Φεβρουαρίου 20, 2018

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Πήρε τράτο η οριοθέτηση με το Μαυροβούνιο

Πάρα την κοινή έκκληση των Προέδρων Θάτσι και Βουγιάνοβιτς, παρά το «παράθυρο για αναθεώρηση» που άνοιξε ο Μάρκοβιτς και παρά το «παράρτημα» που προ΄σαρτησε στη Συμφωνία ο Χαραντινάι, το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου δεν ψήφισε τη Συμφωνία την Κυριακή και δεν έχει οριστεί νέα ψηφοφορία.
Η αναβολή της ψηφοφορίας έγινε επειδή ο νόμος απαιτεί τα δύο τρίτα των 120 βουλευτών, και η «Αυτοδιάθεση» , ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ οι 9 της Σερβικής Λίστας μποϋκοτάρισαν το «πανηγυράκι» της Κυριακής.
Ο Πρωθυπουργός του Χαραντινάι δήλωσε χθες ότι εργάζεται ώστε η συμφωνία να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο. «Έχουμε χάσει τρία χρόνια. Μια επιπλέον εβδομάδα δεν είναι πρόβλημα.
Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί . Είμαστε στο σωστό δρόμο και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μία ημέρα», είπε ο Χαραντινάι, που έκανε έκκληση στους βουλευτές για να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Την Παρασκευή, οι Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον εντοπισμό των σημείων διαφωνίας και ο Θάτσι μίλησε για το σχηματισμό μιας κοινής Επιτροπής που θα προσδιορίσει τις διαφωνίες θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο όρος Τσακόρ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς στι Κόσσοβο ήταν «κατάντια και ντροπή για το Μαυροβούνιο».
Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» του Μαυροβουνίου κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μάρκοβιτς για προδοσία, μετά την συμφωνία με την Πρίστινα συμφώνησαν για σύσταση ομάδας εργασίας «για να διορθώσει αν χρειαστεί» τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Το Μέτωπο κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, Ντούσκο Μάρκοβιτς, ότι «παραχωρεί εθελοντικά μέρος του εδάφους της χώρας ως προίκα στο ψευδοκράτος του Κοσσυφοπεδίου». Ένας από τους ηγέτες του Μετώπου, ο Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, κατήγγειλε και ότι κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και τις φιλοδυτικές ΜΚΟ «δεν έχουν καταγγείλει την προδοσία».
Η Ένωση των Αποστράτων του Πολέμου 1991- 1999, ανακοίνωσε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η αλλαγή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των κρατικών συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπέδιου και το Μαυροβούνιου είναι μια αυθαίρετη αντι-κρατική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου