Φεβρουαρίου 23, 2018

Η 23 Φεβρουαρίου στην Ιστορία

303.Εκδόθηκε το διάταγμα του Διοκλητιανού για τον διωγμό των χριστιανών, που συνεχίστηκε για οκτώ χρόνια

532 . Ο Ιουστινιανός έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου ναού της Αγίας Σοφίας, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά την στάση του Νίκα.

840. Ο Δόγης της Βενετίας Πιέτρο Τραντόνικο, που ήδη είχε λάβει τους τίτλους του Σπαθάριου και του Υπάτου υπέγραψε με το Αυτοκράτορα Λοθάριο Α τη συμφρωνία με την οποία ο Αυτοκράτορας αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βενετίας και την κυριαρχία της στη Λιμνοθάλασσα.

1455. Ο κόσμος άλλαξε. Ο Γουτεμβέργιος, τύπωσε, το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο!

1574. Η καθολική Γαλλία κήρυξε τον 5ο ιερό πόλεμο κατά των Ουγενότων.


1660. Στη Σουηδία, στις 13/23 Φεβρουαρίου  ανακηρύχθηκε  βασιλιάς ο Κάρολος ο 11ος.

1796. Ο Ναπολέων διορίστηκα στη θέση του αρχιστράτηγου του Ιταλικού στρατού.

1821. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 23 Φεβρουαρίου/ 7 Μαρτίου που ήταν Κυριακή,  απηύθυνε  από το Ιάσιο την προκήρυξη "Προς το έθνος της Μολδαυίας" με την οποία απευθυνόταν σε  όλους τους χριστιανούς  των ηγεμονιών και όχι μόνο στους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς, καλώντας τους  σε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών.

1839. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

1866 . Στο Βουκουρέστι οι πραξικοπηματίες οδήγησαν τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Κούζα, με ασφάλεια στα σύνορα. Την προηγουμένη 22 Φεβρουαρίου 1866 ,
στις 4 το πρωί , εισέβαλαν στο παλάτι και τον υποχρέωσαν να υπογράψει την παραίτησή του.

1871.Συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο «βουλγαρικό εκκλησιαστικό και εθνικό συμβούλιο», που συνέταξε τον καταστατικό Χάρτη της Βουλγαρικής Εξαρχίας.1887. Μεγάλος Σεισμός κατέστρεψε την Κυανή Ακτή .Τα θύματα έφτασαν τις 2.000

1912. Άρχισε  ο πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και την Τουρκίας. Βομβαρδισμός της Βηρυτού από τον ιταλικό  στόλο.

1917. Εκδηλώθηκε η «Φεβρουαριανή επανάσταση» στη Ρωσία.
1919. Ο Μπενίτο Μουσσολίνι ίδρυσε το φασιστικό κόμμα.


1934.  Ο Λεοπόλδος Γ΄ έγινε  βασιλιάς του Βελγίου.

1935. Η Παραγουάη αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών.

1938. Στο Κουβέιτ βρέθηκε το πρώτο κοίτασμα πετρελαίου.

1943 . Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Ιδρύθηκε από το ΚΚΕ , η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.).

1944 .Στο Αρχηγείο του Τίτο στο Ντρβαρ της Γιουγκοσλαβίας έφτασε η σοβιετική στρατιωτική αποστολή.1945.Συνθηκολόγηση της γερμανικής φρουράς του Πόζναν, που παραδόθηκε στους Σοβιετικούς. 379 βρετανικά βομβαρδιστικά ισοπέδωσαν  τη γερμανική πόλη Πφόρτσχαϊμ.

1950. Έγιναν εκλογές στη Βρετανία, που τις κέρδισε Κόμμα των Εργατικών υπό τον Κλέμεντ Ατλι.

1956 .Έληξε το 20ο του ΚΚΣΕ (CPSU), με την μυστική ομιλία του ιουδαίου Νικήτα Χρουτσώφ, για την «αποκαθήλωση» του Στάλιν.


1958. Στην Κούβα, οι επαναστάτες με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο απήγαγαν τον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόμουλα 1  Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Αφέθηκε ελεύθερος 28 ώρες αργότερα.  Στην Αργεντινή, με την υποστηριξη των Περονιστών εκλέχτηκε πρόεδρος ο Αρτούρο Φοντίζι.

1963. Στη Γαλλία συνελήφθησαν εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, για τη δολοφονία του Προέδρου Ντε Γκωλ.


1965.Ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε στη Βουλή το μνημειώδες, «θα εξαντλήσομεν  την τετραετίαν» και τόνισε ότι στόχος της Ένωσης Κέντρου είναι «να στειρώσει τας πηγάς του Κομμουνισμού με κοινωνική πολιτική και όχι με αστυνομικές μεθόδους».

1966.Στην Ελλάδα έγινε η πρώτη δοκιμαστική μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος από το ΕΙΡ .

1969. Ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπν Σαούντ ΣΤ' ,πέθανε εξόριστος στην Ελλάδα, σε ηλικία 67 ετών.

1973. Υπέκυψε στον Καρκίνο η σπθδαιότερη ηθοποιός στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου ή Κατίνα Παξινού.

1981. Στην Ισπανία εκδηλώθηκε το αναμενόμενο πραξικόπημα του στρατού,
με την κωδική ονομασία 23-F, με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Τεχέρο,
ο οποίος εισέβαλε στο ισπανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που συνεδρίαζε για να εκλέξει το διάδοχο του πρωθυπουργού Αντόλφο Σουάρεθ. Το πραξικόπημα κατέρρευσε , αφού αποδοκιμάστηκε από τον Χουάν Κάρλος.

1982. Το 52% των Δανών είπε "όχι" στην ΕΟΚ.1983.To μικρό επιβατηγό-οχηματαγωγό Χρυσή Αυγή της εταιρείας Πολέμη ναυάγησε μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου λόγω της θαλασσοταραχής και  κακής φόρτωσης των οχημάτων .Πνίγηκαν  28 από τους 42 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

1991 . Στον Πόλεμο στον Κόλπο, οι Αμερικανοί πέρασαν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέβαλαν στο Ιράκ.

1996. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βορθολυμαίος, έθεσε υπό τη σκεπή του την σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησίας της Εσθονίας, που λειτουργούσε αντικανονικά εντός της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου της Μόσχας.

1999 . Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγιέ κοντά στο Παρίσι, μεταξύ των σερβικών αρχών και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου χωρίς την υπογραφή της συμφωνίας, που προσέφερε η Μαντλίν Ολμπράιτ . Η σερβική πλευρά απέρριψε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της, και επέμενε στον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

2001. Οι Πρόεδροι της πΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι και της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα υπέγραψαν στα Σκόπια τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων , μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου