Νοεμβρίου 15, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών , Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι έχει ενταθεί η δραστηριότητα των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Σερβία , και ότι προσπαθούν να επηρεάσουν τα σερβικά συμφέροντά της και να μειώσουν την σερβική επιρροή , ιδίως στις χώρες της περιοχής όπου ζουν Σέρβοι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το Βελιγράδι και η Μπάνια Λούκα πρέπει να έχουν μια ενιαία στάση σχετικά με τη συμπεριφορά του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. Ο κ. Ντόντικ είπε ότι η Σερβική Δημοκρατίας πρέπει να αποφασίσει η ίδια μόνη για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που απαιτούνται , δεδομένου ότι πολλά πράγματα που είχαν επιβληθεί με παρεμβάσεις των Ύπατων Εκπροσώπων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση του με την Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ότι συμφωνήσαν πως. « η σταθερότητα και η ειρήνη είναι πολύ σημαντικές και για τη Σερβία και την ΕΕ», και ότι η κ. Μογκερίνι υποστήριξε την επιτάχυνση της πορείας της Σερβίας προς την ΕΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η τεχνοκράτης πρωθυπουργός Χάνα Μπρνάμπιτς τάχθηκε με το μέρος των «επενδύσεων» και δήλωσε: «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα διεξαχθούν εκλογές η θα γίνουν επενδύσεις». «Τα χρήματα που θα δοθούν για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές μπορούν να χρησιμοποιηθεί για καλύτερα πράγματα, αλλά αυτό είναι μια ερώτηση κόστους και οφέλους και θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε εκλογές τώρα, ή αν θα επενδύσουμε τα χρήματα με διαφορετικό τρόπο». Μια απόφαση για το θέμα δεν έχει ληφθεί .Αλλά είναι σημαντικό να ζυγίσουμε καλά τα πράγματα πριν την απόφαση», είπε στους δημοσιογράφους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε ότι τα Κόμματα της Συμμαχίας για την Αλλαγή που αγνόησαν τις εκκλήσεις για Εθνική Συμφωνία λόγω των απειλών Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς απέδειξαν ότι είναι υπάκουοι βασάλοι του.





ΠΡΙΕΝΤΟΡ. Ο Πρόεδρος του DNS Μάρκο Παβιτς δήλωσε ότι  όλοι εκείνοι που σέβονται τη συμφωνία του Ντέιτον και που αγαπούν την ησυχία της περιοχής είναι συγκλονισμένοι από τη δήλωση του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ότι είναι  έτοιμος για πόλεμο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ψήφιση ενός νόμου για αμνηστία θα ήταν χρήσιμη επειδή θα αποσυμφορούσε τις φυλακές.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Μπογιάνα Κρίστο Borjana ανέβαλε μέχρι νεωτέρας την συνέχιση της 53ης συνόδου διότι δεν υπάρχει απαρτία για τη λήψη αποφάσεων.
Ο Σαντίκ Αχμέτοβιτς, μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων από το μπλοκ των ανεξάρτητων δήλωσε ότι η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής συνιστά θεσμική κρίση.
Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, οι υπουργοί της Συμμαχίας για την Αλλαγή στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και οι Βουλευτές των Κομμάτων της Συμμαχία στη Βουλή των αντιπροσώπων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης άρχισαν διαβουλεύσεις σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας SIPA συνελαβαν το πρωί στο Μρκόνιτς Γκραντ τους Μπράνκο Τσιγκόγια, Ζέλικο Τόντιτς, Σάσα Μπόσκιτς και Μίλοραντ Γκλάμοτσακ, ως ύποπτους για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή Ντορνι Βακούφ όταν υπηρετούσαν στο Στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Πρόεδρος της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδίας Μαρινκο Τσαβάρα είπε στο 5ο Διατλαντικό οικονομικό φόρουμ στην ότι μια σειρά από αλλαγές στη συμφωνία της Ουάσιγκτον προκάλεσαν ανισορροπία στις σχέσεις στην Κροατομουσουλμανικη Ομοσπονδία και για αυτό είναι επείγον να γίνουν τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε το σχέδιο ένα προϋπολογισμού για το 2018 με δαπάνες 2.001 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η δίκη των ηγετών του Δημοκρατικού Μετώπου είναι στημένη και χρησιμεύει για να εκφοβίσει τους Σέρβους στο Μαυροβούνιο, δήλωσε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας. Το DSS. Το Δημοκρατικό μέτωπο (DF) ανακοίνωσε ότι οι 18 βουλευτές της Συμμαχίας θα κινήσουν τη διαδικασία για την απόλυση του Γενικού εισαγγελέα Ίβιτσα Στάνκοβιτς, από τον οποίο επαλειμμένα εχουν ζητήσει να παρέμβη ως έχει αρμοδιότητα και καθήκον στις ενέργειες της ειδικής εισαγγελίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών και τον αναπροσανατολισμό ένος μέρος των κονδυλίων σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Συνήγορος του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς , Μπράνκο Λούκιτς, δήλωσε ότι καλείται σύσσωμη η παγκόσμια ιατρική Κοινότητα να αποδείξει τη θέση του ICTY, ότι μια επίσκεψη από τους γιατρούς του στρατηγού θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων.

ΜΟΣΤΑΡ. Η κυβέρνηση της FBiH ανακοίνωσε ότι κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου- τα δημόσια έσοδα ήταν στο 65% των προϋπολογισθέντων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Κίνημα «Zavetnici» ανακοίνωσε ότι Σερβία δεν έχει κανένα λόγο να σπεύσει σε τελικές συμφωνίες με την παράνομη κυβέρνηση της Πρίστινα, δεδομένου ότι οι διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες αλλάζουν, και ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο και το μετόχι να επιστρέψουν στον ΟΗΕ.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε σήμερα επιδρομές σε 33 τοποθεσίες σε μια επιχείρηση κατά ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και κατασχέθηκαν όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά και αυτοκίνητα οχήματα. Συνελήφθησαν πέντε άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου