Απριλίου 03, 2018

Σερβία: Ανασχηματισμός Καπούτ

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν είναι θέμα προτεραιότητας τώρα και η Σερβία χρειάζεται ενότητα, δήλωσε η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς στην Δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, (RTS), μετά τη μακρά συνεργασία της με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, και σημείωσε:«Έχουμε πολύ πιο πιεστικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε .
Δυστυχώς η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δεν είναι καλή ούτε σταθερή.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια ως «Πολιτικό παραλογισμό» και δήλωσε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου για το αν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Σόφιας στις 17 Μαΐου, θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της Πρίστινας σε ότι αφορά στο σχηματισμό της Ένωσης των Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κ. Μπρνάμπιτς, είπε ότι ποτέ δεν είχε δει τόσο απογοητευμένο τον κ. Βούτσιτς, μετά από τις αντιδράσεις των «διεθνών εταίρων», σε ό, τι αφορά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, και τη σύλληψη και την κακοποίηση του Μάρκο Τζούριτς.

Η κ. Μπρνάμπιτς περιέγραψε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ως «εξαιρετικά σοβαρή» και δήλωσε ότι είναι ανήσυχη και απογοητευμένη. «Δεν άκουσα από κανέναν να καταδικάζει τα όσα συνέβησαν στην Κόσσοβσκα Μίτροβίτσα», είπε, και εξήγησε ότι , «το Βελιγράδι έκανε διαβήματα και στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά, «εκείνοι υποστήριξαν την Πρίστινα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, που λόγω του ανασχηματισμού «σιωπούσε», «επανήλθε» και αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των εξελίξεων του Κοσσυφοπεδίου, το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε διάβημα και ζήτησε η Σερβία να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες».

Ο κ. Ντάτσιτς είπε στην «TV Pink» ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μας εξηγήσει πόσο μικρή πρέπει να είναι η Σερβία προκειμένου να μην είναι μεγάλη» και είπε ότι εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Σερβίας να εορταστούν τα 100 χρόνια από την ύψωση της σερβικής σημαίας στο Λευκό Οίκο το 1918, και να γίνει ένα μνημείο για τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον, «προκειμένου να δείξουμε τι είπε για τη Σερβία το 1918 και για να γίνει αυτό γνωστό στις ΗΠΑ».

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε, ότι η ΕΕ φέρει μεγάλη ευθύνη για όσα έγιναν στην Κόσσοβσκα Μιτροβίτσα «επειδή εγγυήθηκε την υλοποίηση των Συμφωνιών».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η καναδική εταιρεία «Nevsun» θα επενδύσει σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια στο ορυχείο χαλκού και χρυσού στη περιοχή Τσούκαρου Ποβ κοντά στο Μπορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου