Δεκεμβρίου 02, 2017

πΓΔΜ: Ο Γκρουέφσκι έριξε λευκή πετσέτα

Σκόπια : Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφερι , και τους ηγέτες του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι και του DUI, Αλί Αχμέτι για να συζητήσουν, «σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα» και την «ένταση στη χώρα, η οποία προκαλεί ανησυχία στους πολίτες», και να αναζητήσουν λύσεις και μια διέξοδο.
«Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο , όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση συναίνεσης και στον εθνικό διάλογο, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός που θα εξομαλύνει τις πολιτικές διαδικασίες ως βάση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη Δημοκρατία της Μακεδονία», ανέφερε η δήλωση του κ. Ιβάνωφ.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, πάντως ανακοίνωσε ότι υποτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του από την ηγεσία του VMRO DPMNE, «σύντομα», και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής συζήτησης για τα αίτια της ήττας στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου και νωρίτερα στις Γενικές εκλογές.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ανάλυσης των εκλογών, ακόμη και αν διαπιστώθεί ότι αντικειμενικά δική μου ευθύνη για την ήττα ήταν μικρή ή ανύπαρκτη, θα υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Γκρουέφσκι. και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η παραίτησή του, «θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της πολιτικής ατμόσφαιρας συνολικά», στο εσωτερικό του κόμματος και της χώρας. Ερωτηθείς, πότε ακριβώς σκοπεύει να παραιτηθεί, ο Γκρουέφσκι δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί, «ίσως ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο», και τόνισε ότι το Κόμμα, «θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή διαδόχου».

Χθες το βράδυ, το VMRO-DPMNE συνέχισε τη διαμαρτυρία μπροστά από τα δικαστήρια. Μερικές εκατοντάδες  διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ατόμων γιατί όλα αποτελούν πολιτικές διώξεις και  αντεκδίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου