Δεκεμβρίου 12, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η συζήτηση σχετικά με τις τροπολογίες στο σχέδιο νόμου για τη χρήση των γλωσσών που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για ευρωπαϊκά θέματα αναβλήθηκε, διότι, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Αρτάν Γκρούμπι , θα απουσίαζε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως είπε ο Γκρούμπι, ειδοποιήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπιλέν Σαλίι , ότι είναι στη Λετονία . Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής Αλεξάνταρ Τσιτσαγκόφσκι υπέβαλε χθες την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους.
Η παραίτηση πάντως συνδέεται με την αποκάλυψη των υψηλών μπόνους υπερεργασίας που ενέκριναν για τους εαυτούς τους τα μέλη της επιτροπής για τις τελευταίες εκλογές. Επίσης τα μέλη της Επιτροπής Βιολέτα Ντούμα και Ιγκόρ Μίλεφ, που ήταν εκπρόσωποι της SDSM υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Η θητεία της Επιτροπής θα έληγε το 2020.

ΤΙΡΑΝΑ. Στην τελευταία έκθεσή της η «Ευρωπόλ» αναφέρει και πάλι την Αλβανία ως την κύρια πηγή λαθρεμπορίου κάνναβης στην ΕΕ. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι εγκληματικές ομάδες στην Ευρώπη κερδίζουν ετησίως από το λαθρεμπόριο μαριχουάνας, κοκαΐνης και ηρωίνης, 24 δισεκατομμύρια ευρώ και οι «Αρχές» καταφέρνουν να κατάσχουν μόνο το1% των χρημάτων που διακινούνται στο εμπόριο ναρκωτικών. Η έκθεση τονίζει ότι οι εγκληματικές ομάδες , εκτός από τη διακίνηση ναρκωτικών, διασυνδέονται πλέον και με την τρομοκρατία, αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν άριστες σχέσεις, παρόλο που εξακολουθεί να είναι ανεπίλυτο το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, δήλωσαν χθες ο αλβανός Προέδρος Ιλίρ Μέτα και ο πρόεδρος του μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου είπε ότι αυτό «είναι ένα τεχνικό θέμα που δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ο Βουγιάνοβιτς είπε ότι από την πλευρά του το ζήτημα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, είναι ένα κλειστό θέμα, και ότι η Ποντγκορίτσα παρακολουθεί με υπομονή τα εσωτερικά θέματα του Κοσσυφοπεδίου. «Θέλουμε οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να επωφεληθούν από την κατάργηση της βίζας Σένγκεν, και δεν έχουμε κάνει ποτέ οποιαδήποτε δήλωση που θα επηρέαζε το θέμα αυτό».
Ο Βουγιάνοβιτς συναντήθηκε και με τον Ράμα.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Εισαγγελέας ο Φερδινάνδος Ελέζι, που είναι θεωρείται ο «αγαπημένος υποψήφιος από το σοσιαλιστικό κόμμα», υπέβαλε υποψηφιότητα για να διοριστεί προσωρινός γενικός εισαγγελέας.

ΤΙΡΑΝΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα διοργάνωσε χθες δεξίωση για την 27η επέτειο από την ίδρυση του . Ο ηγέτης του Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τα σενάρια για την εξάλειψή του, το DP εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή πολιτική δύναμη.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Επιτροπή «Ιορτνάκε», δηλαδή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης με ψήφους 14 υπέρ και 5 κατά ενέκρινε τις τροπολογίες στους «νόμους της δικαιοσύνης», η οποίες τώρα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Επιτροπή Ανταγτωνισμού ανακοίνωσε ότι ερευνά 25 πιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων Τράπεζες, μη Τραπεζικά Ιδρύματα και Εταιρείες Λίζιγκ για πρακτικές Καρτέλ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Η Εθνική Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας θα συζητήσει σήμερα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την πρόταση του προϋπολογισμού του 2018 συνολικού ύψους 3.3 δις BAM.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από τη Σερβική Δημοκρατία εισήχθη χθες στην Πανεπιστημιακή με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο διευθυντής της κλινικής ανακοίνωσε ότι δεν απειλείται η ζωή του κ. Ιβάνιτς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Υπουργείο Μεταφορών της Σερβικής Δημοκρατίας και η Δημόσια εταιρεία σιδηροδρόμων «Zeljeznice Republike Srpske» εξέφρασαν την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε εμπόδια στο Κρατικό επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σχετικά με την έγκριση του δανείου των 51.3 εκατομμύριων ευρώ που συμφωνήθηκε με την Παγκόσμια Τράπεζα για την αναδιάρθρωση της Εταιρείας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο δεν έκανε οποιαδήποτε κίνηση για να διαταράξει τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην παγκόσμια σκηνή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Μαυροβουνίου άνοιξαν δύο νέα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τα «κεφάλαια» δύο και τρία που αφορούν στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, και στο δικαίωμα να ίδρυσης εταιρειών και στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο ο «Σοφός», που επισκέφτηκε το Λονδίνο ως μέλλων ευρω-πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγγλία θα παραμείνει στρατηγικός συνεργάτης της ΕΕ όσον αφορά στα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Ο Μπόικο Μπορίσοβ επισκέφτηκε το Λονδίνο μετά από πρόσκληση της αγγλίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέη για να συζητήσουν για τους βούλγαρους μετανάστες για την ασφάλεια γενικότερα και την συνεργασία των «ειδικών υπηρεσιών» Βουλγαρίας και Βρετανίας . Στις δηλώσεις του ο Μπόικο ο Σοφός, είπε πως η Σόφια βασίζεται στην στήριξη του Λονδίνου για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και η Τερέζα Μέη αποκρίθηκε πως «η Αγγλία μπορεί να αποχωρεί από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη» και επικρότησε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και της εγκληματικότητας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Αυτή την εβδομάδα θα συγκροτηθούν σε σώμα τα Δημοτικά Συμβούλια που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης του Κοσσόβου ο υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι είπε ότι αναμένει μέχρι τα τέλη του 2018 να υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Σερβία. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον Ιανουάριο ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα εντατικοποιηθεί και θα τελειώσει με συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο διάλογος υπό την αιγίδα της ΕΕ δε θα συνεχιστεί εάν οι ΗΠΑ δε μετάσχουν σ’ αυτόν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή του Γάλλου Πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν με την οποία του ανακοίνωσε ότι αποδεχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σερβία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας ήταν 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Νοεμβρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας, Μίλοραντ Πούποβατς, δήλωσε ότι το πιο πιθανό είναι πως οι νέοι Σέρβοι που ζουν στην Κροατία να αφομοιωθούν παρά να διατηρήσουν την ξεχωριστή εθνική τους ταυτότητα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία , (ΙCTY), δεν συνέβαλε στη συμφιλίωση και δεν ήταν ούτε αμερόληπτο ούτε αντικειμενικό, δήλωσε η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Αστυνομικοί της συνοριακής αστυνομίας του Τρέμπνιε ανακάλυψαν δύο Λίβυους και έναν παλαιστίνιο που ομολόγησαν ότι είχαν εισέλθει παράνομα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το Μαυροβούνιο.

ΙΛΙΑΣ .Τα μέλη του διαθρησκευτικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης καταδίκασαν χθες τη βεβήλωση του Ορθόδοξου κοιμητήριου στο χωριό Ντίβλιατσα. του Divljaca κοντά στο Semizovac.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Αστυνομικοί της FBiH συνελαβαν πέντε άτομα στο Μπίχατς και την Τσαζίν που συνδέονται με τη δολοφονία του Κροάτη στρατηγού Βλάντο Σάντιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου