Μαρτίου 29, 2018

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

1430. Η άλωση της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄, μετά από τετραήμερη πολιορκία.

1461.Πόλεμος των Ρόδων: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νίκησε το στρατό της Μαργαρίτα των Ανζού στην πολύνεκρη μάχη του Τάουτον, όπου σκοτώθηκαν περίπου 32 000 στρατιώτες.

1792. Πέθανε στη Στοκχόλμη ο Γουστάβος Γ της Σουηδίας, τον οποίο τον είχαν πυροβολήσει 13 ημέρες πριν στη Βασιλική Όπερα.

1809. Η  Φινλανδία ανακηρύχθηκε το Μεγάλο Δουκάτο υπό το σκήπτρο του Τσάρου Αλέξανδρου. Ο Σουηδός βασιλιάς Γουσταύος Δ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ήττα του στρατού του στον πόλεμο με τη Δανία.

1831. Άρχισε η εξέγερση του Χουσεΐν Γκραντάσεβιτς στη Βοσνία που κατέλαβε το Τράβνικ ζητώντας από τον Σουλτάνο αυτονομία και να σταματήσει η μεταρρύθμιση στο στρατό. Η εξέγερση καταπνίγηκε, και το 1833 η Ερζεγοβίνη διαχωρίστηκε από το Βοσνιακό βιλαέτι και έγινε το Σαντζάκι της Ερζεγοβίνης.

1848. Ξεκίνησε ο τριετής πόλεμος της Πρωσίας με τη Δανία. 1849. Μετά την ήττα των Σιχ η επαρχία της Ινδίας Παντζάμπ προσαρτήθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

1858 .Στην Αγία Πετρούπολη, άνοιξε το πρώτο γυμνάσιο θηλαίων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1864. Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα παραχωρούσε τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως «δώρο» στον βασιλιά Γεώργιο Α΄.

1891. Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ της Ρωσίας υπέγραψε το Ουκάζιο για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηρόδρομου.

1896 . Ο Σπύρος Λούης κέρδισε στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

1911.Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιβάν Γκέσωφ.

1936.Δημοψήφισμα στη Ρηνανία. Το 98,80% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του αφοπλισμού που είχε επιβληθεί με τη συνθήκη των Βερσαλλιών.

1944 . Οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Σόφια.

1962. Στην Αργεντινή στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρτούρο Φροντίσι.

1966. Στην Μόσχα άρχισε το 23ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ με ομιλία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που καταδίκασε την πολιτική των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

1967. Παραιτήθηκε η προσωρινή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Παύλος Βαρδινογιάννης.


1971. Ο Τίτο επισκέφτηκε τον Πάπα Παύλο Στ΄ στο Βατικανό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη κομμουνιστή ηγέτη στο Βατικανό.

1973. Αποσύρθηκαν οι μονάδες του αμερικανικού στρατού από το Νότιο Βιετνάμ. Πίσω έμειναν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι, η Cia, οι φρουρές των αμερικανικών βάσεων και οι πεζοναύτες που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία.
.



1974. Κινέζοι αγρότες στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, που προσπάθησαν να ανοίξουν πηγάδι, βρίσκουν το Μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ και τον πήλινος στρατό που τον "φρουρούσε".


1975. Ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χουέ και της αεροπορικής βάσης Ντα Νανγκ.

1979 . Πραξικόπημα στην Ουγκάντα ανέτρεψε τον λοχία Ίντι Αμίν Νταντά που διέφυγε αρχικά στη Λιβύη, αλλά στη συνέχεια πήγε στη Σαουδική Αραβία και τελικά κατέληξε στο Μπαχρέιν.

1993 .Άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων, για την υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από βουλευτής και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική.

1994. Η Δημοκρατία της Κροατίας και οι Σέρβοι της Κράινα υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτήριο της Αστυνομίας στην Πρίστινα.

2004. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Σλοβενία, έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.

2006 . Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ανέλαβε καθήκοντα ως Πρωθυπουργός του Παλαιστίνιακού Κράτους.

2007 .Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, στην Παιανία , δολοφονήθηκε με μαχαίρι ο 25χρονος «πράσινος» Μιχάλης Φιλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου