Μαρτίου 27, 2018

Η 27η Μαρτίου στην ιστορία.

1309. Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ αφόρισε τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της με τη βούλα «In Omnem».

1625 . Ο Κάρολος Α' έγινε βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. 1794.Η Δανία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία ένοπλης ουδετερότητας για την προστασία του εμπορίου τους από τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

1809 . Κατά τον Πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου στη μάχη της Θιουδάδ Ρεάλ οι Γάλλοι νίκησαν τους Ισπανούς.

1813. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ' της Πρωσίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία.

1821. Οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους στη Μάχη του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας. Ο Ραΐπ αγάς έλυσε την πολιορκία των Τούρκων στο Χλεμούτσι.
Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στην Μονή του Οσίου Λουκά, κήρυξε την Επανάσταση στην Βοιωτία. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισήλθε στο Βουκουρέστι.

1833 . Ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ,συγκρότησε κληρικολαϊκή νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του πράκτορα Σπυρίδωνα Τρικούπη με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1849. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής επανάστασης η Εθνοσυνέλευση της Φρανκφούρτης ενέκρινε το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της Γερμανίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

1854. κατά την Επανάσταση της Ήπειρο- Θεσσαλίας οι Τούρκοι λεηλάτησαν το Μέτσοβο. Πέθανε ο Δούκας της Πάρμας Κάρολος Γ΄ ο οποίος είχε μαχαιρωθεί την προηγούμενη από έναν δραπέτη των φυλακών.

1891. Δολοφονήθηκε από Βούλγαρους «εθνικιστές» της ΕΜΕΟ ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Χρήστο Μπέλτσεφ.

1918. Η Μολδαβία και η Βεσσαραβία ενσωματώθηκαν στη Ρουμανία.

1919. κατά την εκστρατεία της Ουκρανίας η Ελληνική 2α Μεραρχία πέρασε το Δνείστερο και συγκεντρώθηκε στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας.

1933. Η Ιαπωνία αποσύρθηκε από την Κοινωνία των Εθνών, μετά την καταδίκη της επίθεσης της στη Μαντζουρία.

1941. Στη Γιουγκοσλαβία, οι αγγλική μυστική υπηρεσία και οι άγγλοι πράκτορες στον γιουγκοσλαβικό στρατό με επικεφαλής τον Ντούσαν Σίμοβιτς ανέτρεψαν την κυβέρνηση και τον αντιβασιλέα πρίγκιπα Παύλο με αναίμακτο πραξικόπημα και έκαναν βασιλιά τον ανήλικο Πέτρο.

1943.Ο Ρόμελ και οι ηρωικές μονάδες του Αφρικα Κορπς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γραμμή Μαρέθ, την τελευταία, ισχυρή, αμυντική τοποθεσία, πριν την Τυνησία και υποχώρησαν προς το βορρά. Η Βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε εσωτερικό δάνειο 5% ως μέσο κατά του πληθωρισμού.

1945. Η Αργεντινή κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν τους δυο τελευταίους «V-2» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1952. Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ.

1958. Ο Νικίτα Χρουστσόφ έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου των Κομισάριων απομακρύνοντας τον Νικολάι Μπουλγκάνιν.

1961. Έκλεισε το στρατόπεδο της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων.

1963 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου, δήλωσε ότι «ο Ανώτατος Άρχων ταυτίζεται με την παράνομον κυβέρνησιν της ΕΡΕ» .Εγκαινιάστηκαν η λεωφόρος Ιλισσού, και το τουριστικό εστιατόριο Διόνυσος στο λόφο Φιλοπάππου.

1964 . Ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής, (των Καθολικών) έπληξε την Αλάσκα. 9,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ 139 νεκροί και τεράστιες ζημιές στο Άνκορεϊτζ.

 1965 . Οι ΗΠΑ με διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζήτησαν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία τέτοια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει τουρκική επίθεση με πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

1968 .Σε αεροπορικό δυστύχημα που έγινε κοντά στη Μόσχα σκοτώθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν. Ηταν 34 χρονών.

1969 .Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πιέτρο Νένι συναντήθηκε με τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου .

1970. Στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών άρχισε η δίκη των 35 της «Δημοκρατικής Άμυνας». Σάκη Καράγιωργας, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος Χρήστος Ροκόφυλλος, Κωνσταντίνος Σημίτης, Γεώργιος Κουβελάκης, Αστέρης Στάγκος και ο Αμερικανοεβραίος Ζυλ Ντασέν.

1977 . Πολύνεκρο δυστύχημα στην Τενερίφη λόγω της πυκνής ομίχλης και αυξημένης κυκλοφορίας . 583 άτομα σκοτώθηκαν. Τράκαραν δύο Τζάμπο με τουρίστες. Ένα της KLM και ένα της Pan Am, από την πτήση της οποίας επέζησαν . 60.

1985. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτέλεσαν στη Ρώμη τον οικονομολόγο Εζιο Ταραντέλλι.

1992. Ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από τη Δημοκρατία των Σκοπίων.

1993. Ο Ζιάνγκ Ζεμίν εξελέγη Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

1994.Γενικές εκλογές στην Ιταλία .Νίκησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



1999. Το σερβικό αντιαεροπορικό πυροβολικό κατέρριψε 
ένα «αόρατο» F-117
των Αμερικανών.

2003 . Στο Βελιγράδι εκτελεστήκαν οι ηγέτες της «Μαφίας του Ζέμουν» Ντούσαν Σπαζόγιεβιτς και Μίλε Λούκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου