Μαρτίου 22, 2018

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο ψηφίστηκε τελικά χθες το βράδυ μετά από πέντε διακοπές της συνεδρίασης λόγω ρήψης δακρυγόνων μέσα στην αίθουσα από βουλευτές της «Αυτοδιάθεσης» (Vetevendosje). Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 92 βουλευτές. Απουσίαζαν οι εννέα της «Σερβικής Λίστας» και 12 της «Αυτοδιάθεσης». Επτά είχαν συλληφθεί από τη φρουρά και πέντε είχαν αποβληθεί με απόφαση του Προεδρείου. Οι άλλοι ήταν από την «Ανεξάρτητη Ομάδα» που σχημάτισαν οι αποστάτες της «Αυτοδιάθεσης». Από τους 92, 80 ψήφισαν υπέρ, 11 κατά και ένας «δεν ξέρω δεν απαντώ, μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε εξηγήσεις στην Κρατική τηλεόραση (RTS) για την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες και είπε ότι «επί τρεις ημέρες» έκανε «ένα μαραθώνιο από δύσκολες και αγχωτικές συναντήσεις για το Κοσσυφοπέδιο», χωρίς να αναφέρει ποιους είδε και τι συζήτησε, λέγοντας ότι , « δεν διαπραγματευόμαστε μόνο με τους Αλβανούς, αλλά και με εκείνους οι οποίοι έχουν δημιουργήσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο», ενώ πρόσθεσε ότι, «δεν μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τις συναντήσεις». « Ήλπιζα σε καλύτερη κατανόηση, αλλά είμαι ικανοποιημένος με ό, τι έχω επιτύχει», είπε, και ανέφερε ότι «η Σερβία πληρώνει τώρα το τίμημα των λανθασμένων αποφάσεων των κυβερνήσεων κατά το παρελθόν», και ότι «η Σερβία θα δεχθεί μεγάλη πίεση από διάφορες πλευρές». Ο Βούτσιτς είπε ότι στη Νέα Υόρκη είχε μαζί του την κόρη του από τον πρώτο γάμο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Το Γραφείο της Υπάτης κ. Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι στον τεχνικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν επιτεύχθηκε καμιά πρόοδος.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών, ο Φατμίρ Φατμίρ , ζήτησε από τον διευθυντή της δίωξης σοβαρών εγκλημάτων, Μπεσίμ Χατζάρματα , να καλέσει τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα και τον πρώην Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να καταθέσουν ως άτομα που έχουν πληροφορίες σχετικά με τα 613 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο Δυρράχιο.
Ο υπουργός είπε ότι «από τις δημόσιες δηλώσεις του προκύπτει ότι έχουν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα γεγονότα και σχετικά με τα πρόσωπα που επωφελήθηκαν».Ο Λουλζίμ Μπάσα, απάντησε ότι , «οι συγκεκριμένες πληροφορίες» που έχει, είναι ότι «αν θέλουν να βρουν του αρχηγούς της σπείρας της κοκαΐνης στην Αλβανία, πρέπει να συλλάβουν τον Όλσι Ράμα, (αδελφό του Έντι Ράμα) και Αγκρόν Τζαφάι (αδελφό του Υπουργού Εσωτερικών)».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξη του στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την Αλβανία»,και ότι «το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ».

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική αντιπολίτευση δήλωσε ότι η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Αλβανία, προειδοποίησε για την αύξηση του δημοσίου χρέους, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα προς μια νέα οικονομική κρίση και περιείχε ένα σαφές μήνυμα ότι η οικονομική κατάσταση της Αλβανίας θα επιδεινωθεί στο μέλλον.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία πρότεινε στις ΗΠΑ και τη Ρωσία η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Αμερικής Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ που προετοιμάζεται, να λάβει χώρα στο Βελιγράδι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θέλει να αποπέμψει η κ. Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε μέτρα για τη συμμέτοχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην μάχη για την αντιμετώπιση της «λευκής πανώλης» της υπογεννητικότητας και την «ενεργή συμμετοχή στον αγώνα για την αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων». Ο κ. Βούλιν υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του «ακολουθεί τις παραγγελίες του Σέρβου πρόεδρου που είναι ο ανώτατος διοικητής του Στρατού ». Ο Βούλιν ανακοίνωσε επίδομα ενός μισθού για κάθε νεογέννητο παιδί, (που θα το λαμβάνει, είτε ο ένστολος πατέρας είτε η ένστολη μητέρα), και οι γυναίκες που υπηρετούν στο Υπουργείου Άμυνας και το Στρατό της Σερβίας θα έχουν πλήρη κάλυψη των δαπανών τεχνητής γονιμοποίησης ενώ θα υπάρξουν υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Ντούσαν Κόζαρεφ , δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Πρίστινας για την κατάργηση του κωδικού 381 της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι ψευδής.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς δήλωσε ότι στους επόμενους οκτώ μήνες ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς θα κάνει σκληρές δηλώσεις σχετικά με τα σύνορα με τη Σερβία, στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

ΣΚΟΠΙΑ. Η ειδική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες τρεις νέες έρευνες εναντίον
  25 φυσικών προσώπων και οι τεσσάρων νομικών προσώπων για εγκλήματα που αφορούν σε κατάχρηση εξουσίας και απάτη. Η βοηθός ειδικός εισαγγελέας Φατίμε Φετάι . είπε ότι η πρώτη έρευνα υπό την ονομασία «Απογραφή» στρέφεται εναντίον των Προέδρων του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι και του Αλί Αχμέτι του DUI, που είναι ύποπτοι ότι τον Οκτώβριο του 2011, ως πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων, συμφώνησαν να διακόψουν την απογραφή του πληθυσμού και να αποκρύψουν δυσμενή γεγονότα σχετικά με τη δημογραφική διάρθρωση του πληθυσμού.

ΣΚΟΠΙΑ. Οι Αλβανοί κάνουν συγκεντρώσεις για βρει το δίκιο του ο μικρός Αλμίρ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα ανακοίνωσε στα με΄κη του υπουργικού Συμβουλίου ότι θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ζητώντας λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με το διάβημα της Επιτροπής του 2012 που ζητούσε πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις στα δικαστήρια συγκεκριμένων ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου