Απριλίου 01, 2018

Η 1η Απριλίου στην Ιστορία

527. Ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Α' όρισε ως διάδοχό του τον ανιψιό του, Ιουστινιανό Α'.

1081. Ο Αλέξιος Κομνηνός εκθρόνισε τον Νικηφόρο Βοτανειάτη .

1748. Η αρχαιολογική σκαπάνη του Κάρλο ντι Μπορμπόνε αποκάλυψε την αρχαία Πομπηία.

1795. Ημέρα διαμαρτυριών του παρισινού λαού ενάντια στο υψηλό κόστος των τροφίμων, και την πείνα. Οι διαμαρτυρίες τερματίστηκαν αναίμακτα αλλά η «Θερμιδοριανή αντίδραση», βρήκε την ευκαιρία να απελάσει πρώην ορεινούς χωρίς δίκη.

1810. Έγινε ο πολιτικός γάμος του Ναπολέοντα με τη Mαρί-Λουίζ της Αυστρίας στο Σεν Κλου.

1854. Έναρξη της Επαναστάσεως στην Χαλκιδική από τον Συνταγματάρχη Τσάμη Καρατάσο, ο οποίος ανακηρύχθηκε «Αρχιστράτηγος Μακεδονίας».

1900. Ο πρίγκιπας Γεώργιος διορίστηκε Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης.

1901. Στο Τέξας οι εταιρείες πετρελαίου σχημάτισαν το Πετρελαϊκό Τραστ.

1912.Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς με 3,47, που κατείχε ο Αμερικανός Γιούρι.

1924.Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο κίνημα της 9ης Νοεμβρίου 1923, που έμεινε στην Ιστορία ως Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Ο Έριχ Λούντεντορφ αθωώθηκε.

1930 .Σοβαρότατες ζημιές, από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, στον Βόλο και στο Πήλιο.

1934. Ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς ανέλαβε ορκίστηκε ως δήμαρχος Αθηναίων.

1937. Το Άντεν, στην Ερυθρά Θάλασσα, έγινε αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1939. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το καθεστώς του Φράνκο και διέκοψαν το εμπάργκο κατά της Ισπανίας. Ο Φράνκο ανακοίνωσε τη λήξη του Πολέμου. Στη Γερμανία έγινε η τοποθέτηση της τρόπιδας του θωρηκτού «Τίρπιτς».

1941.Στο Ιράκ ο γερμανόφιλος Ραχίντ Αλί με πραξικόπημα κατέλαβε την εξουσία.

1942. Ιταλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Γιβραλτάρ 1945.Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Οκινάουα.


1946. Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών ρίχτερ που προκάλεσε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, έπληξε τα νησιά της Χαβάης. 159 θάνατοι. Στη Γιουγκοσλαβία άρχισε η πρώτη «δράση» της Κομμουνιστικής Νεολαίας , με τη συμμετοχή 60.000 νέων από όλη την Γιουγκοσλαβία στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μπράτσκο-Μπανόβιτσι, μήκους 90 χλμ.

Δύναμη  Χωροφυλακής υπό τον Μοίραρχο  Αριστείδη Κωνσταντά συνενεπλάκη εν Γριζάνω Τρικάλων μετά ενόπλων Κ]Σ με αποτέλεσμα τον φόνον ενός Κ]Σ και τη  σύλληψη  10 τοιούτων. Εκ τών ημετέρων ουδεμία απώλεια.


1947. Στην Αθήνα πέθανε σε ηλικία 56 ετών, οΓεώργιος Β', και στον θρόνο τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Παύλος.

1Τμήματα Χωρ]κής συνεπλάκησαν πλησίον Κρώμνης Γιαννιτσών μετά συμμορίας φονευθέντων τριών συμμοριτών. 'Ανεκαλύφθησαν και κατεστράφησαν οι εγκαταστάσεις της συμμορίας, περιήλθον δε εις χείρας ημετέρων έμφορτα τινά υποζύγια των συμμοριτών.

1948.Το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τα ψήφισματα 43 και 44 για το παλαιστινιακό ζήτημα. Άρχισε ο αποκλεισμός του Δυτικού Βερολίνου.


Στην Ελλάδα, ισχυρά δύναμις Κ/συμμοριτών επιτεθηκε  κατά του  Πτελεού  Αλμυρού. Άνδρες χωροφυλακής και ΜΑΥ   ημύνθησαν σθεναρώς καταδιώξαντες έν συνεχεία τους έπιτεθέντας. Απώλειες ημετέρων 2 ΜΑΥ νεκροί, Συμμοριτών 2 νεκροί .
Περί ώραν, 23,0Ο'  μεταξύ τών χωρίων Σταθοχώρι καί Αστέρι Χαλανδρίτσης τμήμα Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 30μελούς εφίππου συμμορίας. Μετά ημίωρο συμπλοκή  οι συμμορίτες  τράπησαν εις φυγήν. Εις την περιοχή Σελίνου 15μελής συμμορία απήγαγε έκ διερχομένου αύτοκινήτου συγκοινωνίας 5 εθνικόφρονας ίδιώτες. Δυνάμεις Χωροφυλακής τεθείσαι εις καταδίωξιν επέτυχον την απελευθέρωσιν των άρπαγέντων ιδιωτών και την σύλληψη  ενός συμμορίτη.
 
1949. Στο Πεκίνο άρχισαν συνομιλίες των Κομμουνιστών με το Κουαμιτάγκ, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι  Κ]Σ προσέβαλαν τμήμα Χωροφυλακής εις το Καρλοβασι  Σάμου. Κατά την επακολουθήσα συμπλοκή  τραυματίσθηκαν 3 Χωροφύλακες. Ομάδα Κ]Σ εισεβαλε στο χωρίο  Ξυνό Νερό Φλωρίνης και ήρπασε 11 νεανίδας, 5 νέους και 1 άδειουχο στρατιώτη. Κατά επακολουθήσασα συμπλοκή της  δυνάμεως του ομωνύμου Σταθμού Χωροφυλακής και Διμοιρίας στρατού έπετεύχθη η έξόντωσις ενός Κ]Σ και ο τραυματισμός 2. Επετεύχθη απελευθέρωσις 4 έκ τών άπαχθέντων.

1951.Η ελληνική Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.
1955.Αρχισε ο ένοπλος Απελευθερωτικός Αγών του Ελληνισμού στην Κύπρο, από την ΕΟΚΑ, υπό τον Διγενή. Τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα.


1968 .22 στελέχη του Κ.Κ.Ε. που κρατούνταν  στις φυλακές της Αίγινας υπέγραψαν διακήρυξη συμπαράταξης με το Γραφείο Εσωτερικού και τους Παρτσαλιδικούς.

1969. Άρχισε στο Πεκίνο το 9ο Συνέδριο του ΚΚΚ που κυριαρχείτο από το Στρατό και στο οποίο την έκθεση πεπραγμένων παρουσίασε ο στρατηγός Λιν Μπιάο. Στην κηδεία του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην Ουάσιγκτον την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός, ο οποίος κατά την τριήμερη παραμονή του έγινε  δεκτός για 25 λεπτά από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

1970. Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπέγραψε το νόμο, για την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων από 1/1/1971. Στο Βελιγράδι άρχισε να εκπέμπει το ραδιόφωνο του Βελιγραδίου «Studio B» από το κτίριο της εφημερίδας «Μπόρμπα».

1973.Στη Γαλλία, πέθανε μετά από ασθένεια σε ηλικία 64 ετών ο Πρόεδρος Ζορζ Πομπιντού.

1975. Ο Πρόεδρος της Καμπότζης στρατηγός Λον Νολ κατέφυγε στην Ινδονησία εγκαταλείποντας την Πνομ Πενχ, την οποία είχαν περικυκλώσει οι Ερυθροί Χμερ.

1979. Το Ιράν έγινε επισήμως ισλαμική δημοκρατία.

1983. Στην Γαλλία καθιερώθηκε η συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 ετών.
1992 . Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών, Ζοάο Πινέιρο, πρότεινε το «Πακέτο Πινέιρο», που προέβλεπε  «σύνθετη ονομασία» για την πΓΔΜ , με επικρατέστερη την ονομασία «Νοβοματσεντόνια.

1996 . Στην Ιαπωνία έγινε συγχώνευση των τραπεζών «Μιτσουμπίτσι» και «Τόκιο» που δημιούργησε τη μεγαλύτερη τότε τράπεζα του κόσμου.
1999 . Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και κατέτριψε τη γέφυρα στο Δούναβη του Νόβι Σαντ. 9η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Περίπου στις πέντε το πρωί βομβαρδίστηκε στο Νόβι Σαντ η γέφυρα που συνέδέε το Νόβι Σαντ και το Πετροβαραντίν .Η γέφυρα καταστράφηκε ολοσχερώς.Τμήματα της πόλης έμειναν χωρίς νερό. Ο Δούναβης έκλεισε για την κυκλοφορία. Στις 9:00 βομβάρδισαν το Πετς. Το Βελιγράδι είναι συνεχώς σε επιφυλακή για περισσότερο από 27 ώρες. Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός παρουσίασε τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν και ανακοινώθηκε ότι θα δικαστούν. Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των τριών. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη συμμόρφωση και τόνισαν ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικά μέσα. Στο Βελιγράδι έφτασε αντιπροσωπεία της ρωσικής Δούμας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Σεργκέι Μπαμπούριν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού μετέφερε στον Μιλόσεβιττς και το Σέρβο Πατριάρχη Παύλο, μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β '. Ο Πάπας κάλεσε τους ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας να συμφωνήσουν σε εκεχειρία για το Πάσχα. Η Λευκορωσία διέκοψε κάθε επαφή με το ΝΑΤΟ. Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ αγνοεί το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας δημιουργούν «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο». Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας των Οκτώ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία για τη κρίση του Κοσσυφοπεδίου και αναμένει ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν. Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε το διοικητή του Δεύτερου Σώματος Στρατού.Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέρριψε το διοικητή της Δεύτερης Στρατιάς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Αντιστράτηγος Radosav Μαρτίνοβιτς και να αντικατασταθεί από τον Αντιστράτηγο Γενική Μίλοραντ Ομπράντοβιτς. Πριν την 1η Απριλίου 1999 [Επεξεργασία]




2001 . Στο Βελιγράδι συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,

2004.Στη Λουκέρνη της Ελβετίας έληξαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στις οποίες παρουσιάστηκε το Σχεδίο Ανάν .

2009. Η Κροατία και η Αλβανία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.

2016 . Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου