Ιανουαρίου 08, 2018

Μετα-«Χριστουγεννιάτικες» βαλκανικές Ειδήσεις

Πλην των Αλβανών, των μουσουλμάνων της Βοσνίας, και των «παρτιζάνων», όλοι οι άλλοι εκ των γειτόνων, είχαν χθες Χριστούγεννα, μαζί με την Μόσχα,
το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, και το Άγιο Όρος. Παρόλα αυτά η πολιτική δραστηριότητα υπήρξε πυκνή.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ μαζί με τον Μπόικο των Ευρω-Πρόεδρο εγκαινίασαν την ανακαινισμένη «σιδηρά εκκλησία» του Αγίου Στεαφάνου, της οποία τα θυρανοίξια τέλεσαν Οικουμενικός Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας Νεόφυτος.
Στην ομιλία του στην τελετή, ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας Νεόφυτος, μίλησε για την «καρποφόρα συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και των Ορθοδόξων εκκλησιών μας»,(Βουλγαρίας και Τουρκίας), και ανακοίνωσε ότι με τον Βαρθολομαίο, «θα συζητήσουν, επίσης, το ζήτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας», τις οποίας τους Επισκόπους χειροτόνησε ως γνωστόν το Αντιφασιστικό Συμβούλιο Απελευθέρωσης της Μακεδονίας και οι μυστικές υπηρεσίες του Τίτο, στο «ιεροδιδασκαλείο» των οποίων μελέτησαν την «εκκλησιαστική αυτοδιαχείριση», οι «Κόκκινοι Επίσκοποι» της Μπουγιουρουμού.

  Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος υποδέχτηκε, στην είσοδο του ναού, την τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιριμ, είπε ότι η Βουλγαρία, με την ιδιότητά της χώρας η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση του διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών και την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων», και τόνισε. «τη συμβολή της Τουρκίας στην μείωση των μεταναστευτικών ροών στα βουλγαρικά σύνορα και την Ευρώπη» και την εντατικοποίηση των διμερών επαφών σε τομείς όπως η γεωργία, οι μεταφορές και η ενέργεια.
Ο Μπορίσοφ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του δέσμευση για την αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη, και επεσήμανε ότι τα εγκαίνια της ανακαινισμένης «σιδηράς εκκλησίας», δεν είναι μόνο απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ δύο γειτονικών κρατών και ανοχής μεταξύ των θρησκειών, αλλά και ένα παράδειγμα ότι η συμφιλίωση και η ειρήνη είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα».

Στα Σκόπια, οι βουλγαρόφωνες τίμησαν τα χιλιάδες θύματα των ματωμένων Χριστουγένων του 1945, όταν ξεκίνησαν οι εκτελέσεις 26.000 Βουλγαροφρόνων, από τους Παρτιζάνους που διοικούσε ο «Τέμπο» και οι οποίοι ήσαν Αλβανοί.
Οι κομμουνιστόπαλαιοημερολογητες στα Σκόπια, τίμησαν την 73η επέτειο της Σύνοδου της «αντιφασιστικής Νεολαίας της Μακεδονίας», (ΝOMSM), στην οποία μετείχαν «αντιπρόσωποι από την «Μακεδονία του Αιγαίου» και του Πιρίν, και αντιπροσωπείες της Σοβιετικής Νεολαίας , της Βουλγαρικής, της Ελληνικής, της Αλβανικής, της Σερβικής, της Κροατικής, της Σλοβενικής και του Μαυροβουνίου, καθώς και εκπρόσωποι της αγγλικής αποστολής». 
   Όπως είπαμε Αλβανοί και μουσουλμάνοι δούλευαν κανονικά οπότε στο αλβανικό κόμμα της αντιπολίτευσης «Μπέσα» διαφώνησαν κανονικά με δύο παράλληλες συνεδριάσεις Κεντρικών Συμβούλιων, μια στα Σκόπια και το άλλο στο Τέτοβο. Στα Σκόπια καθαίρεσαν δια βοής τον Μπιλάλ Κασάμι ενώ στο Τετοβο ψήφισαν Κασάμι και αποφάσισαν νέο (Ενωτικό) Συνέδριο, για τις 24 Φεβρουαρίου.Στα Σκόπια ήταν οι 64 από τους 106 του ΚΣ.
Στα Σκόπια, περιμένουν τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, που θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να εινα βεβαιο ότι θα πάνε οι βουλευτές του VMRO.
H Καθηγήτρια Μιριάνα Ναιτσέφσκα παραιτήθηκε Χριστουγεννιάτικα από το Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας ότι το Συμβούλιο συγκροτήθηκε για τις κάμερες της τηλεόρασης , διότι, «οι λύσεις διαμορφώνονται αλλού».
Ο Βόσνιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίλε Μποσνιακόφσκι είπε στους Δημοσιογράφους ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το όνομα αλλά γίνεται εντατική δουλειά για την οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στη Μπάνια Λούκα ετοιμάζονται να εορτάσουν την απαγορευμένη Κρατική Εορτή της 9ης Ιανουαρίου.
Στο Βελιγράδι , ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει συγκαλέσει για αύριο 10 Ιανουαρίου , έκτακτη συνεδρίαση της Προεδρίας του Κόμματος των Προοδευτικών στην οποία θα αποφασιστεί τελικά αν το Μάρτιο, μαζί με τις τοπικές εκλογές στο Βελιγράδι, θα διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως ζητούν πολλά στελέχη του κόμματος αλλά και εταίροι στον συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου