Νοεμβρίου 16, 2017

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Ισχυρή Σερβία σημαίνει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας οτι η Συμμαχία σέβεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας, που «δεν είναι ένα εμπόδιο στη συνεργασία». Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε, ότι η Σερβία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά φιλοδοξεί να οικοδομήσει συνεργασία με τη Συμμαχία. Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία παρόλο που είναι στρατιωτικά ουδέτερη, θα αναπτύξει συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σερβίας εξελίσσεται πολύ καλά, και ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της στρατιωτικής ουδετερότητας και της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Σερβίας και του ΝΑΤΟ. Και τόνισε ότι είναι ευτυχής που η Σερβία θα φιλοξενήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Χαιρετίζουμε το γεγονός , γιατί το ΝΑΤΟ και η Σερβία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ευεργετική για τη Σερβία και την περιοχή. Η συνεργασία μας κάνει τη Σερβία πιο ασφαλή και επίσης οι σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλέστεροι», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας που τόνισε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ της Σερβίας και του ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ζήτησε την αμείωτη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και το Μετόχι, διότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει τους Σέρβους και και τα Σερβικά ιερά. Ο Πρόεδρος της Σερβίας απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι όποιος νομίζει ότι οι δηλώσεις του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς περιείχαν «ατυχείς εκφράσεις» και «τυχαίες λέξεις» κάνει λάθος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διέψευσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις στο Μαυροβούνιο, και δήλωσε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν μυστικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, στο Μαυροβούνιο, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου». «Δεν υπάρχουν σχέδια για βάσεις του ΝΑΤΟ, εκτός και εάν μας προσκαλέσουν», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου