Φεβρουαρίου 15, 2018

Οι ΑΝΤΙ-ΦΑ σο Βελιγράδι ζητούν να τιμωρηθούν όσοι τίμησαν τη μνήμη του δολοφονηθέντος από τους κομμουνιστές κατοχικού πρωθυπουργού Μίλαν Νέντιτς΄

Η «Αντιφασιστική Λιγκα» της Σερβίας, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά των μελών « ακροδεξιών οργανώσεων» επειδή χαιρετούσαν ναζιστικά στις 4 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του στρατηγού Μίλαν Νέντιτς, του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας υπό γερμανική κατοχή. Στην εκδήλωση για τον Νέντιτς στις 4 Φεβρουαρίου, την επέτειο του θανάτου του,  μαζεύτηκαν περίπου 100 δεξιοί και καμιά τριανταριά άπλυτοι επαγγελματίες ΑΝΤΙ-ΦΑ, που έκαναν αντισυγκέντρωση.
«Περιμέναμε από τους κρατικούς θεσμούς, την αστυνομία και τον εισαγγελέα να αντιδράσουν στην επαίσχυντη προώθηση του φασισμού και του ναζισμού στη συγκέντρωση, αλλά δεν έκαναν τίποτα,» ανέφερε η Αντιφασιστική Λιγκα, που κατήγγειλε τις οργανώσεις «Σερβική Δράση», και «Εθνικό Μέτωπο της Σερβίας».

Ο στρατηγός Νέντιτς, διορίστηκε υπουργός Στρατιωτικών και του Ναυτικών στις 13 Αυγούστου του 1939 , αλλά απομακρύνθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1940 λόγω της διαφωνίας του με την συμμαχία με την Αγγλία που προωθούσε ο αντιβασιλέας Πάβλος.Μετα την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας σχημάτισε την «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» στις 29 Αυγούστου 1941.
Η σερβική κυβέρνηση υπό τον Νέντιτς περιέθαλψε χιλιάδες σέρβους πρόσφυγες από την Κροατία την Βοσνία και το Κόσσοβο.
Στις 6 Οκτωβρίου 1944 ο Νέντιτς έφυγε από το βελιγράδι μαζί με τους υπουργούς του και κατέφυγε στο Κιτσμπύελ της Αυστρίας, όπου συνελήφθη από τους Βρετανούς και την 1η Ιανουαρίου 1946. 
Οι βρετανοί τον παρέδωσαν στους Γιουγκοσλάβους Κομμουνιστές που τον πέταξαν από ένα παράθυρο στην αυλή της φυλακής στις 4 Φεβρουαρίου 1946.
Οι εφημερίδες της επομένης έγραψαν ότι ο Μίλαν Νέντιτς είχε αυτοκτονήσει πηδώντας από ένα παράθυρο της φυλακής.
Η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ανακήρυξε τον Νέντιτς ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς Σέρβους.
Στο Ανώτατου Δικαστηρίου στο Βελιγράδι, εξετάζεται επί του παρόντος το αίτημα των απογόνων του για ακύρωση των αποφάσεων των κομμουνιστικών οργάνων εξουσίας και μεταθανάτια αποκατάσταση του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου