Απριλίου 13, 2018

Στα Βαλκάνια επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο θα γίνουν την Κυριακή. ΟΤζουκάνοβιτς χθες στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Ποντγκορίτσα που έγινε σε κλειστό χώρο είπε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στο Βαλκανικό παρελθόν», μίλησε για το «ευρωπαϊκό μας Μαυροβούνιο» και υποσχέθηκε να επαναλάβει το οικονομικό θαύμα του Αντενάουερ. Ο Μπόγιανιτς που επίσης μίλησε στην Ποντγκορίτσα, είπε ότι ο Τζουκάνοβιτς για να σωθεί προσπαθεί να πολώσει τα πράγματα και να χωρίσει το λαό, ότι «οι Σοσιαλιστές εκβιάζουν και απειλούν τους ψηφοφόρους» και υποσχέθηκε ότι θα είναι, «πρόεδρος όλων», ανεξάρτητα από το πώς ψήφισαν και θα είναι «φίλος του λαού» καλώντας τους ψηφοφόρους να ξεχάσουν το δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία και να ψηφίσουν με γνώμονα την τσέπη τους. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς εγκαινίασε στην Τσετίνιε το Κέντρο αιμοκάθαρσης (αξίας άνω των 220.000 ευρώ) και είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει για την βελτίωση του εξοπλισμού για την υγεία.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά την επιστροφή της αντιπολίτευσης στα κοινοβουλευτικά έδρανα η πλειοψηφία πέρασε τους μεταρρυθμιστικούς νόμους για την «προστασία των μαρτύρων» και την «παρακολούθηση των επικοινωνιών», Ανακοινώθηκε και η επίσκεψη της κ. Μογκερίνι γα τις 17 Απριλίου, η οποία θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο. Ο Ζάεφ ήταν απασχολημένος με τη δίκη του.

ΣΟΦΙΑ. Στην ευρω-Βουλγαρία, πραγματοποιεί επίσκεψη κλιμάκιο υπουργών υπό τον Ντένις από το Σεράγεβο. Με πρωτοβουλία της βουλγάρας κομισάριου Μαρίας Γκαμπριέλ, μαζεύτηκαν στη Σόφια 200 γυναίκες-ηγέτες επιχειρήσεων από 50 χώρες, και ίδρυσαν «σε συνεργασία με τη βουλγαρική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», «το ευρωπαϊκό δίκτυο γυναικών ηγετών στην ψηφιακή βιομηχανία». Στον χώρο των Κεντρώων Μεταρρυθμιστών , οι «Δημοκράτες για μια ισχυρή Βουλγαρία», οι «Ναι, στη Βουλγαρία» και οι «Πράσινοι», σχημάτισαν το συνασπισμό «Δημοκρατική Βουλγαρία» , για να υποστηρίξουν την ευρώ-ατλαντική επιλογή της Βουλγαρίας, και να εμποδίσουν την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μετά από την εποχή του «Μπορίσοφ». Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Φεβρουάριο η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 5,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, φθάνοντας τα 1.957 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1%, φτάνοντας τα 2.334 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το συνολικό εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο, για το δεύτερο μήνα του 2018 , ήταν αρνητικό και το έλλειμμα ανήλθε στα 377 εκατομμύρια ευρώ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το βιβλίο του Μεγιστάνα Μίροσλαβ Μίσκοβιτς που αποκάλυψε ότι
ο τέως Πρόεδρος Τάντιτς του είχε υποσχεθεί ασυλία έναντι «ανταλλαγμάτων» σε είδος, είναι το κύριο πολιτικό ζήτημα. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού εξωτερικών που συναντήθηκε με τον Βούτσις, τον Ντάτσιτς, και την Μπρνάμπιτς, ήρθε «δεύτερη». Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε στον Γάλλο, ότι η Σερβία επιθυμεί να γίνεται σεβαστή όπως εκείνη σέβεται τους άλλους, και να ακουστεί η θέση της σχετικά με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου που μπορεί να επιλυθεί μόνο με συμβιβασμό. Είπα ακόμα ότι η Ένωση των σερβικών δήμων δεν μπορεί να στηρίζεται στους παρόντες νόμους του Κοσσόβου , αφού το ισχύον νομικό σύστημα δεν προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα και επειδή αυτό δεν προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο Γάλλος υπουργός για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις , Ζαν Ιβ Ντριάν , συμφώνησαν οι δύο χώρες να εορτάσουν με κοινές εκδηλώσεις την 100η επέτειο από τη λήξη του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Σέρβος υπουργός εμπορίου, του τουρισμού , Ρασίμ Λιάιτς, συναντήθηκε με τον Κώτσο Αντζούτσεφ από τα Σκόπια και, συμφώνησαν σε λύσεις για επιμέρους προβλήματα στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι η Βοσνία δεν θα δαπανήσει χρήματα για πυραυλικά συστήματα και αεροσκάφη, αλλά θα ολοκληρώσει την παραγωγή των πυρομαχικών για την αγορά, ώστε να υπάρχουν αν, ο Θεός φυλάξοι, χρειαστούν. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ από την Μόντριτσα, όπου επισκέφτηκε το ρωσικό διυλιστήριο δήλωσε ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς, στέλνει διαρκώς προεκλογικά πολεμόχαρή μηνύματα που όμως ανοίγουν το δρόμο για μια νέα σύγκρουση. Στο διυλιστήριο πετρελαίου είπε ότι είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες μες συνεχώς αυξανόμενο όγκο παραγωγής και τις εξαγωγές της. Ο γενικός διευθυντής της «Ζαρουμπεζνιέφτ» Σεργκέι Κουντριάσεφ ενημερωσε τον κ. Ντόνικ ότι ο μέσος μισθός των εργαζομένων είναι 600 ευρώ, και ότι η εταιρεία κατέβαλε 225 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του περασμένου έτους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. H κυβερνητική κρίση οξύνεται μετά τη διαφωνία Χαραντινάι-Θάτσι για τα πρόσωπο που θα επιλεγεί ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών. Ο Κανονισμός της «υπηρεσίας» προβλέπει ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός διορίζουν τον επικεφαλής της υπηρεσίας εντός 20 ημερών» από την ημέρα που η θέση μείνει κενή. Ο Χαραντινάι πρότεινε στον Θάτσι την προαγωγή του υποδιοικητή Λατίφ Μερόβτσι. Χθες από τη δημόσια τηλεόραση RTK. Μπαϊράμ Γκετσάι της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), είπε ότι η κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι, μετά την αποχώρηση της Σερβικής Λίστας έχει μόνο 52 από τους 120 βουλευτές, και, «δεν μπορεί να πάει παραπέρα». Ο Μεμλί Κράσνικι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), δήλωσε στο «Radio Free Europe» ότι «οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης δεν είναι σοβαρές», ότι , « η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη σταθερότητα» και ότι «όλες οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν δώσει λύσεις και μάλλον θα βαθύνον την κρίση». Ο Πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε χθες ότι η ομάδα εργασίας για το σχηματισμό της κοινότητας των Σερβικών Δήμων έχει πολλές επιτροπές και ότι η επιτροπή για τη σύνταξη του καταστατικού της , αποτελείται από τέσσερις Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου δύο «από τα βόρεια» και «δύο από το νότο». Δήλωσε ακόμα ότι οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο θα πρέπει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, να στηρίξουν τον υποψήφιο του DPS Μίλο Τζουκάνοβιτς . Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι υπέγραψε την απονομή χάριτος σε 14 καταδίκους για ληστείες και αλλά σοβαρά αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου