινησε η μάχη του Χάρκοβο που διήρκεσε μέχρι τις 28 Μαΐου .

1943. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έφθασε στις ΗΠΑ για τη δεύτερη συνδιάσκεψη της Ουάσιγκτον.

1944. Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βορείως της γέφυρας Παππάδων Δράμας.

1947.Εγκαινιάστηκε το στρατόπεδο της Μακρονήσου.

1949. Έληξε ο αποκλεισμός του Δυτικού Βερολίνου από την ΕΣΣΔ αφού έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε μιας και οι δυτικές δυνάμεις εφοδίαζαν την πόλη με τρόφιμα και προμήθειες από αέρος.

1965.Το σοβιετικό Λούνα 5 χάθηκε στη Σελήνη. Η Δυτική Γερμανία αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Βόνη.

1985. Ο Πατριάρχης της Σερβίας Γερμανός πραγματοποίησε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ημιτελής Ναό του Αγίου Σάββα η οποία σηματοδότησε την συνέχιση της κατασκευής του.

1988. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι oi ασθενείς με AIDS. ξεπέρασαν τις 34.000.

1991. Οι Σέρβοι της Κράινα ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης με τη Σερβία, με 99% «ναι».

1992. Η συνέλευση των Σέρβων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη συνεδρίαση της στη Μπάνια Λούκα εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη συγκρότηση του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση του πρακτορείου ειδήσεων SRNA. Ανίκανοι να εμποδίσουν την εξάπλωση της σύγκρουσης αποχώρησαν και οι τελευταίοι παρατηρητές της ΕΟΚ.

1993. Στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι ενέκριναν το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς-Όουεν.

1997. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και ο πρόεδρος της Τσευσενίας Ασλάν Μασχάτοφ υπόγραψαν τη συνθήκης ειρήνης με την οποία τερματίστηκε ο Πρώτος Τσετσενικός Πόλεμος.
1999 .Κατά τη 50η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας βομβάρδισαν ξανά τη Νις. 14 άμαχοι τραυματίστηκαν. Στην κοιλάδα του παραπόταμου του Ντρίνα, τον Λήμ , έπεσαν βόμβες διασποράς, και χτυπήθηκαν τρία φορτηγά, που πήγαιναν προς την Ούζιτσε.4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2 τραυματίστηκαν.

2004.Ορκίστηκε Πρόεδρος της πΓΔΜ ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκ.

2008. Σεισμός εντάσεως 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα. Σκοτώθηκαν 69.016 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου