Μαρτίου 02, 2018

Μαυροβούνιο:Οι Καρατζόρτζεβιτς ζητούν πίσω την περιουσία τους

Η οικογένεια Καρατζόρτζεβιτς, οι απόγονοι των πρώην βασιλέων της Γιουγκοσλαβίας, ζήτησαν από το Μαυροβούνιο να επιστρέψει τα ακίνητα της οικογένειας που κατασχέθηκαν από τους κομμουνιστές και εξακολουθούν να αποτελούν περιουσία τους μετακομουνιστικού Κράτους.
Η βασιλική οικογένεια της Σερβίας είχε απαιτήσει την επιστροφή του οικοπέδου 22 στρεμμάτων στην Παραλία Μίλοσερ και την θερινή κατοικία της βασίλισσας Μαρίας που εχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, που το διαχειρίζεται μια μικτή ελληνο-μαυροβούνια εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο η ιδιοκτησία του Μίλοσερ και άλλα κτίρια και οικόπεδα πρέπει να επιστραφούν στους «πραγματικούς ιδιοκτήτες» τους αλλιώς θα πρέπει, «να αποζημιωθούν».
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου πήρε μέρος στη δημόσια συζήτηση, καλώντας το Κράτος είτε να επιστρέψει τα ακίνητο ειτε να αποζημιώσει τους Καρατζόρτζεβιτς. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο βασιλιάς Αλέξανδρος στην Τσετίνιε, είναι τώρα εθνογραφικό μουσείο.
Οι Καρατζόρτζεβιτς ζητούν επίσης το κάστρο στη λίμνη της Σκόδρας, κοντά στην Τσετίνιε που χρησίμευσε ως χειμερινή κατοικία για την βασιλική οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου