Νοεμβρίου 16, 2017

Επί τροχάδην

ΤΕΤΟΒΟ. Ο Αρχηγός κόμματος του DUI, Αλί Αχμέτι συναντήθηκε με τον Βρετανό πρέσβη, Τσάρλς Γκάρεττ και μίλησαν για την πολιτική κατάσταση, τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος και την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση. Ο Αχμέτι τόνισε ότι το κόμμα του παραμένει αφοσιωμένο στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της οικοδόμησης του Κράτους Δικαίου, και σχέσεων καλής γειτονίας, και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών , Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι έχει ενταθεί η δραστηριότητα των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Σερβία , και ότι προσπαθούν να επηρεάσουν τα σερβικά συμφέροντά της και να μειώσουν την σερβική επιρροή , ιδίως στις χώρες της περιοχής όπου ζουν Σέρβοι. Είπε ακόμα Σερβία γνωρίζει καλά όλες τις απειλές και τις προκλήσεις από την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό και υπεύθυνα και σοβαρά, εργάζεται για την προστασία του κράτους και των πολιτών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εκπρόσωποι δέκα κομμάτων της αντιπολίτευσης, και διάφορα κινήματα και οργανώσεις ζήτησαν από τον ΟΑΣΕ να στείλει παρατηρητές για τις δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της ύπαρξης παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Μόνο το Κόμμα «Ντβέρι» αντιτάχθηκε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Συνήγορος του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς , Μπράνκο Λούκιτς, δήλωσε ότι καλείται σύσσωμη η παγκόσμια ιατρική Κοινότητα να αποδείξει τη θέση του ICTY, ότι μια επίσκεψη από τους γιατρούς του στρατηγού θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Οι δικηγόροι του Προέδρου Ντόντικ υπέβαλαν αίτημα στο Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να ερευνήσει τη νομιμότητα του εντάλματος για καταγραφή των επικοινωνιών, του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, οι υπουργοί της Συμμαχίας για την Αλλαγή στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και οι Βουλευτές των Κομμάτων της Συμμαχίας στη Βουλή των αντιπροσώπων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συνεδρίασαν και εξέτασαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε ότι «η Συμμαχία για τις Αλλαγές», δεν θα αναγνωρίσει το αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία υπερασπίζεται το ίδιο καλά στο Σεράγεβο όπως και στην Μπάνια Λούκα. Ο ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Βούκοτα Γκοβεντάριτσα δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει από τα θεσμικά όργανα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, επειδή είναι και σερβικά όργανα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Μπογιάνα Κρίστο Borjana ανέβαλε μέχρι νεωτέρας την συνέχιση της 53ης συνόδου διότι δεν υπάρχει απαρτία για τη λήψη αποφάσεων. Ο Σαντίκ Αχμέτοβιτς, μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων από το μπλοκ των ανεξάρτητων δήλωσε ότι η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής συνιστά θεσμική κρίση.

ΜΟΣΤΑΡ . Ο ηγέτης του «βοσνιακού» «SBB» Φαχρουντίν Ράντόντσιτς ενημέρωσε τον ηγέτη της Κροατικής HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς ότι θα πρέπει να αναζητήσει νέο κυβερνητικό συνεργάτη επειδή το SBB δεν θέλει πλέον να είναι μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είτε στην Ομοσπονδία (FBiH), είτε στο κρατικό επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΜΟΣΤΑΡ. Η κυβέρνηση της FBiH ανακοίνωσε ότι κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου- τα δημόσια έσοδα ήταν στο 65% των προϋπολογισθέντων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Πρόεδρος της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδίας Μαρίνκο Τσαβάρα είπε στο 5ο Διατλαντικό οικονομικό φόρουμ στην ότι μια σειρά από αλλαγές στη συμφωνία της Ουάσιγκτον προκάλεσαν ανισορροπία στις σχέσεις στην Κροατομουσουλμανικη Ομοσπονδία και για αυτό είναι επείγον να γίνουν τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο .


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας SIPA συνέλαβαν χθες το πρωί στο Μρκόνιτς Γκραντ τους Μπράνκο Τσιγκόγια, Ζέλικο Τόντιτς, Σάσα Μπόσκιτς και Μίλοραντ Γκλάμοτσακ, ως ύποπτους για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή Ντόρνι Βακούφ, όταν υπηρετούσαν στο Στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας, (VRS).
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι μετείχαν στην μονάδα, η οποία, την 15η Σεπτεμβρίου του 1995, εκτέλεσε τουλάχιστον,  28 μουσουλμάνους στο Ντόνι Βακούφ.
Η Ένωση Αποστράτων κατήγγειλε τη σύλληψη των τεσσάρων από το Μρκόνιτς Γκραντ για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου στο Ντόρνι Βακούφ ως νέο «αντισερβικό σκάνδαλο» δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος Σέρβων από τον οποίο ανασύρθηκαν 181 σκελετοί Σέρβων βρέθηκε στο Ντόρνι Βακούφ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αμερικανική πρεσβεία αποδοκίμασε τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Οριοθέτησης των Συνόρων που διόρισε ο κ. Χαραντινάι τονίζοντας ότι, «οι ισχυρισμοί της Επιτροπής είναι αβάσιμοι, παραπλανητικοί και λανθασμένοι». Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τον πρωθυπουργό Χαραντινάι να αφήσει τα κομματικά και προσωπικά του συμφέροντα και να επικεντρωθεί «στις ανάγκες των πολιτών και στην κύρωση της υφιστάμενης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου