Ιανουαρίου 23, 2018

Σερβία: Θεωρίες συνομωσίας και διάλογος με την Πρίστινα

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες στο βράδυ ότι «η απάντηση στο απλό ερώτημα, ποιος εκτός από την οικογένειά του Όλιβερ Ιβάνοβιτς έχει πληγεί περισσότερο από τη δολοφονία του δείχνει τα πιθανά κίνητρα και τους εγκέφαλους της δολοφονίας».
Ο κ. Βούτσιτς σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ των εφημερίδων είπε ότι «δεν θέλει να πιστέψει σε θεωρίες συνομωσίας», και πως τους είναι δύσκολο να πιστέψει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι θα σκοτωθεί ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς», και ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως «η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία και τις επικείμενες ταραχές στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, που εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία, ήταν μια συνήθης δήλωση».
Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ζήτησε «ταχεία έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς», τονίζοντας ότι ο διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου πρέπει να συνεχιστεί.
Στο Βελιγράδι οι ευρωπαίοι πρέσβεις έκαναν το τραπέζι στον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος τους επανέλαβε ότι «ο διάλογος με την Πρίστινα, θα συνεχίσει μόλις δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία».
Ο Ντάτσιτς σημείωσε ότι το Βελιγράδι αναμένει από τις αρχές της Πρίστινα και τα διεθνή ιδρύματα στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια να βρουν τους υπεύθυνους για τη δολοφονία, το συντομότερο όσο το δυνατόν. Το σερβικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από την Eulex, ότι «η Εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα της Μιτροβίτσα εκφράζει ετοιμότητα για παροχή στην Εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα του Βελιγραδίου όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου