Μαρτίου 02, 2018

Σερβία: Οι εκλογές της Κυριακής

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ψηφοδέλτιο «Αλεξάνταρ Βούτσιτς - Γιατί αγαπάμε το Βελιγράδι» έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας και του δίνονται ποσοστά από το 40% ως το 43%,, και η κατάκτηση της πλειοψηφίας θα εξαρτηθεί από το πόσοι από τους 24 συνδυασμούς θα περάσουν το 5%.
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι μικράν πίσω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Είναι του τέως Δήμαρχου και τέως αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Τζίλας, που συγκεντρώνει 13,2% -14% στις δημοσκοπήσεις . Τρίτο έρχεται το ψηφοδέλτιο του πρόεδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Νέου Βελιγραδίου Αλεξάνταρ Σάπιτς, ο οποίος ήταν διάσημος και δημοφιλής γουωτερπολίστας, και ο οποίος επίσης έγινε γνωστός στην πολιτική επειδή αντέγραψε την διδακτορική του διατριβή.
Ο Σάπιτς συγκεντρώνει το 10,1-11% στις δημοσκοπήσεις. Πάνω από το όριο του 5% εμφανίζεται και το ψηφοδέλτιο των Σοσιαλιστών «Ίβιτσα Ντάτσιτς - Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, Ντράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα - Ενωμένη Σερβία», που αναμένεται να συγκεντρώσει κάτι πάνω από 6%.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι, ότι η αντιπολίτευση στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, εμφανιζόταν σίγουρη για τη Νίκη, και για την απαρχή της ανατροπής του Βούτσιτς. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις το ψηφοδέλτιο του κ. Τζίλας συγκέντρωνε το 20% και το ψηφοδέλτιο του κ. Σάπιτς το 15%, και μετά από μια εκστρατεία προσωπικά εναντίον του Βούτσιτς, από την οποία έλειψαν εντελώς οι συγκρούσεις για ζητήματα της πόλης, ο Βούτσις βρίσκεται στο 40-43% και οι «δημοκρατικοί» στο 30%.

Μεγάλη σημασία απέκτησε και η υποστήριξη προς τους «δημοκρατικούς» από τους αμερικανούς και τους ευρωπαίους. Οι εφημερίδες που έχουν λάβει επιδότηση για τη Δημοκρατία, εκτιμούν ότι οι εκλογές του Βελιγραδίου θα είναι και ένα δημοψήφισμα για τις σχέσεις με τη Ρωσία και για το Κόσσοβο, και ότι βασικά αναμετρώνται οι «Ρωσόφιλοι» με τους «δυτικόφιλους».

Ο δήμαρχος στη Σερβία εκλέγεται έμμεσα από τη δημοτική συνέλευση και δεν είναι αναγκαίο να έχει εκλεγεί. Η Δημοτική Συνέλευση του Βελιγραδίου έχει 110 έδρες και οι Σύμβουλοι εκλέγονται με ενισχυμένη αναλογική, αλλά οι μειονότητες, (όπως οι μουσουλμάνοι) ,έχουν εγγυημένη αντιπροσώπευση. Σε αυτές τις εκλογές, έχουν δικαίωμα συμμετοχής 1.606.693 ψηφοφόροι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρέσβης της Κίνας στην Σερβία, κατά την ανακοίνωση της έναρξης και δεύτερης πτήσης που θα συνδέει αεροπορικά τη Σερβία με την Κίνα ,δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Σερβίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην μέχρι τώρα ιστορία τους και ότι υπάρχουν πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο που έχουν τόσο στενές σχέσεις με το Πεκίνο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η σερβική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε τα νέα προϊόντα στην Έκθεση στο Αμπού Ντάμπι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάιτς ανακοίνωσε κατά την τελετή έναρξης της Έκθεσης Βαλκανικής Κλωστοϋφαντουργίας, ότι λίαν προσεχώς τούρκοι επενδυτές θα ανοίξουν κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια στο Λαζάρεβατς και το Κράγκούγιεβατς. υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου