Δεκεμβρίου 14, 2017

Τα ιστορικά γεγονότα της 14ης Δεκεμβρίου

557. Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 577, έπληξε την Κωνσταντινούπολη μεγας σεισμός που σύμφωνα με τους σύγχρονους ερευνητές είχε μέγεθος 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Ο χρονογράφος Θεοφάνης ανέφερε ότι έπεσαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και ότι μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις εκκλησίες της Πόλης.

1812. Οι τελευταίες μονάδες της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα (περίπου 22.000 άνδρες) εγκατέλειψαν το ρωσικό έδαφος. Οι απώλειες ήσαν περίπου 380.000 στρατιώτες . 100.000 Γάλλοι ήσαν αιχμάλωτοι στα ρωσικά χέρια και περισσότεροι από 80.000 (συμμαχικοί, Πρώσοι Αυστριακοί κλπ) γύρισαν χωίς να ακολουθήσουν ον Ναπολέοντα.

1822.Στη Βερόνα στην έπαυλη Κανόσα στις 2 / 14 Δεκεμβρίου έληξε το Συνέδριο των ευρωπαϊκών δυνάμεων που αποφάσισε την παρέμβαση στην Ισπανία, εναντίον των "συνταγματικών".

1825. Στις 14/26 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε στην Αγία Πετρούπολης το πραξικόπημα των Δεκεμβριστών οι οποίοι είχαν συνδεθεί και με την ελληνική επανάσταση και υποστήριζαν τον πόλεμο μα την Τουρκία. Οι Δεκεμβριστές ήσαν Τέκτονες, και μέλη διαφόρων μυστικών εταιριών που άρχισαν να δημιουργούνται μετά την επιστροφή του στρατού στη Ρωσία , όπως η Ένωση Σωτηρίας (1816), (στην οποία ανήκε ο Παύλος Πέστελ που κατέδωσε τον Υψηλάντη στον Τσάρο), η Ένωση Πρόνοιας (1818), η Βόρεια Εταιρεία (1821), και η Νότια Εταιρεία (1821). Η Βόρεια Εταιρεία, μετά την εκτέλεση του Τσάρου Αλεξάνδρου Α, στο Νότο από τη Νότια Εταιρεία οργάνωσε πραξικόπημα της φρουράς στην Αγία Πετρούπολη που αρνήθηκε για να να δώσει όρκο πίστης στον νέο Τσάρο Νικόλαο και ζήτησε να ανέβει στον θρόνο ο αδελφός του Κωνσταντίνος, ο προοριζόμενος από τη γιαγιά του να γίνει αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Η εξέγερση, όμως, δεν ήταν καλά οργανωμένη. Ο αρχηγός της, Πρίγκιπας Σεργκέι Πετροβιτς Τρουμπέτσκοι ζήτησε άσυλο στην αυστριακή πρεσβεία. Μια εκτεταμένη έρευνα στην οποία ηγήθηκε ο Νικολάος οδήγησε στη δίκη του 289 Δεκεμβριστών. Καταδικάστηκαν 5 σε θάνατο 31 σε ποινες φυλάκισης , και οι υπόλοιποι εξορίστηκαν στη Σιβηρία.

1877. Στις 14/26 Δεκεμβρίου , η Σερβία βγήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας κατά της Τουρκίας.

1893.Στις 14/26 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, στην Κόκκινη Πλατεία εγκαινιάστηκε το εμπορικό κέντρο GUM.

1906. Στο Κίελο καθελκύστηκε το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο, το «U 1». 1909. Το Βέλγιο, καθιέρωσε τη γενική στράτευση.

1911. Η ομάδα του Ρόαλντ Αμούνδσεν, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους Όλαφ Μγιάαλαντ, Χέλμερ Χάνσεν, Σβέρε Χάσελ και Όσκαρ Βίστινγκ, ήταν η πρώτη που έφτασε στο Νότιο Πόλο.

1913.Την 1η/14 Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1/14 Νοεμβρίου 1913),
ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.

1918. Ο Γερμανός πρίγκιπας Φρειδερίκος της Έσσης, ο οποίος εκλέχθηκε από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ως βασιλιάς, παραιτήθηκε από τον φινλανδικό θρόνο, και η Φιλανδία έγινε Δημοκρατία. Στη Λισαβόνα δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Σιντόνιο Παίς. 

1927. Τα εθνικιστικά στρατεύματα του Τσανγκ Κάι-Σεκ συνέτριψαν το κομμουνιστικό κίνημα στην Καντόνα.

1931.Στην Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το φασιστικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολλανδίας.

1937. Οι Ιάπωνες διόρισαν μια δική τους κυβέρνηση μαριονέτα στο Πεκίνο.

1939 .Η Σοβιετική Ένωση αποβλήθηκε από την Κοινωνία των Εθνών λόγω της εισβολής της στη Φινλανδία.

1940. Οι εύζωνοι του 39ου Συντάγματος Μεσολογγίου επιτέθηκαν για την κατάληψη του ύψωματος 1615, βορειοδυτικά της Νεμέρσκας) όπου έπεσε ο Στρατιώτης. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΟΣΙΟΣ

1941. Η Ιαπωνία υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με την Ταϊλάνδη.

1942 .Ο Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική διεταξε υποχώριση στη Μάχη του Ελ Αγκέιλα.

1943. Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων οι Γερμανοί πυρπολούν την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας και εκτέλεσαν 9 μοναχούς. Άλλη μονάδα Πυρπόλησε το χωριό Μαζεΐκα.

1944. Στις 14 Δεκεμβρίου, το ΚΚΕ κήρυξε «Παλλαϊκό Πόλεμο». Επιδόθηκε στον Σκόμπι η επίσημη απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση που έκανε στον Πορφυρογένη για ειρηνικό διακανονισμό. Το ΚΚΕ απαιτούσε, απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, από την Αθήνα , αφοπλισμό της Χωροφυλακής, και αφοπλισμό και παράδοση στη δικαιοσύνη των ταγματασφαλιτών, και ζητούσε , «να σχηματιστεί κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενώσεως, η οποία θα ρυθμίσει Δημοκρατικώς το όλον Πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόβλημα της Χώρας». Ταυτόχρονα με προκήρυξή της ΚΕ του ΕΛΑΣ προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» μίλαγε , «για αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο», έλεγε ότι «Ο αγώνας είναι δίκαιος», ότι «σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου» και θριαμβολογούσε ότι «Έξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα». Στον Πειραιά, όπου συνεχίστηκε η απόβαση της Βρετανικής 4ης μεραρχίας Πεζικού, 
οι Γκούρκας της 5η Ινδικής Ταξιαρχίας, κατέλαβαν το λόφο της Καστέλλας. Στην Αθήνα, μετά από πληροφορίες για συγκέντρωση 600 ένοπλων κομμουνιών στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ένας λόχος της 3η Ορεινης Ταξιαρχίας υποστηριζόμενος από τρία άρματα επιτέθηκε στις πολυκατοικίες. Ο Αγώνας συνεχίστηκε ως τις 17.00. Στο Κέντρο, στις 1400, έγινε η εκκένωση της Γενικής Ασφάλειας. Κατά την υποχώρηση των αστυφυλάκων , στην οδό Θεμιστοκλέους σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας. Στις 16.00, οι Άγγλοι αποσύρθηκαν από το Πολυτεχνείο και ο λόχος που ήταν εκεί πήγε στο Ζάππειο. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το εργοστάσιο Πουλοπούλου στο Θησείο, ενώ στο μέτωπο του Μακρυγιάννη και στη σχολή χωροφυλακής ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις. Ο ΕΛΑΣ προσπάθησε με πυρά ελαφρών όπλων να σταματήσει τις Βρετανικές εφοδιοπομπές στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού, άνευ αποτελέσματος.

1955. Η Αλβανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Καμπότζη, η Κεϋλάνη, το Λάος, η Λιβύη, το Νεπάλ, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Φινλανδία έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 1959. Μια ημέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές κέρδισε εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου.

 1962. Ο Κενεθ Κάουντα σχημάτισε στη Βόρεια Ροδεσία την πρώτη κυβέρνηση που κυριαρχείται από τους Αφρικανούς.

1963. Με πράξη του υπουργικού συμβούλιου απαλλάχθηκαν οι αγρότες από την εισφορά υπέρ του Ο.Γ.Α.

1965. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο έγινε ποινικό αδίκημα η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ποινές φυλάκισης μέχρι και 3 ετών.

1966 . Ο λοχαγός Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, (μετέπειτα βασανιστής της ΕΣΑ, εμφανίστηκε ως ψευδομάρτυρας ενώπιον του στρατοδικείου και κατέθεσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ.

1970.Στην Πολωνία διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Γκομούλκα ,στο Ντάντσιχ και άλλες πόλεις λόγω των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα.

1981.Το Ισραήλ προσάρτησε το Υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967.

1994.Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

1995 .Υπογράφηκαν επίσημα στο Παρίσι οι Συμφωνίες του Ντέιτον. 1998. Μασκοφόροι του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν σε καφενείο στο κέντρο του Πετς και σκότωσαν έξι νεαρούς Σέρβους .Σε σύγκρουση του γιουγκοσλαβικού στρατού με ένοπλους Αλβανούς κοντά στο Πρίζρεν 36 Αλβανοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν.

1999.Κατά το δεύτερο Τσετσενικό πόλεμο τα Ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Γκρόζνι.

2001. Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη ανακοίνωσε το κατηγορητήριο κατά του στρατηγού Βίνκο Παντούρεβιτς του Γενικού Επιτελείου της Σερβικής Δημοκρατίας.

2003 .Ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.

2008. Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 έμεινε στην ιστορία όχι για την πολιτική της σημασία,
αλλά για το... παπούτσι που εκτόξευσε εναντίον του Ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταζάρ αλ Ζαουντί, που έγινε αυτομάτως ήρωας του αραβικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου