Φεβρουαρίου 02, 2018

Επιμένει η Μαδρίτη στο βέτο για το Κόσσοβο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η Μαδρίτη δεν υποχωρεί και συνεχίζει να προβάλει βέτο στην αξιολόγηση της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια και επιμένει ότι το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μέρος της Ένωσης μόνο ως χωριστή οντότητα εντός της Σερβίας. «Η θέση της Ισπανίας για τη μη αναγνώριση της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου βασίζεται στην υπεράσπιση των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου», δήλωσε το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αποκλείσει την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου από τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ , είναι λογική.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη 10η επέτειο από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι, « το Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να καταργηθεί και δεν θα καταργηθεί». Ο Θάτσι είπε ότι η απόφαση για την ίδρυση του Δικαστηρίου ήταν «άδικη» και ότι συμφώνησε σε αυτή «κάτω από μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα». Και ο Χαραντινάι με δηλώσεις του στην «Deutsche Welle» εγκατέλειψε την ιδέα να καταργηθεί το δικαστήριο , που ιδρύθηκε με βάση την απόφαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου το 2015.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών και ηγέτης της «Εναλλακτικής για το Κοσσυφοπεδίου», (AKR), Μπετζέντ Πατσόλι, δήλωσε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση δεν οριστεί μια προθεσμία στον κυβερνητικό συνασπισμό όταν απειλεί ότι θα αφήσει την κυβέρνηση επειδή «αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο», και επειδή «ο Χαραντινάι αφήνει τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου χωρίς βίζα».
Ο Πατσόλι δήλωσε ότι δεν έθεσε προθεσμία στον Χαραντινάι, αλλά ότι «θα αναμένει μια εποικοδομητική λύση».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Εσκομπάρ των Βαλκανίων Νάσερ Κελμέντι καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή για εμπορία ναρκωτικών αλλά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή στη δολοφονία του Ραμίζ Ντελάλιτς.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Η KFOR θα διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, ακόμα και όταν το Ειδικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου του ΟΥΤΣΕΚΑ αρχίσει να λειτουργεί , δήλωσε ο διοικητής της Κοινής Συμμαχικής Δύναμης του στρατηγείου της Νάπολης, Ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου