Απριλίου 12, 2018

Λεκτικά εγκλήματα πολέμου

Στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι έχει τονίσει πάνω 100 φορές στις Βρυξέλλες ότι η Ένωση των Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο θα σχηματιστεί όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών, και ότι η Σερβία δεν θα υποχωρήσει σε αυτό.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς, και του τόνισε ότι η Μόσχα επιμένει ότι η επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπέδιου πρέπει να βασίζεται στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, και του είπε πως «η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά τις αρχές και τα πρότυπα της Ελευθερίας των Μέσων και της έκφρασης, και πως το Βελιγράδι θα συμβουλεύεται τον ΟΑΣΕ όταν ετοιμάσει το σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη του συστήματος πληροφόρησης του κοινού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόβλεψη της για τη Σερβία ότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2018 θα είναι 3 %.
Το υπουργείο άμυνας της Σερβίας επιβεβαίωσε την συντριβή ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους Super Galeb G-4 και τον θάνατο ενός από τους χειριστές.
Μεγάλη έκταση στα Μέσα Ενημέρωσης έλαβε η απόφαση της Χάγης για την αθώωση του Σέσελι μετά από 11 χρόνια προφυλάκισης. Η απόφαση του Εφετείου τον καταδίκασε σε 10 χρόνια για « λεκτικά εγκλήματα πολέμου» που «διάπραξε» στη Σερβία, σε ομιλίες του και τον απάλλαξε και πάλι από τις ανυπόστατες κατηγορίες για εγκλήματα που τον κατηγορούσαν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας και οι Κροάτες.
Ο Ηγέτης του το Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι απάντησε ότι η απόφαση του Εφετείου της Χάγης είναι εντελώς παράνομη, διότι σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό δίκαιο με βάση το οποίο δικάστηκε , «το Εφετείο δεν μπορεί να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο μετά την αθώωση. Μπορεί είτε να επιβεβαιώσει την αρχική ετυμηγορία, είτε να την αναιρέσει και να διατάξει μια νέα δίκη. Στην περίπτωση αυτή, έκαναν κάτι, το οποίο είναι απαράδεκτο κατά το αγγλοσαξονικό δίκαιο,» είπε ο Σέσελι, και ανακοίνωσε ότι θα την προσβάλει.

Ο ελληνικής καταγωγής συνήγορος του Σέσελι Τόμα Φίλα είπε ότι για πρώτη φορά, κάποιος καταδικάστηκε από τη Χάγη για «έγκλημα» που διεπράχθη στο έδαφος της Σερβίας, γεγονός που σημαίνει «επέκταση» στη Σερβία και τη Βοϊβοντίνα. Ο δικηγόρος, Μπράνκο Λούκιτς, δήλωσε ότι η απόφαση έφερε το «λεκτικό έγκλημα πολέμου» στο ποινικό δίκαιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου