Μαρτίου 30, 2018

Επί τροχάδην

Στα Σκόπια, που υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα φαρμακεία για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι «γεννήθηκε το ποντικάκι», με την διεύρυνση του κυβερνητικού Συνασπισμού με το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κ. Τζαφέρι διέψευσε τις πληροφορίες ότι εφαρμόζοντας τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» θα υπογράψει αντ’αυτού το νόμο της διγλωσσίας. Ο βουλευτής των Ρομά κ. Μπαιράμι ζήτησε να προσληφθούν άτομα από τη φυλή του στην αστυνομία και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στην Πρίστινα κυρίαρχο ζήτημα ήταν η σύλληψη των 5 Τούρκων που βρίσκονταν παράνομα στη Κόσσοβο και η απέλαση τους στην Τουρκία. Πλην τούτου η Πρεσβεία του Κράτους Δικαίου στην Πρίστινα ενημέρωσε τους αμερικανούς πολίτες ότι «οι τρομοκράτες ενεδρεύουν», και ότι μπορεί να επιτεθούν τις ημέρες του Πάσχα των καθολικών αλλά και προσεχώς κατά το Πάσχα των Ορθοδόξων.
  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι είπε ότι η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πρέπει να τηρείται και από τις δύο πλευρές και ζήτησε από τη Σερβική Λίστα να μην γίνεται ουρά του Βελιγραδίου, αλλά να συνεργάζεται με το Κράτος του Κοσσόβου, όπου ζουν. Πέραν τούτου η αστυνομία του Κοσσόβου συνέλαβε και το συνεργείο της Σερβικής Τηλεόρασης (RTS) που έκανε γυρίσματα στο Πατριαρχείο του Πετς. Οι 2 τεχνικοί και ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκαν αφού «έγινε διασταύρωση των στοιχείων τους για πολλές ώρες». Στη Σερβία κ. Βούτστς παρακολούθησε την άσκηση της 4ης Ταξιαρχίας στο Πρόκουπλιε, δίπλα από το Κόσσοβο, το σενάριο της οποία προέβλεπε την αντιμετώπιση εισβολής Αλβανών τρομοκρατών. Ο κ. Βούτσιτς αγανακτισμένος από την στάση των αμερικανών και των Ευρωπαίων, είπε ότι οι «Σέρβοι τελικά είναι Ένοχοι επειδή ζουν και αναπνέουν». Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε δεν ξέρει πώς και πότε να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της Πρίστινας, γνωρίζοντας ότι διέταξαν την σύλληψη του επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Μάρκο Τζούριτς, και τόνισε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι η Πρίστινα δεν αποφασίζει μόνη της» και ότι «για τα πάντα ευθύνονται οι χορηγοί της «ανεξαρτησίας» Ο κ. Βούτστς πήγε στην Ρωσική πρεσβεία και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την τραγωδία στο Κεμέροβο όπου έγραψε ότι «οι Ρώσοι πάντα μπορούν να υπολογίζουν στη σερβική στήριξη, όπως και οι Σέρβοι ξέρουν ότι η Ρωσία με επικεφαλής τον Πούτιν θα στέκεται πάντα στο πλευρό τους». Στη Μόσχα η εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι , σχεδόν 20 χρόνια μετα τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για αυτή τη βαρβαρότητα , και δεν έχουν καν ζητήσει συγχώρεση». Στο Σεράγιεβο , ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλ Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και ότι το προτείνει σε κάθε επόμενη Σύνοδο της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας. Το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απάντησε στον
κ. Ντόντικ ότι η κοινή άσκηση του Στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά από έγκριση της Προεδρίας και ότι δεν πρόκειται άσκηση του ΝΑΤΟ.
Ο τούρκος υπουργός μεταφορών που συνοδεύει τον κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το κόστος του τμήματος εντός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης της εθνικής οδού Σαράγεβο-Βελιγράδι θα είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Στη Μπάνια Λούκα ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία εστιάζει στην διατήρηση της αρχικής Συνθήκης του Ντέιτον παρά τις προσπάθειες των εκπρόσωπων της Διεθνούς Κοινότητας , οι οποίοι σε έχουν παραβιάσει τις διατάξεις της σε μεγάλο βαθμό και τόνισε πως η δήλωση του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι ο σχηματισμός μιας τρίτης οντότητας δεν είναι δυνατός χωρίς πόλεμο είναι καθαρή ανοησία. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε αποδεκτή την πλατφόρμα συνασπισμού με το SNSD και το DNS. Στο Μόσταρ απέτυχε και η Τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των τοπικών οργανώσεων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την εξεύρεση λύσης για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Στην Ποντγκόριτσα ανακοινώθηκε ότι ο ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει την συγκρότηση αποστολής Παρατηρητών για την παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών. Εκτός όμως από την αναίμακτη πολιτική μάχη διεξάγεται και η αιματηρή μάχη των συμμοριών που δρουν παράλληλα με το νατοϊκό Κράτος Δικαίου, του κ. Τζουκάνοβιτς. Χθες στις 19.00 δολοφονήθηκε στην Ποντγκόριτσα ο Ντράζεν Τσατζένοβιτς 31 ετών όταν εξαγάγει βόμβα στην θωρακισμένη BMW του. Στη Σόφια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας «Alfa Research», το «ΓΚΕΡΜΠ» παραμενει πρώτη πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία με 23,1% και ακολουθεί το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» με ποσοστό 20,5%. Παρά τους καυγάδες μεταξύ τους οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» υποστηρίζονται από το 5,2%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών από το 5,1% και το 2,0% εξακολουθεί να υποστηρίζει το κόμμα Βόλια, του επιχειρηματία Βεσελίν Μάρεσκι. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, διότι την 20η Μαρτίου, η Αστυνομία του αεροδρόμιου της Σόφιας δεν έλεγξε τα διαβατήρια των επιβατών της πτήσης από το Παρίσι. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στη Βουλγαρία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Στο Βουκουρέστι ασχολούνται με ένα «παρολίγον» πυρηνικό ατύχημα, με έναν Παλαιστίνιο πιθανό τρομοκράτη, και η Κεντρική Τράπεζα «έδειξε» τον υπουργό οικονομικών για την αύξηση του Πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου