Απριλίου 28, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι πριν από 15 ημέρες ένας πρεσβευτής στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ζήτησε από τον εισαγγελέα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να συλλάβει την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας .

ΜΠΙΕΛΙΝΑ.Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι το επίπεδο της ρύπανσης στον ποταμό Σπρέτσα από τα λύματα που έπεσαν μέσα από το εργοστάσιο Νατρίου του Λούκοβατς της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δεν είναι ακόμα σε τέτοιο επίπεδο που να δικαιολογεί τον πανικό. Ο Δήμαρχος του Λούκαβατς Εντίν Ντέλιτς δήλωσε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για το ατύχημα στο εργοστάσιο νατρίου και τις  χημικές ουσίες που διέρρευσαν στη γύρω περιοχή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Σερβίας, Γκόραν Τρίβαν, δήλωσε ότι η Συντονιστική Επιτροπή και το εθνικό εργαστήριο για την επιστημονική έρευνα των συνεπειών των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ θα σχηματιστεί εντός των επόμενων 30 ημερών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι δεν θα διακόψει ποτέ διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, αλλά ότι δεν μπορεί να μπορεί να είναι φυλακισμένο σε αυτές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο παραιτηθείς υπουργός της Σερβικής Λίστας Ντάλιμπορ Γεφτιτς μιλώντας για τη συμμετοχή των Σέρβων στα θεσμικά όργανα της Πρίστινα είπε ότι η απόφαση είναι αμετάβλητη, και η εντολή της στους Σέρβους αιρετούς είναι τεχνικής φύσεως.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ύστερα από πρόσκληση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής.

ΣΚΌΠΙΑ. Η σύνοδος κορυφής της διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι έκλεισε με την υιοθέτηση συμπερασμάτων που ενθαρρύνουν τη συνεργασία στην περιοχή, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πρόοδο προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Το πολιτικό Συμβούλιο της ΝΟΒΑ της νέας Σερβικής Δημοκρατίας εξέδωσε διακήρυξη στην οποία τονίζεται ότι ο αγώνας για ισότητα, πολιτικά και εθνικά δικαιώματα και νομική αναγνώριση του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων των Σέρβων πολιτικών φορέων στο Μαυροβούνιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι η απόφαση για επιβολή τελών εισόδου στον χώρο Σένγκεν για τους πολίτες τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την πληρωμή βίζας συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Σερβίας, είναι πολύ κακή, και ότι θα επισύρει αντίμετρα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Το σερβικό Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι απαγορεύτηκε η εισαγωγή όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης από την Ουγγαρία από το πολιτικό Συμβούλιο της η νέα Σερβική Δημοκρατία το κόμμα μετά την εκδήλωση κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βρετανός πρέσβης στη Σερβία, Ντένις Κίφε ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα γίνει στο Λονδίνο Σύνοδος Κορυφής σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, των Δυτικών Βαλκανίων. ηγετών που θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στο Λονδίνο εκεί θα είναι λέξη.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 50 εκατομμύρια BAM από το Μάιο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η υπουργός άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μαρίνα Πέντες δήλωσε ότι το μήνυμα από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι ενθαρρυντικό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε το Σάββατο, ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμβιβασμός για το Κοσσυφοπέδιο και ότι το Βελιγράδι πρέπει να ενεργεί υπεύθυνα για να προστατεύσει την αξιοπρέπεια της. Είπε ακόμα ότι υπάρχει ελπίδα ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Κροατία.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ . Ο νέος επικεφαλής της εισαγγελίας Ντράζεν Γελανιτς διέταξε προκαταρτική σε βάρος του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι επειδή ποδοπάτησε τη σημαία της Κροατίας στο σερβικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου