Φεβρουαρίου 14, 2018

Η καλή γειτονία των οργανών της Τρίτης Διεθνούς

ΣΟΦΙΑ. Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ θα υπογράψουν, σήμερα πρωτόκολλο για την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης, ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών, που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου του περασμένου έτους από τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, και της πΓΔΝΜ.
Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα με την ευκαιρία των διαπραγματεύσεων για το όνομα της πΓΔΜ , οτι η διαφορά είναι διμερής και ότι τα Σκόπια και η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσουν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και σημείωσε ότι η Σόφια δεν θα ήθελε η ονομασία να περιέχει κάτι που να προϋποθέτει μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Βουλγαρίας.

ΣΟΦΙΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία των ενήλικων Βουλγάρων την απορρίπτει, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Γκάλλοπ το 86% των ερωτηθέντων έχει ενημερωθεί ακούσει για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και από αυτούς το 58% δεν επιθυμεί την επικύρωση της από τη Βουλγαρία, και μόνο το 19% είναι υπέρ. Οι υπόλοιποι δεν ξέρουν η δεν απαντούν. Οι αρνητικές απόψεις συμπεριλαμβάνουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 ο μέσος μηνιαίος μισθός, στη Βουλγαρία, αυξήθηκε κατά 10,6%, σε σύγκριση με το 2106, φθάνοντας τα 560 ευρώ. Στον δημόσιο τομέα, η αύξηση είναι 10,2% και στον ιδιωτικό 10,8%. Οι υψηλότεροι μισθοί καταβάλλονται στους τομείς της Πληροφορικής και τις Τηλεπικοινωνίες και είναι 1252 ευρώ, στον τομέα της Ενέργειας είναι 924 ευρώ και στις «Τραπεζικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες» είναι 912 ευρώ.

ΣΟΦΙΑ . Το κίνημα «Ναι Βουλγαρία», ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, να ασκήσει βέτο στις τροποποιήσεις του Νόμου περί πτώχευσης των τραπεζών που ενέκρινε η Βουλή στις 9 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το κίνημα, ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του βουλγαρικού συντάγματος και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΣΟΦΙΑ . Ο υπουργός Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ ανακοίνωσε ότι ένας Μαροκινός, ο οποίος συνελήφθη στη Βουλγαρία, καταζητείται στην πατρίδα του για τρομοκρατία και είναι ένα από τα έμπιστα πρόσωπα της τρομοκρατικής οργάνωσης «ισλαμικό Κράτος». Η εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας δήλωσε ότι ο Ματοκινός ασχολούταν με την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και έχει συμμετάσχει στην εκπαίδευση τρομοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου