Δεκεμβρίου 01, 2017

Το δικαστήριο της Χάγης επικύρωσε την καταδίκη των κροατών για συλλογική εγκληματική επιχείρηση εναντίον των Βόσνιων Μουσουλμάνων

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, επικύρωσε την καταδίκη της πρώην ηγεσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, για συμμετοχή σε «συλλογική εγκληματική επιχείρηση εναντίον των Βόσνιων Μουσουλμάνων, απορρίπτοντας την έφεση των κατηγορούμενων. Αρχικά οι έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε συνολικά 111 χρόνια φυλάκισης για δίωξεις, δολοφονίες, βιασμούς, απελάσεις, φυλακίσεις, καταστροφή περιουσιών και άλλα εγκλήματα, εναντίον Βόσνιων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995.
Όταν άκουσε την απόφαση, ο στρατηγός Σλόμπονταν Πράλιακ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου των Βόσνιων Κροατών, ήπιε δηλητήριο, στην αίθουσα του δικαστηρίου, φωνάζοντας ότι δεν είναι εγκληματίας πολέμου και αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο στη Χάγη.

Οι Σέρβοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μετά από την απόφαση που εξέδωσε το ICTY έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν την Κροατία και τη ζητήσουν κατά περίπτωση αποζημίωση γιατί το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Κροατικής κρατικής ηγεσίας στην κοινή εγκληματική επιχείρηση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δήλωσε ο δικηγόρος Σλόμπονταν Πέριτς.

Η ετυμηγορία του ICTY για τους έξι πρώην ηγέτες της λεγόμενης Χέρτζεκ-Βοσνίας είναι μια τελική επιβεβαίωση ότι η Κροατία εξαπόλυσε έναν εγκληματικό κατακτητικό πόλεμο , δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Σέρβων από την πρώην Γιουγκοσλαβία, Μίοντραγκ Λίντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου