Νοεμβρίου 15, 2017

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Ήγγικεν η ώρα των αποφάσεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την τακτική τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το έργο της UNMIK και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο επικεφαλής της UNMIK Ζαχίρ Τανίν που παρουσίασε την έκθεση είπε ότι «με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Κοσσυφοπέδιο, τελειώνει η εποχή για δικαιολογίες και αρχίζει ο χρόνος για ενέργειες», και είπε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών , συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της Κοινότητας των σερβικών δήμων, είναι ακόμα στα χαρτιά.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η Σερβία «παραμένει έντονα και ειλικρινά δεσμευμένη στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ, αλλά οι προσπάθειες του Βελιγραδίου δεν αντιστοιχίζονται πλήρως με την ίδια προσέγγιση από την άλλη πλευρά, ειδικότερα όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Ο κ. Ντάτσιτς ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και να δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για βιώσιμη επιστροφή τους».
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Μεμπένζια δήλωσε ότι το «project της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου προφανώς καταρρέει».


Στην Πρίστινα θα αναλάβει σήμερα καθήκοντα ο νέος Ιταλός διοικητής της KFOR υποστράτηγος Σαλβατόρε Γκουόσι που αντικαθιστά τον επίσης Ιταλό υποστράτηγο Τζοβάνι Φούγκο. Στην τελετή παράδοσης –παραλαβής της διοίκησης θα είναι παρών ο αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Στρατηγείου της Νεάπολης Ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο.

Ορισμένοι αναλυτές δεν μπορούν να αποφύγουν την μοιραία σύγκριση της Ιταλικής παρουσίας το 1941 στην Πρίστινα με τις ευλογίες του Χίτλερ και της σημερινής με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ.

Ο απερχόμενος Ιταλός υποστράτηγος στην ημερήσια διαταγή του με την οποία αποχαιρέτισε τους άνδρες του, τόνισε ότι «η παρουσία της KFOR στο Κόσσοβο δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο αλλά με τις συνθήκες.
Όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε θα μπορούσε να αλλάξει η δομή, και η αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο», απαντώντας ουσιαστικά στα αλβανικά αιτήματα για αποχώρηση της KFOR , της EULEX, και της UNMIK. «Προϋπόθεση είναι ότι οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν ασφάλεια. Προς το παρόν, η ασφάλεια είναι χωρισμένη σε τρία επίπεδα. Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, EULEX, και KFOR», ανάφερε ο Ιταλός υποστράτηγος που περιέγραψε την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο ως «πολύ καλή», που μίλησε και για την κοινή άσκηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των Ειδικών Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου της οποίας οι άνδρες, «έχουν το ίδιο επίπεδο με τους στρατιώτες του».

Όλη η Αλβανική ηγεσία παραβρέθηκε χθες στη διάσκεψη «ΝΑΤΟ και η Δυτικά Βαλκάνια: Περιφερειακή δυναμική σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων», που οργανωθηκε στην Πρίστινα.
Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι το επόμενο έτος η Σερβία και το Κόσσοβο θα υπογράψουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων και τη συμφιλίωση, και ότι το 2018, μπορεί να είναι καθοριστικό για την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ Θάτσι είπε ότι «η Ευρω-Ατλαντική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα, το θάρρος και την προθυμία των κρατών να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, τα οποία είναι ακόμα ανοιχτά. Δουλεύω σε αυτόν τον τομέα, γιατί πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Έτσι, πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπογράψουμε μια ιστορική συμφωνία με τη Σερβία», δήλωσε ο «πασιφιστής» Θάτσι.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου επιτέθηκε και στους ανθρώπους του κ. Χαραντινάι που αμφισβήτησαν το έργο της Επιτροπής Οριοθέτησης των Συνόρων που εκείνος είχε διορίσει, και είπε ότι, «η συμφωνία, είναι καλή, σαφής, ακριβής, εκπονήθηκε επαγγελματικά και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και κάθε προσπάθεια δυσφήμισης της συμφωνίας είναι χάσιμο χρόνου και βλάπτει την ευρω-ατλαντική προοπτική του Κοσσυφοπεδίου».

Ο πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, στην δική του παρέμβαση είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο ως εταίρος του ΝΑΤΟ αξίζει να έχει το Στρατό του που θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας». «Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε το ΝΑΤΟ να παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύουμε ότι μέχρι το 2020 θα ολοκληρώσουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως ειδικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού, και το βλέπουμε ως διαμεσολαβητή για το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου το Κοσσυφοπέδιο να σταματήσει να καταναλώνει ασφάλειας και να έχει την ευκαιρία να συμβάλει στη διατήρηση της ασφάλειας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου θα βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία και τη διατήρηση της ασφάλειας για όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Χαραντινάι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου είπε ακόμα ότι όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, αναφέροντας την παρέμβαση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, τον εξτρεμισμό, το οργανωμένο έγκλημα, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την κοινωνική-οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Κάντρι Βεσελι, δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Σερβία θα συνεχιστεί. «Ελπίζουμε ότι η Σερβία θα αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου στο μέλλον», είπε. Είπε επίσης ότι η Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου θα γίνει σύντομα Στρατός σύμμαχος με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ».

Σε κάπως διαφορετικό κλίμα ο Πρύτανης του Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πρίστινα Μπουγιάρ Ντουγκόλι χαρακτήρισε την απόφαση του Εφετείο να αναγνωρίσει διατηρήσει την κυριότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε οικόπεδο εντός της πανεπιστημιούπολης ως «επαίσχυντη» και «άδικη», αλλά τόνισε ότι αυτό που λέει «δεν είναι προσπάθεια να παρέμβει στο έργο της δικαστικής εξουσίας» ούτε να υπονομεύσει τα θρησκευτικά δικαιώματα των Κοινοτήτων, στο Κοσσυφοπέδιο.

Εν τω μεταξύ η «Σερβική Λίστα» απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Θάτσι και του ανακοίνωσε ότι «παγώνει» κάθε είδους επικοινωνία μαζί του, επειδή , «οι πολιτικές που ακολούθησε σε ό, τι αφορά τα δικαιώματα της Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, είναι αντι-συνταγματικές, άδικες και επιζήμιες για το σερβικό λαό», και τονίζουν ότι ο Θάτσι «δεν έχει κάνει τίποτα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, αν και αυτός την υπογράψε».
Η «Σερβική Λίστα» εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκεια της σχετικά με τη χρήση της σερβικής γλώσσας και τις γλώσσες των άλλων μειονοτήτων στους τοπικούς και κεντρικούς θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου