Μαρτίου 27, 2018

Σύλληψη και απαγωγή του Μάρκο Τζούριτς στη Μιτροβίτσα

Χάος χθες το απόγευμα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την εισβολή γύρω στις 17.30 των ειδικών δυνάμεων του Κοσσόβου, (ROSU),που τους μετέφεραν αυτοκίνητα της EULEX, στο δικαστικό Μέγαρο της Κόσοφσκα Μιτροβίτσα, και μετά την κακοποίηση των παρευρισκομένων συνέλαβαν τον επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς, τον οποίον αφού του έβαλαν χειροπέδες τον μετέφεραν στην Πρίστινα.
Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών της Πρίστινας Μπεντζέτ Πατσόλι είχε δηλώσει ότι, κανείς δεν μπορεί να εισέρχεται στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου χωρίς άδεια και ότι όποιος προσπαθεί να το κάνει θα συλλαμβάνεται.
Μετά την σύλληψη οι Βρυξέλλες ζήτησαν «αυτοσυγκράτηση» και ο κ. Βούτστσιτς συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας που τελικά λόγω της απελευθέρωσης και απέλασης του κ. Τζούριτς «περιορίστηκε» στις δηλώσεις του κ. Βούτσιτς.
Πριν από εκείνον, μίλησε από την κρατική τηλεόραση (RTS), o «εθνικός εμπειρογνώμονας» Μίροσλαβ Λαζάνσκι, που είπε ότι «η τρέχουσα κατάσταση στην Κόσοβσκα Μιτροβίτσα και στην Πρίστινα δεν επέτρεπε στις Αρχές τις Πρίστινα να σχεδιάζουν και να εκτελέσουν αυτήν την επιχείρηση χωρίς διαβούλευση και τους υποστηρικτές τους στα «Δυτικά Κέντρα Εξουσίας», και τόνισε ότι αυτή η επίδειξη βίας εκδηλώθηκε την ημέρα που «λέγεται ότι ξεκίνησε η διαδικασία συγκρότησης της Κοινότητας των σερβικών δήμων», και απέβλεπε στο να προκληθεί βίαιη αντίδραση του Βελιγραδίου, ώστε στη συνέχεια να, «παγώσουν τη διαδικασία συγκρότησης της Κοινότητας των σερβικών δήμων».
Ο Λαζάνσκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση μεταξύ της «χορογραφίας» συντονισμένης απέλασης των Ρώσων διπλωματών με τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας στο διάγγελμα του είπε ότι «οι τρομοκράτες φορούσαν αστυνομικές στολές», ότι « οι τρομοκράτες ήθελαν να αποδείξουν ότι έχουν τη δύναμη και την υποστήριξη της Δύσης για να καταλάβουν όποτε θέλουν το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», και ότι την επιχείρηση υποστήριξε η EULEX». Ο Βούτσιτς που ανακοίνωσε την επιστροφή του Τζούριτς στην Σερβία, είπε μοτι του εγινε εισαγωγή στο Νοσοκομείο, και ανακοίνωσε ότι θα ασκηθούν διώξεις κατά των τρομοκρατών ενώπιον της σερβικής δικαιοσύνης, και σε αυτούς συμπεριέλαβε και «τα δυο άτομα σερβικής εθνικότητας που βοήθησαν τους Αλβανούς τρομοκράτες στην απαγωγή του Μάρκο Τζούριτς».
Ο Βούτσιτς απάντησε στα «συντονισμένα» «ρεπορτάζ» των διεθνών μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι μεταδίδουν ψέματα και ότι ο Μάρκο Τζούριτς ειχε ενημερώσει την Πρίστινα 72 ώρες πριν την επίσκεψή του.
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Πρίστινα προβλέπουν προειδοποίηση 24 ωρών, και πουθενά δεν αναφέρεται ότι η επίσκεψη υπόκειται στην έγκριση των αρχών της Πρίστινα. Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι ο Μπεντζέτ Πατσόλι εισήγαγε και την «θεωρία του μίσους», για να υποστηρίξει τη βία, διότι είπε ότι «ο Τζούριτς και ο Βούλιν δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο», «επειδή ενθαρρύνουν το μίσος».
Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, επανήλθε, και δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τα γεγονότα στην Κόσοβσκα Μιτροβίτσα που είναι αντίθετα προς την εξομάλυνση των σχέσεων».
H Σερβική Λίστα αποχώρησε από την Κυβερνητική Κοινοπραξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου