Απριλίου 29, 2018

Η 29η Απριλίου στην Ιστορία

998. Απαγχονίστηκε με διαταγή από τα τείχη του Καστέλ Σαιν Άντζελο με διαταγή του Αυτοκράτορα Όθωνα Γ ο Ρωμαίος Πατρίκιος Κρεσκέντιος , που είχε ηγηθεί της εκλογής Αντι-Πάπα, αντιδρώντας στη εκλογή ως Πάπα Γρηγόριου Ε΄ του εξάδελφου του αυτοκράτορα, που ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας.

1091. Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός συνέτριψε στη μάχη του Λεβούνιου στην Ανατολική Θράκη, κοντά στον Εβρο, 100.000 Πατσινάκες ή Πετσενέγους. Ήταν η πρώτη νίκη των Βυζαντινών μετά την καταστροφή του Μαντζικέρτ. Ο Βυζαντινός Στρατός είχε 50.000 Έλληνες από την Θράκη, την Μακεδονία ,την Στερεά και την Πελοπόννησο 5000 Δυτικούς Μισθοφόρους και μερικές χιλιάδες Κουμάνους τοξότες. Οι απώλειες για τον αυτοκρατορικό στρατό ήταν 12.500 άνδρες και των Κουμάνων 6.500. Η νίκη των Βυζαντινών και η ολοκληρωτική ήττα των Πετσενέγκων σταμάτησε τις επιδρομές τους και το σχέδιο του Τούρκου εμίρη της Σμύρνης, Τζαχά ο οποίος το 1090 είχε συμμαχήσει με τους Πετσενέγκους και είχε καταλάβει τα νησιά Λέσβος, Xίος, Σάμος και Ρόδος, απώτερο σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1386 .Το πριγκιπάτο του Σμολένσκ έγινε υποτελές του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.

1429. Στον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ζαν ντ’ Αρκ οδήγησε το γαλλικό στρατό σε νίκη κατά των Άγγλων και διέλυσε την πολιορκία της.

1521. Οι Σουηδοί υπό τον Γουσταύο Βάσα νίκησαν τους Δανούς στο Βεστερός.

1624. Ο καρδινάλιος Ρισελιέ έγινε υπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ.

1627. Ο Ρισελιέ ίδρυσε την Εταιρεία των Εκατό μετόχων για την εξερεύνηση και τον αποικισμό της νέας Γαλλίας. (του Καναδά).

1672. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ εισβάλλε στην Ολλανδία.

1707. Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας αποφάσισαν την Ένωση , σχηματίζοντας τη Μεγάλη Βρετανία.

1800. Στην Αγία Πετρούπολη άνοιξε πανηγυρικά παρεκκλήσι των Ιπποτών της Μάλτας.

1848. O Πάπας Πίος Θ, με μια διάσημη ομιλία στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στην Ρώμη, καταδίκασε τον απελευθερωτικό Πόλεμο των Πατριωτών.

1859. Ο Αυστριακός Στρατός που αποτελείτο από 220.000 πεζούς, 22.000 ιππείς και 824 πυροβόλα, με αρχιστράτηγο τον κόμη Φέρεντς Γκιουλάι, εισεβαλε στα εδάφη του Βασίλειου της Σαρδηνίας.

1872. Στο Βουκουρέστι ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο της IRO (Вътрешна революционна организация) του Βασίλ Λέφσκι.

1877. Δημιουργήθηκε ο Βουλγαρικός στρατός.

1879 . Ο Αλέξανδρος φον Μπάττενμπεργκ ανακηρύχθηκε, ( με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων), από τη βουλγαρική Εθνοσυνέλευση πρίγκιπας του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας.

1916. Στην Ιρλανδία μετά από πέντε μέρες μαχών, τερματίστηκε η Επανάσταση του Πάσχα με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο. Τα θύματα των Ιρλανδών ξεπέρασαν τους 1.000.

1919. Η Διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι επικύρωσε την απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Ελλάδα η αποστολή στη Σμύρνη.

1923. Στη Μόσχα, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος η ΓΚΕ-ΠΕ-ΟΥ συγκάλεσε πανρωσική Σύνοδο που ενέκρινε ένα ψήφισμα που δήλωσε πίστη στον σοβιετικό καθεστώς, καθαίρεσε «τον πρώην πατριάρχη» Τύχωνα και κατάργησε το Πατριαρχείο Μόσχας.
1939. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης της Ν. Υόρκης, ο Βλαντιμίρ Κωνσταντίνοβιτς ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ προσγειώθηκε με ένα σοβιετικό Ιλιούσιν TsKB-30, που το είχαν βαφτίσει «Μόσχα», στη Νέα Υόρκη χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και προσγειώθηκε μετά από 8000 χιλιόμετρα και 23 ώρες στη νήσο Miscou του Ν. Μπρούνσβικ του Καναδά. Η διαδρομή του ήταν Μόσχα-Νοβγκορόντ -Έλσίνκι-Τροτχάιμ-Ισλανδία- Γροιλανδία –Νεα Υόρκη. Στη Ν.Υόρκη προσγειώθηκε στο Floyd Bennett Field. στις 29 Απριλίου 1939.
Ο Κοκκινάκης, ήταν ταξίαρχος τότε, μαζί του πέταξε ο επισμηναγός Μιχαήλ Γκορντιένκο σαν ασυρματιστής και πλοηγός. Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης ήταν έλληνας από την παροικία στο Νοβοροσίσκ. Ο πατέρας του δούλευε στους σιδηροδρόμους. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Χίο και από την Κρήτη. Το 1962 ήρθε και στην Ελλάδα.

1940. Η ΡΑΦ ξεκίνησε την εκπαίδευση πληρωμάτων και χειριστών στον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

1941. Στην Αθήνα ορκίστηκε η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Κεφαλλονιά. Οι αρχές κατοχής έθεσαν σε υποχρεωτική κυκλοφορία, το μάρκο κατοχής , τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, τα βουλγαρικά λέβα και το αλβανικό φράγκο.
1945. Οι αμερικανοί έφτασαν στο Νταχάου και αναζητούσαν τον Ζαχαριάδη. Στο Royal Palace της Καζέρτας, υπογράφηκε άνευ όρων συνθηκολόγηση 1000000 ανδρών του γερμανικού στρατού στην Ιταλία και την Αυστρία, που θα ίσχυε από τις 2 Μαΐου. Στο Μιλάνο κρεμάστηκαν από τα πόδια σε ένα βενζινάδικο στην πλατεία Λορέτο τα πτώματα του Μουσολίνι και της Κλάρα Πετάτσι. Στο Βερολίνο ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν . Μάρτυρες ήσαν ο Γιόζεφ Γκέμπελς και ο Μάρτιν Μπόρμαν .Στη συνέχεια όρισε διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτς. Η Γιουγκοσλαβική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε την καθαίρεση του Βασιλιά Πέτρου.

1955. Ο Τζοβάνι Γκρόνκι εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 658 ψήφους από τους 833.

1964 .Τα γερμανικά συνδικάτα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των 140.000 Ελλήνων εργατών της Γερμανίας στην τοπική κοινωνία.

1970. Στο Βιετνάμ, οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισέβαλαν στην Καμπότζη.

1975. Τα τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο έφυγε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαιγκόν.

1991. Η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

1992 . Οι μουσουλμάνοι άρχισαν την πολιορκία του στρατοπέδου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού JNA στο Σεράγεβο.

1999. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και κατέστρεψε τον τηλεπικοινωνιακό πύργο στα Αβαλα. Κατεσταφησαν ακόμα οι γέφυρες στην κλεισούρα της Γκρντέλιτσα και οι γεφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και τον Δούναβη στην Μπάτσκα.

2005. Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της Συριακής Ειρηνευτικής Δύναμης από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια.

2008. Υπογράφηκε στη Μόσχα η διακρατική συμφωνία την για κατασκευή και και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Συνομιλίες του Βλαντιμίρ , με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή.

2010. Το κοινοβούλιο του Βελγίου ψήφισε την απαγόρευση της μπούρκας και άλλων καλυμμάτων για το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.

2011. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Συρίας, επειδή συνέχιζε την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Σε μία ακόμη «ημέρα οργής», σκοτωθήκαν τουλάχιστον 62 σουνίτες τζιχαντιστές. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου