Μαρτίου 22, 2018

Η 22α Μαρτίου στην ιστορία

1312. Ο Πάπας Κλήμης Ε μετά από αίτημα του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου Δ του Ωραίου, εξέδωσε παπικοί Βούλα για την διάλυση του τάγματος του ναού και την κατάσχεση της περιουσίας των Ναϊτών.

1450 .Στο Μιλάνο Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα στέφτηκε Δούκας του Μιλάνου.

1654. Έφτασε στη Μόσχα Πρεσβεία Μπογκντάν Χμελνίτσκι για να διαπραγματευτεί το καθεστώς των Κοζάκων της Ζαπορίζιε.

1821. Στις 22 Μαρτίου/3 Απριλίου 1821 , άρχισε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών, με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα.Από την άλλη πλευρά της πόλης κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης. Εντός της Καλαμάτας βρισκόταν ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με 150 Μανιάτες. Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, πείστηκε από τον Ηλία Μαυρομιχάλη να παραδώσει την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς. Εκδόθηκε η προκήρυξη του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη, ως «Αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων και Προέδρου της Μεσσηνιακής Συγκλήτου», προς τον διεθνή παράγοντα με τον τίτλο «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», με την οποία αναγγελλόταν στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις η έναρξη της Επαναστάσεως. Οι Γρηγοράκηδες , υψωσαν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο. Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, μπήκαν στο Αίγιο και κήρυξαν την Επανάσταση.

1829. Υπογράφηκε το πρώτο από τα τρία πρωτόκολλα Λονδίνο μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων Γαλλίας, Βρετανίας και Ρωσίας για τα όρια του μελλοντικού Ελληνικού Κράτους.

1848 . Η Βενετία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυστρία και ανασύστησε τη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου.

1871. Η Παρισινή Κομμούνα, με το διάταγμα της 22ας Μαρτίου, ανέφερε ότι τα μέλη της Συνέλευσης, συνεχώς ελέγχονται, και παρακολουθούνται, και μπορούν να ανακληθούν, ανά πάσα στιγμή.

1906. Κοντά στο χωριό Ζόβιτς, στην πεδιάδα Μοναστηρίου , έπεσε μαχόμενος μ ε τουρκικό απόσπασμα ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης.

1915. Στο Ανατολικό μέτωπο έληξε η τετράμηνη πολιορκία του Φρούριο Πρζεμούσλ με την παράδοση της Αυστροουγγρικής φρουράς στους Ρώσους. Η πτώση του Πρζεμούσλ ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Ρωσική Αυτοκρατορία η νίκη αναγγέλθηκε κωδωνοκρουσίες εκκλησίες. Τη νύχτα στο Παρίσι γερμανικό Ζέπελιν βομβάρδισε τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Σεν Λαζάρ και του Γκαρ ντι Νορ.

1917 . Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την προσωρινή κυβέρνηση της Ρωσίας, του Αλεξάντερ Κερένσκι, η οποία ανέτρεψε τον Τσάρο. Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε επιστολή προς «όλα τα πιστά τέκνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», με την οποία συνιστούσε , «υπακοή στην Προσωρινή Κυβέρνηση».

1920 .Αζέροι και Τούρκοι στρατιώτες με τη συμμετοχή κουρδικών συμμοριών επιτίθενται σε Αρμένιους κατοίκους της πόλης της Σούσα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

1935. Στη Γερμανία άρχισε η μετάδοση κανονικού τηλεοπτικού προγράμματος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο , μεταξύ 20:30 και 22:00.

1939. Ύστερα από την πίεση από τους ναζιστές της Λιθουανίας τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν καταλαμβάνουν την πόλη Μέμελ της Λιθουανίας.

1940.Ο Πωλ Ρεϊνώ, ως πρωθυπουργός και αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης συμφώνησε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν, ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα υπογράψει ξεχωριστή ειρήνη με τους Γερμανούς.

1941. Το πρωί της 22ας Μαρτίου 1941 ένας τσακισμένος και ταπεινωμένος Μουσολίνι έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη. Ο στρατός είχε υποστεί πανωλεθρία, με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Στις 09.30 , παρουσιάσθηκε μπροστά στα ελληνικά χαρακώματα στο ύψωμα 731 ομάδα Ιταλών κηρύκων, αποτελούμενη από τρεις στρατιωτικούς ιερείς και ιταλούς τραυματιοφορείς και ζήτησαν εκεχειρία 4-6 ωρών προς ενταφιασμό των νεκρών, και δήλωσαν ότι αυτό αποτελούσε πρωτοβουλία του διοικητή της Μεραρχίας Μπάρι .Η 1η Μεραρχία διέταξε την διακοπή του πυρός και ούτω το μέτωπο παρουσίαζα απόλυτο ηρεμία. Η Μεραρχία κοινοποίησε τους ελληνικούς όρους, κατόπιν συνεννόησης με την Αθήνα στο 19ον Σύνταγμα Πεζικού στις 16.00. Οι Ιταλοί απάντησαν στις 22.00, ότι οι όροι δεν έγιναν δεκτοί και ότι οι μάχες θα ξανάρχιζαν στις 23.00 .

1942. Συνάντηση του Χίτλερ με το βασιλιά της Βουλγαρίας Μπορίς Γ. Στον Κόλπο της Σύρτης έληξε η δεύτερη μεταξύ των Βρετανών και του Ιταλικού Ναυτικού λόγω σκότους.

1944. Η Γοτθική παλιά Φρανκφούρτη καταστεφηκε από συμμαχικούς βομβαρδισμούς.

1945. Ιδρύθηκε στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος, από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Υπεριορδανία (τώρα Ιορδανία), τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Χιλντεσχάιμ, καταστράφηκε ο καθεδρικός ναός και η ιστορική παλιά πόλη. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι άμαχοι.

1950. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, έλαβε εντολή από τον βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση.

1954.Επαναλειτούγησε από τους Ρόστιλντ η αγορά χρυσού του Λονδίνου, που είχε κλείσει από το 1939.

1958. Ο Φεϊζάλ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

1961. Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχέδιου περί κυρώσεως της σύμβασης με τη Γερμανία για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού.

1965 . Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ρουμανίας εξέλεξε τον Νικολάε Τσαουσέσκου στη θέση του πρώτου γραμματέα. Στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μίσθωση των διυλιστηρίων Ασπροπύργου σε επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους.

1968. Αριστεροί φοιτητές υπό τον Εβράιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κατέλαβαν τη Φιλοσοφική Σχολή της Ναντέρ.

1973. Στο Κουβέιτ η κυβέρνηση συνέλαβε χιλιάδες Ιρακινούς εργάτες ως ομήρους για να πιέσει την Βαγδάτη να εγκαταλείψει τα κοιτάσματα πετρελαίου της Ρουμάιλα.

1982. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο. Μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ιράκ. Οι Ιρανικές δυνάμεις άρχισαν μια μεγάλη επίθεση και να ανακτήσουν τα εδάφη που είχαν καταληφθεί καταλήφθηκαν από τους Ιρακινούς.

1983. Η (άγνωστη) οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας «Βραδινή» Τζώρτζη Αθανασιάδη.

1986. Στην Ιταλία, ο τραπεζίτης Μικέλε Σιντόνα που είχε καταδικαστεί σε ισόβια, βρέθηκε νεκρός στο κελί του.

1989. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, παραιτήθηκε από τις ΕΓΕΣ και κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα.

1992. Στη Βόννη , 20.000 ομογενείς διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Μπερίσα, κέρδισε τις δεύτερες δημοκρατικές εκλογές , βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση των κομμουνιστών και των διαδόχων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου