Φεβρουαρίου 17, 2018

Η 17η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

364. Ο γεννημένος στο Σιγκίντουνουμ, (Βελιγράδι), αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός, πέθανε μετά από βασιλεία 8 μηνών, ενώ επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του , δηλητηριασμένος .
Ο πατέρας του, Βαρρωνιανός, ήταν διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς του Κωνστάντιου Β΄. Ο Ιοβιανός που ήταν Χριστιανός ήταν ως διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς ακολούθησε τον Ιουλιανό το 363 στην εκστρατεία στη Μεσοποταμία. Μετά τη δολοφονία του Ιουλιανού, ο στρατός τον έκανε αυτοκράτορα, και ο Ιοβιανός αναίρεσε άμεσα όλα τα αντιχριστιανικά διατάγματα του προκατόχου του και επέτρεψε να επιστρέψουν από την εξορία οι επίσκοποι Ρώμης Λιβέριος, Αλεξανδρείας Αθανάσιος και Αντιοχείας Μελέτιος.

1370. Ο Μεγάλος Μαγίστρος των Τευτόνων Ιπποτών. Βίνριχ του Κνιπρόντε νίκησε τους Λιθουανούς στη μάχη του Ρουντάου.
1454. Ένα χρόνο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Φίλιππος ο Καλός , της Βουργουνδίας της Φλάνδρας και του Αρτουά έδωσε στη Λίλ τον «όρκο του φασιανού», υποσχόμενος την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους . Η σταυροφορία, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
1500. Η Μάχη του Χέμινγκστεντ στη Δανία, κατά την οποία 6000 αγρότες του Ντίτμαρσεν , «με την βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού», κατατρόπωσαν 12000 επαγγελματίες στρατιώτες του βασιλιά της Δανίας Ιωάννη και του αδελφού το Δούκα Φρειδερίκου.Στη Μάχη του Χέμινγκστεντ περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των ιπποτών του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έχασε τη ζωή του. Σαν αποτέλεσμα η Δημοκρατία των Αγροτών του Ντίτμαρσεν επιβίωσε ντε φάκτο για άλλα 59 χρόνια.

1568. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Αδριανούπολης μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Οθωμανών, με την οποία έληξε ο πόλεμος που διαρκούσε από το καλοκαίρι του 1566. Ο Αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Β΄ υποχρεώθηκε να καταβάλλει ετήσιο φόρο στο Σουλτάνο Σουλεϊμάν Β.

1598. Ο Μπαρίς Γκοντουνόφ ανακηρύχθηκε Τσάρος της Ρωσίας.

1600. Ο Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε ζωντανός, ως αιρετικός, στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη.

1670. Η Γαλλία υπέγραψε μια αμυντική συμμαχία με τη Βαυαρία.

1772. Ρωσία και Πρωσία συμφώνησαν καταρχήν τον διαμερισμό της Πολωνίας και συμφώνησαν να περιμένουν την έγκριση του σχεδίου από την Αυστρία,
η οποία το ενέκρινε στις 4 Μαρτίου.

1836 . Με διάταγμα του πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς ιδρύθηκε η πρώτη σερβική προξενική αρχή στο Βουκουρέστι

1871 . Στη Γαλλία ο Αδόλφος Θιέρσος ανέλαβε πρόεδρος της Δημοκρατίας και σχημάτισε κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

1881 . Στη Βιέννη ‘άρχισε η διάσκεψη μεταξύ της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την ολοκλήρωση της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής Βιέννη – Κωνσταντινούπολη.

1905 . Στη Μόσχα ο 28χρονος καλλιτέχνης και μέλος της ένοπλης ομάδας «Οργάνωση Μάχης» του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος δολοφόνησε με βόμβα τον κυβερνήτη της Μόσχας και θείος του Τσάρου Μέγα Δούκα Σεργέι Ρομανώφ.

1913. Η μάχη της Νιγρίτας. Μια ελληνική διλοχία και μακεδονομάχοι απέκρουσε την προσπάθεια του βουλγαρικού στρατού , με ένα τάγμα πεζικού , μια ίλη ιππικού και πυροβολικό , να καταλάβει τη Νιγρίτα. Η αρχή της θητείας του Προέδρου της η Γαλλικής Δημοκρατίας Ραϊμόν Πουανκαρέ.

1914. Ο Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος, ανακήρυξε την 17η Φεβρουαρίου/ 2 Μαρτίου στο Αργυρόκαστρο την «Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου» και σχημάτισε την Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου . Η Γαλλική βουλή απέρριψε την επιβολή φόρου εισοδήματος ως ανήθικη.

1915. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το πολωνικό λιμάνι του Μέμελ.

1919. Στην Ουκρανία η κυβέρνηση του Σιμόν Πετλιούρα ζήτησε βοήθεια από την Αντάντ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να αντιμετωπίσει τους Μπολσεβίκους.

1925.Στη Σόφια, σε απάντηση για τη δολοφονία του Νίκολα Μίλεφ, δολοφόνησαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, μέσα στο δρόμο τον βούλγαρος πολιτικό και βουλευτή Τόντορ Στρασιμίροφ.

1935. Ο Χίτλερ καθιέρωσε το οκτάωρο στη Γερμανία.

1944.Δύο μήνες μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων ελασίτες του Αιγίου στήσει με επικεφαλής τον Νικήτα (Νίκος Πολυκράτης) σκότωσαν λίγο έξω από την Πάτρα τρεις Γερμανούς και μετά εξαφανίστηκαν.

1947.  Η Φωνή της Αμερικής, άρχισε τις εκπομπές της προς τη Σοβιετική Ένωση. ΄Έτσι άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος.

1969 .Τέθηκε σε ισχύ ο νέος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1970 . Η Μόσχα δια του πρακτορείου «Ταςς» ανέφερε ότι τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Εθνικό Μέτωπο , μεθοδεύει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και ως εκ τούτου την πλαγία ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

1972 . Η κάτω βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα .

1979. Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εισέβαλε στο Βιετνάμ.

1982 .Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε απομάκρυνε από την Κυβέρνηση τον Τζόοσυα Νκόμο .Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος .

1986.Στο Λουξεμβούργο, υπογράφηκε η ενιαία ευρωπαϊκή πράξη

1992. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι συνέστησε την ανάπτυξη Ειρηνευτικής Δύναμης 13000 Κυανοκράνων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 13.000 μέλη

1995 . Οι Αλβανοί στο Τέτοβο, άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της άρνησης της κυβέρνησης της πΓΔΜ να αναγνωρίσει το «αλβανικό πανεπιστήμιο» που λειτουργούσε στην πόλη. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής. Κατόπιν μεσολάβησης του Ο.Η.Ε. συμφωνήθηκε εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Περού και του Ισημερινού

1999 .Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ, το ΝΑΤΟ κατέθεσε επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.Ο Αρχηγός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Αντιστράτηγος Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς διέταξε την αύξηση της ετοιμόττας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού για την προστασία των κρατικών συνόρων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας.

2008 .Το Κόσσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου