Απριλίου 26, 2018

Δελτίο Βαλκανικών Θεμάτων

Επί τροχάδην

ΖΆΓΚΡΕΜΠ .Αν η Σερβία χαρακτηρίσει οποιαδήποτε μέλος της Κροατικής κυβέρνησης ως ανεπιθύμητο πρόσωπο , η κροατική κυβέρνηση θα αποσύρει την Πρέσβη στη Σερβία, Γκορντάνα Μπάκοτ για διαβουλεύσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα μπορούσε να δεχτεί για ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, κάθε συμβιβασμό αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ταπείνωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι παρά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών , τους εκβιασμούς και τις απειλές θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των κυβερνήσεων που έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ έγραψε ότι η Γαλλία κάνει και θα διαβήματα διαμαρτυρίας σε οιοδήποτε κράτος συζητά για την ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι όποιος έχει εκλέγει από τη Σερβικη Δημοκρατία στους Κρτικούς Θεσμούς στο σεράγιεβο κάποιος συνεδρίαση στο Σεράγεβο πρέπει να αντιπροσωπεύει τη Σερβική Δημοκρατία , ενώ οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας για την Αλλαγή αντιπροσωπεύουν Σεράγεβο στη Σερβική Δημοκρατία αντί να εκπροσωπούν τη Σέρπσκα στο Σεράγεβο. Ο Ντόντικ τόνισε ότι είναι φυσιολογικό όλοι του αντιπρόσωποι των Σέρβων να καθίσουν και να συζητήσουν «τι είναι προς το συμφέρον μας».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kay Bailey Hutchinson, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι γίνονται συνομιλίες σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μωρίν Κόρμακ δήλωσε σχετικά με τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου ότι γνωρίζει τις προθεσμίες και ότι ελπίζει ότι τα σημαντικά ζητήματα θα πρέπει επιλυθούν πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Ο αντιπρόεδρος του SDA ,Σεφίκ Τζαφεροβιτς, δήλωσε ότι η Κροατική HDZ BiH δεν αποδέχεται την κοινή πρόταση από το SDA, το SBB, το SDP και το DF, και ότι δεν έκανε οποιεσδήποτε προτάσεις.
Ο Πρόεδρος της Κροατικής HDZ BiH Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε από το Μόσταρ ότι αναμένει πως θα επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου στη συνεδρίαση των προέδρων των πέντε πολιτικών κομμάτων που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου.

ΣΟΤΣΙ. Ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Β-Ε Ντράγκαν Μέκτιτς και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ συζήτησαν για τις δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σερβική Δημοκρατία και η Σερβία θα πρέπει να ξεπεράσουν από κοινού το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας , την αυξανόμενη μετανάστευση των εργαζόμενων και την παραοικονομία, συμφώνησαν ο Υπουργός εργασίας, και κοινωνικής πολιτικής της Σερβίας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς και ο Υπουργός εργασίας , της Σερβικης Δημοκρατίας Μιλένκο Σαβάνοβιτς.

.ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρώτος Πρόεδρος της Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας , Μόμτσιλο Κράισνικ, δήλωσε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους μουσουλμάνους εναντίον των δικών τους ανθρώπων στη διάρκεια του πολέμου ήταν πολλά, και το πρώτο από αυτά ήταν οι πυροβολισμοί από ελεύθερους σκοπευτές κατά της συγκέντρωσης μπροστά στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο Σεράγεβο που έγινε για να προκαλέσουν τον πόλεμο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Διαδρόμου Ζένιτσα- Μόσταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου