Νοεμβρίου 15, 2017

Αλβανία : Οι «άδηλοι» χασισοπόροι» Λοκομοτίβα της Ανάπτυξης

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας, Γκεντ Σέικο και εκπροσώπου των Τραπεζών.
Ο Έντι Ράμα, είπε ότι τα κέρδη των Τραπεζών έσπασαν φέτος κάθε ρεκόρ των τελευταίων 20 ετών και με την ευκαιρία απάντησε στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι μέσω των Δημοσίων Επενδύσεων και των ΣΔΙΤ γίνεται ξέπλυμα των εσόδων της Μαφίας από τα ναρκωτικά.
  Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, είπε ότι το τραπεζικό σύστημα «αφήνει τη δυνατότατα για ξέπλυμα χρημάτων στην Αλβανία».
«Ακούμε την αντιπολίτευση να λέει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα πρέπει να ελεγχτεί από το FBI και τη DEA , δεδομένου ότι το πρόγραμμα μας είναι στα χέρια του εγκλήματος. Αυτές οι κατηγορίες από το Δημοκρατικό Κόμμα είναι γελοίες, και βλάπτουν τον καταναλωτή και την κοινή γνώμη γενικότερα. Εκείνοι που αναγκάζονται να ακούσουν αυτές τις γελοίες εκρήξεις φαντασίας θα γελάνε. Η οικονομική πραγματικότητα που φαίνεται από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ αισιόδοξη », είπε ο Ράμα.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ότι η αλβανική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά Αναγέννησης που στοχεύει και στους μακροχρόνια ανέργους.
Η οικονομική ανάπτυξη ήταν 4,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο και ως επί το πλείστον υποστηρίζεται από την ιδιωτική ζήτηση, αλλά επίσης από τις εξαγωγές. Η εκτίμηση για το μέλλον παραμένει θετική,» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας.

Το μέγα ερώτημα των οικονομολόγων παραμένει η πηγή πλούτου που αυτοχρματοδοτεί την ιδιωτική κατανάλωση.

Ο κ. Ράμα που «μάχεται το έγκλημα» μίλησε για την φοροδιαφυγή που «μπορεί να θεωρηθεί ως μια πραγματική απειλή για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Αλβανίας».
Ο κεντρικός Τραπεζίτη είπε ότι μία από τις προτεραιότητες για τις αλβανικές αρχές είναι μεταρρύθμιση ενάντια στην παρανομία και στις προσβάσεις της στον τραπεζικό τομέα ενώ ο Ράμα πρόσθεσε ότι από το επόμενο έτος, δεν επιτρέπεται στις εταιρείες στην Αλβανία να χρησιμοποιούν δύο οικονομικές καταστάσεις.
«Το κράτος, η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση δεν θα αναγνωρίσουν τους ισολογισμούς αν δεν ταιριάζουν με τις δηλώσεις που κατατίθενται τις τράπεζες», δήλωσε ο Ράμα.

Η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης (SMI), Μόνικα Κριεμάντι μαζί με τον τεως υπουργό Γεωργίας Εντμοντ Παναρίτι ζήτησαν το αγροτικό εισόδημα να είναι αφορολόγητο και οι δαπάνες για τη γεωργία να αυξηθούν στα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου