Φεβρουαρίου 14, 2018

Η 14η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

1014. Ο Ερρίκος της Βαυαρίας, στέφτηκε από τον Πάπα Βενέδικτο Η' αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1081.Εναρξη του κινήματος του Αλέξιου Κομνηνού και των αδελφών του εναντίον του Νικηφόρου Βοτανειάτη, με τη βοήθεια του Ιωάννη Δούκα.

1502. Οι Καθολικοί Μονάρχες της Ισπανίας υπέγραψαν διάταγμα που καλούσε τους μουσουλμάνους της Γρανάδας να ασπαστούν τον καθολικισμό ή να εγκαταλείψουν την Ισπανία.

1610. Στο πλαίσιο της συμφωνίας Σμολένσκ μεταξύ του βασιλιά της Πολωνίας και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Σιγισμούνδου Γ, ο δεκαπεντάχρονος γιός του Βλάδισλαβ έλαβε το Στέμμα του Τσάρου της Ρωσίας, από επτά βογιάρους αλλά έπρεπε να λάβει την έγκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Βλάντισλαβ, αν και διατήρησε τον τίτλο του βασιλιά τηςΜόσχας μέχρι το 1634, και κατά τις επίσημες δεξιώσεις φορούσε το στέμμα δεν πήγε ποτέ στη Μόσχα.

1804. Οι Σέρβοι προεστοί συγκεντρώθηκαν, την πρώτη Φεβρουαρίου/ 14 Φεβρουαρίου στο Όρασατς στην Σουμαντία και την επομένη, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων.

1814. Κατά την εκστρατεία των έξι ημερών ο Ναπολέοντας νίκησε στη Μάχη του Βοσάν τους Ρώσους και τους πρώσους του Μπλύχερ. Η μάχη κράτησε από τις 3 το πρωί έως τις 10 τη νύχτα. Δύο ρωσικά σώματα καταστράφηκαν, ενώ άλλα δύο πρωσσικά σώματα παραδόθηκαν. Ο διοικητής των Ρωσων Ουρούσοφ, αιχμαλωτίστηκε. Οι απώλειες των Συμμάχων ήταν 8 χιλιάδες στρατιώτες. Ο Ναπολέοντας έχασε 1200 στρατιώτες.

1834.Στη Λυών άρχισε η γενική απεργία των υφαντών, στην οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε η κόκκινη σημαία, ως σύμβολο της επαναστατικής πάλης.

1835. Το Πριγκιπάτο της Σερβίας υιοθέτησε το πρώτο σύνταγμα της σύγχρονης σερβικής ιστορίας, του Ντιμίτριγιε Νταβίντοβιτς, που ακολούθησε τα πρότυπα του γαλλικού και του βελγικού συντάγματος, αλλά λόγω των αντιδράσεων της Αυστρίας και της Ρωσίας, που δεν του άρσεσε ο φιλελευθερισμός του Νταβίντοβιτς, ο Μίλος Ομπρένοβιτς, υποχρεώθηκε να το καταργήσει τρείς εβδομάδες αργοτερα.

1879. Η Μασσαλιώτιδα έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1896 . Ο γεννημένος στην Ουγγαρία Τέοντορ Χερτσλ (πραγματικό όνομα, Benjamin Ze’ev Herzl) , δημοσίευσε στο Βερολίνο το βιβλίο «Το εβραϊκό κράτος» που έγινε το ιδεολογικό θεμέλιο του Σιωνισμού.

1898. Απόπειρα δολοφονίας κατά τη Γεωργίου στη Λεωφόρο Συγγρού.
Ο Γεώργιος είχε πάει βόλτα με την Βασιλική άμαξα στο Φάληρο και μαζί του, εκτός απο τους υπασπιστές και τη προσωπική του φρουρά, ήταν και η πριγκίπισσα Μαρία. Στην θέση Ανάλατος, (στην λεωφόρο Συγγρού),γύρω στις 4.30′, ρίχτηκαν Βασιλιάς πυροβολισμοί κατά της άμαξας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ακόλουθος Περικλής Νέρης. Οι δράστες συνελήφθηκαν αμέσως.
Ήταν ο εθελοντής στην Κρητική επανάσταση Γ. Καρδίτσης, και ο Ι. Κυριακού,απο την Μακεδονία. Και οι δύο υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Βασιλιά, επειδή τον θεωρούσαν ως υπαίτιο της ήττας στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι δράστες καταδικάστηκαν εις θάνατο και καρατομήθηκαν στις φυλακές Παλαμηδίου,στις 27 Απριλίου 1898. Στο μέρος όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας , ανεγέρθηκε το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη.

1906. Άρχισαν οι αιματηρές συγκρούσεις Μανιατών και Κρητικών στον Πειραιά, λόγω της δολοφονίας από τους Μναιάτες ενός Κρητικού.

1916. Δώδεκα αεροσκάφη της αεροπορίας της Αυστροουγγαρίας βομβάρδισαν το Μιλάνο. 1919.Αρχίσε ο Πολωνο-Σοβιετικός Πόλεμος.

1922. Οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν το Χαμπαρόφσκ.

1939 .Στα ναυπηγεία Μπλομ ουντ Φος του Αμβούργου εγινε η τοποθετηση τηε τρόπιδας του θωρηκτού «Βίσμαρκ».

1940 .Κατά τον Χειμερινό Πόλεμος, οι Φιλανδοί σχημάτισαν σύνταγμα με βρετανούς εθελοντές στη φινλανδική Λεγεώνα των Ξένων για την αντίσταση στη Σοβιετική Ένωση.

1941. Στο Μπερχτεσγκάρντεν ο Χίτλερ με τον Ρίμπεντροπ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Τσβέτκοβιτς και τον Υπουργό εξωτερικών Τσίντσαρ-Μάρκοβιτς και τους ζήτησε μια γρήγορη απόφαση για ένταξη στο τριμερές σύμφωνο και επέμεινε πως ήταν «η τελευταία ευκαιρία της Γιουγκοσλαβίας». Ο Χίτλερ έκανε ειδικές παραχωρήσεις προς τη Γιουγκοσλαβία από τους οποίους δεν ζήτησε τίποτα που «θα ήταν αντίθετο προς τις στρατιωτικές παραδόσεις και την εθνική υπερηφάνεια» της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ζήτησε ούτε διέλευση στρατευμάτων, ούτε χρήση του σιδηροδρόμου, ούτε εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, ή στρατιωτική συνεργασία, και επιπλέον τους εγγυήθηκε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Τσέτκοβιτς και ο Μάρκοβιτς ζήτησαν να επιστρέψουν στο Βελιγράδι και να ενημερώσουν τον αντιβασιλέα πρίγκιπα Παύλο. Οι αγγλικές εφημερίδες που ήξεραν καλύτερα έγραψαν ότι ο Χίτλερ απαίτησε άδεια διέλευσης στρατευμάτων και πυρομαχικών, και οικονομικής συνεργασίας. Στη Λιβύη, αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη οι πρώτες μονάδες της 5ης Μεραρχίας του «Άφρικα Κορπς», που αργότερα μετονομάστηκε σε 21η μεραρχία Πάντσερ), το 3 τάγμα αναγνώρισης και το 39ο Panzerjägerabteilung και στάλθηκαν αμέσως στην πρώτη γραμμή στη Σύρτη όπου βρισκονταν τα υπολήμματ της ιταλικης 10ης Στρατιάς. Στο Αλβανικό Μετωπο , η 5η Μεραρχία του Β΄ ΣΣ διέταξε το 44ο Σύνταγμα Πεζικού να επιτεθεί προς τα υψώματα 1260 και Πούντα Νορντ που αποτελούν την κορυφογραμμή του όρους Σεντέλι. Το ΙΙΙ/44 Τάγμα εμπλέχθηκε σε αγώνα στο ύψ. 1178, ενώ
οι Ιταλοί επιτέθηκαν για την ανακατάληψη του υψώματος 1178, όπου και αποκρούσθηκαν. Το ΙΙΙ/44 Τάγμα, τελικά καθηλώθηκε μπροστά από το ύψ. 1260. Η V Μεραρχία διέταξε να πραγματοποιηθεί η επίθεση κατά του ζωτικής σημασίας υψώματος Πούντα Νορντ με δύο τάγματα του 44ου Συντάγματος Πεζικού υπό τον Υποδιοικητή του και να επιδιωχθεί εντός της ημέρας η κατάληψη του υψώματος.

1943. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Ροστόφ επί του Ντον από τη ναζιστική κατοχή. Στην Τυνησία η 21η μεραρχία Πάντσερ υπό τον Ρόμελ εξαπέλυσε την τελευταία επίθεση της Αφρικανικής εκστρατείας της Βέρμαχτ στο πέρασμα Κάσσεριν και στο Σιντί Μπουζίντ.

1945.Το δεύτερο κύμα της επίθεσης των Συμμαχικών βομβαρδισμών της Δρέσδης. Οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη συνεχίστηκαν όλη την ημέρα.
Οι νεκροί της δεύτερης ημέρας ξεπέρασαν τις 100.000. Μόνο 701 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο Ρούσβελτ συναντήθηκε πάνω στο καταδρομικό «USS Quincy» που είχε αράξει στο Σουέζ με τον Αμπντούλ Αζίζ της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρούσβελτ προσπάθησε να πείσει τον Σαούντ να υποστηρίξει τη μετανάστευση Εβραίων στην Παλαιστίνη. Ο Ρούσβελτ και ο Αμπντούλ Αζίζ έκλεισαν μυστική συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν το θρόνο των Σαούντ και την ασφάλεια τους με αντάλλαγμα την ασφαλή πρόσβαση στις προμήθειες πετρελαίου. Αυτή είναι η "η Συμφωνία του Κουίνσι".
Οι παρτιζάνοι του Τίτο κατέλαβαν το Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

1949 .Στη Βαγδάτη εκτελέστηκε ο Γενικός Γραμματέας του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουσούφ Γιουσούφ Σαλμάν και δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

1950 . Ο Τσου Εν Λάι και ο Αντρέι Βυσίντσκι υπέγραψαν στη Μόσχα τη συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1956. Στη Μόσχα, άνοιξε το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Η ρεβάνς των Εβραίων.

1958. Ο βασιλιά Φαϊζάλ του Ιράκ και ο ξάδερφός του, βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, σε απάντηση της Ηνωμένης Αραβικης Δημοκρατίας Συρίας -Αιγυπτου ένωσαν τα βασίλεια τους στην Αραβική Ομοσπονδία με τον Φαϊζάλ ως αρχηγό του κράτους. Το ΜΠΑΑΘ ανέτρεψε τη μοναρχία στο Ιράκ τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και ο Φεϊζάλ σκοτώθηκε.

1962 . Ο μητροπολίτης Καβάλας Χρυσόστομος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών νικώντας κατά κράτος τον αρχιμανδρίτη της Ζωής και πανεπιστημιακό Ιερώνυμο Κοτσώνη.

1967. Ενενήντα τόννοι δηλητηριασμένων με παραθείο παστών Μπακαλιάρων που εισήγαγε και διακινούσε ο Έλλην βασιλιάς του Μπακαλιάρου και πεθερός του αδελφού του Εθνάρχη βρέθηκαν σε αποθήκες. Αγνωστη η ποσότητα που ειχε βγει στην αγορά.

1971. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε νέο 5ετές πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ειδών κατανάλωσης.

1982.Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν υποσχέθηκε να εθνικοποιήσει τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες της Γαλλίας.

1983 . Ο Σπύρος Κυπριανού εκλέχτηκε πρόεδρος στην Κύπρο.

1990. Έκθεση της KGB ανέγερε ότι, κατά τη σταλινική περίοδο εκτελέστηκαν 786.000 άνθρωποι.

1991. Η Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν ότι, είναι προς αμοιβαίο οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούσαν να επιστρέψουν όσοι έφυγαν στην Ελλάδα. Σε αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 300 γυναικόπαιδα, σε καταφυγιο.

1992. Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για την υπράσπιση της Μακεδονίας. Στις προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας, ο εκλέχτηκε ο Ζέλιου Ζέλεφ.

1993. Στην Κύπρο, ο Γλαύκος Κληρίδης με το 50,3% των ψήφων, κέρδισε τις προεδρικές ανατρέποντας τα προγνωστικά που θεωρούσαν νικητή τον Κόκκινο επιχειρηματία Γιώργο Βασιλείου.

1994. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν τη συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.

2003. Το Δικαστήριο της Χάγης άσκησε δίωξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι . Ο Σέσελι παραδόθηκε στο δικαστήριο στις 24 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

2005. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, και δισεκατομμυριούχος Ραφίκ Χαρίρι σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου